Γαστρεντερίτιδα: Το τζίντζερ μειώνει τους εμετούς
Η χορήγηση τζίντζερ σε παιδιά με σοβαρής μορφής γαστρεντερίτιδα συντελούσε σε μείωση της σοβαρότητας και της συχνότητας του εμετού
Μαίρη Μπιμπή
Το τζίντζερ μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά σωτήριο καθώς ιταλική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής δείχνει ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική θεραπεία κατά του εμετού.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Νάπολη, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ρομπερτο Μπερνι Κανανι, παρατήρησε ότι η χορήγηση τζίντζερ σε παιδιά με σοβαρής μορφής γαστρεντερίτιδα συντελούσε σε μείωση της σοβαρότητας και της συχνότητας του εμετού.
Τα παιδιά, 1-10 ετών και 10 ετών και άνω με σοβαρή γαστρεντερίτιδα είχαν μείωση των εμετικών επεισοδίων κατά 20%, συγκριτικά με εικονική θεραπεία.
Στα παιδιά σχολικής ηλικίας, ο αριθμός των ημερών που απουσίαζαν λόγω ασθένειας ήταν 28% χαμηλότερος όταν είχαν πάρει τζίντζερ.
Η γαστρεντερίτιδα, φλεγμονή του στομάχου και του εντέρου προκαλείται από βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και ο ροταϊός, από ιούς όπως ο νοροϊός ή παράσιτα.
Ο εμετός και η διάρροια προκαλούν αφυδάτωση ενώ καθιστούν δύσκολη την κατάποση φαγητού, νερού και φαρμάκων για την αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας.
Παγκοσμίως, η οξεία γαστρεντερίτιδα γίνεται αιτία θανάτου 1,34 εκατομμυρίων παιδιών ετησίως, αναλογώντας στο 15% σχεδόν των παιδικών θανάτων.
«Η οξεία γαστρεντερίτιδα αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου για τα παιδιά των αναπτυσσόμενων χωρών και η αφυδάτωση είναι η συχνότερη και πιο επικίνδυνη επιπλοκή που προκαλεί. Κι ενώ η αφυδάτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα κατάλληλα ενυδατικά διαλύματα, ο εμετός έρχεται να μπει εμπόδιο στη θεραπευτική αυτή στρατηγική. Το τζίντζερ λοιπόν μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά αποτελεσματικό», ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα The Independent ο Δρ Μπερνι Κανανι.
Και εξήγησε ότι τα θετικά αποτελέσματα της κλινικής μελέτης σε 140 παιδιά από την περιοχή της Νάπολη, που πήραν εκχύλισμα τζίντζερ, σε υγρό διάλυμα χωρίς επίγευση, μπορούν να γίνουν η βάση για μεγαλύτερου εύρους μελέτες στο μέλλον.
Η δράση του τζίντζερ στον εμετό αποδίδεται στις αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες του και επόμενος στόχος των ειδικών είναι να δουν αν είναι επίσης αποτελεσματικό και σε παιδιά χωρίς οξεία γαστρεντερίτιδα και να μειώσει έτσι την ανάγκη επίσκεψης σε γιατρό.
Πάντως, μελέτες σε εγκύους με πρωινή ναυτία ή σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία έχουν επίσης αποδείξει ότι το τζίντζερ είναι αποτελεσματικό στη μείωση των εμετικών επεισοδίων.
Αιθέριο έλαιο τζίντζερ (πιπερόριζα).
Βότανα απο τα μυστικά ομορφιάς.
Ετικέτες: Άνδρας Συνταγές ομορφιάς υγεία