Τι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο του γλαυκώματος

Τι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο του γλαυκώματος

 

Αμερικανική έρευνα δίνει νέες ελπίδες για την αποφυγή του γλαυκώματος, καταναλώνοντας ένα ζεστό τσάι την ημέρα. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι το κρύο τσάι, αλλά και ο καφές, δεν φαίνεται να έχουν εξίσου ευεργετικό αποτέλεσμα.

Τι είναι το γλαύκωμα

Το γλαύκωμα αυξάνει την πίεση του υγρού στο εσωτερικό του ματιού, κάνοντας έτσι ζημιά στο οπτικό νεύρο. Αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες απώλειας της όρασης διεθνώς. Ο κίνδυνος αυξάνει με την ηλικία, αλλά η πάθηση μπορεί να εμφανισθεί ακόμη και σε μωρά. Περίπου 57,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από γλαύκωμα και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στα 65,5 εκατομμύρια έως το 2020.

Τι έδειξε η έρευνα

Ερευνητές με επικεφαλής τη δρ Αν Κόουλμαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ανέλυσαν στοιχεία για 1.678 άτομα άνω των 40 ετών, εκ των οποίων τα 84 είχαν διαγνωσθεί με γλαύκωμα, καταγράφοντας μέσω ερωτηματολογίων πόσο συχνά και σε ποιες ποσότητες οι ασθενείς έπιναν διάφορα ροφήματα κατά τον προηγούμενο χρόνο.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι όσοι έπιναν καθημερινά ζεστό τσάι, είχαν κατά μέσο όρο 74% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν γλαύκωμα. Οι ερευνητές παραδέχθηκαν πάντως ότι, εφόσον επρόκειτο μόνο για μελέτη παρατήρησης, προκύπτει μεν μια συσχέτιση ανάμεσα στο ζεστό τσάι και στον μειωμένο κίνδυνο για γλαύκωμα, αλλά δεν είναι δυνατό να αποδειχθεί ότι μεταξύ τους υπάρχει όντως σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

 

Επίσης, το δείγμα των ασθενών ήταν μικρό, συνεπώς η μελέτη θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με περισσότερους συμμετέχοντες. «Όσοι πίνουν τσάι, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μην αποτρέπει το γλαύκωμα», δήλωσε η Κόουλμαν. Ωστόσο, το διάσημο αφέψημα περιέχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές χημικές ουσίες, που έχουν στο παρελθόν συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες, καρκίνους και διαβήτη. Προηγούμενες έρευνες επίσης έχουν συσχετίσει την οξείδωση και τη νευροεκφύλιση με την ανάπτυξη γλαυκώματος.

Επιφυλάξεις

Επιφυλακτικό εμφανίσθηκε πάντως το βρετανικό Βασιλικό Κολέγιο Οφθαλμιάτρων, σύμφωνα με τον «Guardian», τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία απόδειξη για την προστατευτική δράση του τσαγιού στο γλαύκωμα. Εκπρόσωπος του Κολεγίου επισήμανε ότι όλοι όσοι είναι άνω των 40 ετών, πρέπει να εξετάζουν τα μάτια τους μία έως δύο φορές ετησίως για τυχόν γλαύκωμα.

Ενώ όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως οι διαβητικοί και εκείνοι με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, πρέπει να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο ακόμη συχνότερα. Όταν διαγνωσθεί, το γλαύκωμα μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο (αλλά όχι να αναστραφεί και να θεραπευθεί) με σταγόνες και άλλα φάρμακα.

www.healthweb.gr

 

Μύρτιλο: αυξάνει και δυναμώνει την όραση. Απο τα μυστικά ομορφιάς.

Πράσινο τσάι-ποικιλίες!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr