Ποιές είναι οι δέκα τροφές που είναι εξαιρετικά πλούσιες σε προβιοτικά
Δέκα τροφές εξαιρετικά πλούσιες σε προβιοτικά
Ένας πόλεμος πιθανόν να διεξάγεται μέσα στο έντερό σας και οι καλοί ίσως να χάνουν. Είναι καιρός να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα και να καταφύγετε σε λύσεις που θα οδηγήσουν και πάλι στην εξαιρετική υγεία και λειτουργία των εντέρων σας.
Η χρόνια και παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών, η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλλά και η μειωμένη κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οδηγούν στην αύξηση των επίπεδων του λίπους, αλλά όχι για το λόγο που σκέφτεστε. Αυτό το μοτίβο της υπερκατανάλωσης φαρμάκων σε συνδυασμό με την κακή διατροφή οπλίζει τα κακά-παθογόνα βακτήρια που ζουν στο έντερο με όπλα που τα καθιστούν φαινομενικά ανίκητα. Έτσι, δημιουργούνται φλεγμονές που προκαλούν την αύξηση του βάρους και την υπολειτουργία του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού.
Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι κάποια στελέχη προβιοτικών διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους, στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, του εκζέματος, της μολυσματικής διάρροιας, καθώς επίσης μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη αλλεργιών και του κρυολογήματος.
Τι είναι όμως τα προβιοτικά;
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που περιέχονται σε ζυμωμένα τρόφιμα ή σε διατροφικά συμπληρώματα.
Παρακάτω βρίσκονται μερικές από τις καλύτερες πηγές φυσικών προβιοτικών που μπορείτε να προσλάβετε για να διαφυλάξετε τη λειτουργία του έντερου σας.
1) Το γιαούρτι
Παρασκευάζεται με την προσθήκη δύο βακτηρίων, του Streptococcus thermophilus και του Lactobacillus bulgaricus σε παστεριωμένο γάλα. Παρόλο που τα περισσότερα γιαούρτια είναι μια αξιόπιστη πηγή πρωτεΐνης, δεν περιέχουν όλα προβιοτικά. Ορισμένα προϊόντα υφίστανται θερμική επεξεργασία μετά τη ζύμωση, η οποία συνήθως σκοτώνει τα περισσότερα από τα ευεργετικά ενεργά βακτήρια οπότε φροντίστε να ελέγξετε την ετικέτα για τη φράση “ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια γιαούρτης”. Σημαντικό επίσης είναι, να μην περιέχει πρόσθετα σάκχαρα.
bigstock 188097508
2) Η μαύρη σοκολάτα είναι πραγματικά μια εξαιρετική επιλογή. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει βρεθεί ότι εκτός από προβιοτικά περιέχει και πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά είναι διαιτητικές ίνες, με τις οποίες τρέφονται τα φιλικά βακτήρια που βρίσκονται ήδη στο έντερο. Η σοκολάτα είναι στην πραγματικότητα ένα ζυμωμένο φαγητό. Για να αποκομίσει κάποιος σημαντικό όφελος, συστήνεται η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο να είναι τουλάχιστον 70% και να μην περιέχει ζάχαρη.
3) Ο αρακάς
Προβιοτικά στον αρακά; Ιάπωνες ερευνητές λένε ότι υπάρχουν! Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Microbiology διαπίστωσε ότι ο αρακάς περιέχει Leuconostoc mesenteroides, ένα ισχυρό προβιοτικό που συχνά συνδέεται με τη ζύμωση σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας. Χρησιμοποιήστε τον φρέσκο σε ζυμαρικά, σαλάτες και ομελέτες.
4) Το ξινολάχανο
Όταν δεν είναι παστεριωμένο, το ξινολάχανο είναι πλούσιο σε βακτήρια Lactobacillus, τα οποία και προωθούν την υγιή χλωρίδα στην εντερική οδό, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνουν τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας. Σημαντικό είναι να εξετάσετε την ετικέτα προτού να αγοράσετε κάποιο, καθώς πολλά μιμούνται απλά την ίδια διακριτική ξινή γεύση που παράγεται παραδοσιακά από το ζυμωμένο γαλακτικό οξύ με τη χρήση ξυδιού και δεν περιέχουν τα συγκεκριμένα ευεργετικά βακτήρια.