Μασάζ: Τα αγγίγματα που θεραπεύουν

Μασάζ: Τα αγγίγματα που θεραπεύουν

Σιάτσου, σουηδικό, ρεφλεξολογία, ταϊλανδέζικο ή λεμφικό; Τα βασικά είδη μασάζ, εφόσον διενεργούνται πάντα από ειδικά καταρτισμένους ανθρώπους, έχουν τις ενδείξεις τους και μπορούν να βοηθήσουν -το καθένα με τη σειρά του- στην αντιμετώπιση και στην ανακούφιση διαφορετικών προβλημάτων.
Μασάζ: Τα αγγίγματα που θεραπεύουν | vita.gr

Εχουµε πιθανώς συνηθίσει να συνδυάζουµε το µασάζ µε τη χαλάρωση, ίσως και µε την ανακούφιση από κάποιους µυϊκούς πόνους, σπασµούς, θλάσεις και πιασίµατα, όµως το µασάζ µπορεί να βοηθήσει στην αντιµετώπιση και άλλων προβληµάτων που ίσως δεν φανταζόµαστε, όπως είναι η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίµατος και του λεµφικού υγρού, το αδυνάτισµα, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού µας κ.ά.

Υπάρχουν όµως πολλά και διαφορετικά είδη µασάζ, όπως είναι το σουηδικό, το ταϊλανδέζικο, το σιάτσου, το λεµφικό και η ρεφλεξολογία, και ανάλογα µε το πρόβληµα που µας απασχολεί και θέλουµε να αντιµετωπίσουµε είναι σκόπιµο να επιλέξουµε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωσή µας. Ας δούµε ποιο είναι αυτό κάθε φορά.

Τα είδη μασάζ

Εικάζεται ότι το μασάζ έχει τις ρίζες του σε αρχαίους πολιτισμούς αφού υπάρχουν ενδείξεις – από τοιχογραφίες, παπύρους κ.λπ. – ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, Ελληνες, Ινδοί και Αραβες επιδίδονταν σε θεραπευτικές μαλάξεις και πιέσεις σε σημεία-κλειδιά. Σήμερα εφαρμόζονται διάφορα είδη μασάζ. Τα πιο γνωστά είναι:

Το σουηδικό. Είναι πιθανώς το πιο διαδεδοµένο είδος µασάζ και στη διάρκειά του ο θεραπευτής χρησιµοποιεί κάποια λοσιόν ή λάδι για να χαλαρώσει, να ανακουφίσει από πόνους και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίµατος του θεραπευοµένου.

Το ταϊλανδέζικο. Θεωρείται ότι προέρχεται από έναν ινδό γιατρό που πριν από 2.500 χρόνια χρησιµοποίησε τις αρχές της γιόγκα ώστε να βοηθά στην απελευθέρωση της ενέργειας του θεραπευοµένου και στην απαλλαγή του από πιθανά µπλοκαρίσµατα.
Το σιάτσου. Στα ιαπωνικά σηµαίνει «πιέζω µε τα δάχτυλα», είναι βασισµένο στις αρχές του βελονισµού και έχει ως στόχο την απελευθέρωση και την επαναφορά της ενέργειας του οργανισµού.

Η ρεφλεξολογία. Δίνει έµφαση στις πατούσες και ο θεραπευτής ασκεί πίεση σε ένα συγκεκριµένο σηµείο κάθε φορά το οποίο θεωρείται ότι αντιστοιχεί σε κάποιο όργανο-σύστηµα του σώµατος. Λέγεται ότι γι’ αυτό οι πειρατές φορούσαν σκουλαρίκια σε συγκεκριµένα σηµεία του αφτιού ώστε να τους βοηθούν, πιέζοντας συνεχώς τα κατάλληλα σηµεία, να βρίσκονται ασταµάτητα σε εγρήγορση.
Το λεµφικό µασάζ. Γίνεται από εξειδικευµένους θεραπευτές και έχει στόχο – µε τη βοήθεια ειδικών ανοδικών κινήσεων και µαλάξεων – να βοηθήσει στην καλύτερη κυκλοφορία της λέµφου και του αίµατος µε στόχο τη βελτίωση της µικροκυκλοφορίας και τη µείωση των οιδηµάτων από τη συσσώρευση λίπους, αλλά και την αποµάκρυνση των τοξινών από τον οργανισµό.

Mια ολοκληρωμένη συνεδρία διαρκεί περίπου 45΄με 1 ώρα και για ολοκληρωμένο αποτέλεσμα απαιτούνται 8-12 συνεδρίες.

Ποιο μασάζ να επιλέξω ανάλογα με το πρόβλημά μου;

Για να αδυνατίσουμε και να απαλλαγούμε από την κυτταρίτιδα

Αν αναζητούμε μια παραπάνω βοήθεια στην προσπάθεια που κάνουμε να αδυνατίσουμε, να χάσουμε πόντους ή/και να βελτιώσουμε την όψη οιδημάτων ή/και κυτταρίτιδας στο σώμα μας (κυρίως στα χέρια, στα πόδια, στην κοιλιά και στους γλουτούς), τη λύση προσφέρει το λεμφικό μασάζ. Πρόκειται για μια τεχνική μάλαξης που διεγείρει φυσικά το λεμφικό σύστημα.

Για θλάσεις και μυϊκούς πόνους

Οταν υποφέρουμε από πόνους, για παράδειγμα στην πλάτη, είτε έχουν μια ξεκάθαρη αιτία (π.χ. ρευματική αιτιολογία), είτε πρόκειται για πόνους ή ενοχλήσεις άγνωστης αιτιολογίας, τότε είναι σκόπιμο να επιλέξουμε το σιάτσου για να μας βοηθήσει να αισθανθούμε καλύτερα.

Για τους πονοκεφάλους

Οπως συμβαίνει και με τα γαστροπεπτικά προβλήματα, την αϋπνία, τη δυσμηνόρροια, αλλά και με άλλα ζητήματα που μας ταλαιπωρούν χωρίς να ανιχνεύεται καμία σαφής αιτία, αλλά συνήθως πυροδοτούνται από το στρες, θεωρείται ότι μπορεί να βελτιωθούν με τη ρεφλεξολογία.

Για να χαλαρώσουμε

Αν ο στόχος μας είναι να αποβάλουμε το στρες και να πετύχουμε τη χαλάρωση, αλλά και όταν υποφέρουμε από πόνους, ημικρανίες, τενοντίτιδες, αρθρίτιδες ή βρισκόμαστε σε διαδικασία αποκατάστασης από τραυματισμούς, τότε το καταλληλότερο είδος μασάζ είναι το σουηδικό καθώς βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και χαλαρώνουν οι αρθρώσεις.

Για να βρούμε τη χαμένη μας ενεργητικότητα

Το μασάζ που θεωρείται ότι μας ξαναχαρίζει την ενεργητικότητα που μας λείπει, διώχνοντας μακριά το στρες και χαλαρώνοντάς μας, βελτιώνοντας παράλληλα την κυκλοφορία του αίματος και την ευλυγισία του σώματός μας, δεν είναι άλλο από το ταϊλανδέζικο.

Τι να προσέξετε

Kαλό είναι το μασάζ να γίνεται από ειδικούς, καθώς ένας λανθασμένος χειρισμός μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή μας. Aν υπάρχει ανοιχτή πληγή, μόλυνση του δέρματος, φλεβίτιδα ή εξασθενημένα οστά, είναι προτιμότερο το μασάζ να αποφεύγεται. Από την άλλη, για να υπάρχει αποτέλεσμα, πρέπει να αντιμετωπιστεί και η αιτία που προκαλεί το πρόβλημα, διαφορετικά η βελτίωση θα είναι προσωρινή και το πρόβλημα θα επανέλθει.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Εφη Στρατή, αισθητικό, φυσικοθεραπεύτρια με ειδίκευση στο λεμφικό μασάζ.

www.vita.gr

Σταφυλοκουκουτσέλαιο

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr