Αν κόβεις θερμίδες, ούτε θα χάσεις βάρος, ούτε θα έχεις σωστή διατροφή
Αν κόβεις θερμίδες, ούτε θα χάσεις βάρος, ούτε θα έχεις σωστή διατροφή
Ο γενικός κανόνας για όσους θέλουν να χάσουν βάρος είναι να τρώνε λιγότερο και ασκούνται περισσότερο. Και θεωρητικά αυτό είναι λογικό-κάψτε περισσότερες θερμίδες από όσες τρώτε και τα κιλά θα φύγουν.
Αλλά πλέον μελέτες έχουν δείξει ότι, μακροπρόθεσμα, η δίαιτα συνήθως δεν είναι αποτελεσματική. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων δεν βελτιώνει την υγεία και μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Τζουλιάννα Καρνέζη
Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση περισσότερων από 30 μακροχρόνιων μελετών έδειξε ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των ατόμων που έκαναν δίαιτα ανέκτησαν περισσότερο βάρος από ό,τι έχασαν. Τα άτομα που κάνουν δίαιτα είναι πιο πιθανό να πάρουν βάρος με την πάροδο του χρόνου, σε σχέση με εκείνα που δεν κάνουν. Και, παρά τα όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, το πρόβλημα δεν είναι η δύναμη της θέλησης .
Τι θα συμβεί αν αφαιρέσετε το λίπος από τη διατροφή σας
Ο καθένας έχει ένα καθορισμένο σημείο ή ένα εύρος βάρους στο οποίο ο εγκέφαλος θέλει να κρατήσει. Αυτό το εύρος βάρους διαφέρει από άτομο σε άτομο και καθορίζεται τόσο από τα γονίδια όσο και από την εμπειρία της ζωής.
Το σώμα μας είναι προορισμένο να επιβιώσει και όσον αφορά τη δίαιτα είναι μια μορφή ασιτίας. Όταν προσπαθείτε να φάτε λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεστε, το σώμα σας μεταβαίνει σε λειτουργία επιβίωσης. Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται καθώς προσπαθείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια. Τα επίπεδα της λεπτίνης – μιας ορμόνης της όρεξης – μειώνονται, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι. Και καθώς συνεχίζετε να τρώτε λιγότερο από όσο χρειάζεστε, το σώμα σας αρχίζει να διασπά τους μυς για να τους χρησιμοποιήσει για ενέργεια. Αυτή η μυϊκή απώλεια προκαλεί περαιτέρω επιβράδυνση του μεταβολισμού, οπότε καίτε ακόμα λιγότερες θερμίδες.
Τυπικές συμπεριφορές περιορισμού των θερμίδων, όπως ο περιορισμός ή η αποκοπή ορισμένων τροφών, μπορούν επίσης να είναι δυσμενείς για τη ψυχολογία. Ακόμη και η σκέψη ενός «απαγορευμένου» φαγητού είναι αρκετή για να προκαλέσει υπερκατανάλωση.
Μόλις πεις στον εαυτό σου ότι δεν μπορείς να φας κάτι, γίνεται αδύνατο να σταματήσεις να το σκέφτεσαι. Όσο περισσότερο προσπαθείτε να μην τρώτε ορισμένα τρόφιμα, τόσο πιο πιθανό είναι να τα υπερκαταναλώσετε όταν θα έχετε πρόσβαση σε αυτά, αφού δεν ξέρετε πότε θα μπορέσετε να τα φάτε ξανά. Αυτός ο κύκλος συνεχίζεται: περιορισμός τροφής ή θερμίδων, ακολουθούμενος από στέρηση, που προκαλεί υπερφαγία και μετά ενοχές.
Ο εγκέφαλός σας προσπαθεί να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμη μέθοδο για να επαναφέρει το βάρος σας σε ένα καθορισμένο σημείο. Όμως με κάθε προσπάθεια δίαιτας, ο ρυθμός απώλειας βάρους επιβραδύνεται. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να διαπιστώσετε ότι το βάρος μειώνεται εύκολα κατά την πρώτη σας δίαιτα, αλλά οι επόμενες προσπάθειες δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα.
Όλα αυτά τα αναφέρω για να καταλήξω στο εξής: Όταν σας λένε να τρώτε λιγότερες θερμίδες και να ασκείστε περισσότερο, σας προετοιμάζουν για αποτυχία. Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη θέλησης ή αυτοελέγχου – το πρόβλημα είναι η δίαιτα.
Τα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της δίαιτας. Η δίαιτα προκαλεί διάβρωση της αυτοπεποίθησης και σας κάνει να εστιάζετε σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η μέτρηση θερμίδων ή οι κανόνες διατροφής, μειώνοντας την ικανότητά σας να ακούτε τον εγκέφαλο και το σώμα σας.
Έτσι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να δώσετε προσοχή σε σημάδια όπως η πείνα, η πληρότητα και η ικανοποίηση. Αντιθέτως, γίνεστε πιο ευάλωτοι σε εξωτερικές ενδείξεις που σας λένε τι να φάτε και πότε να το φάτε. Επίσης είναι πιο πιθανό να φάτε για συναισθηματικούς λόγους ή απλώς επειδή το φαγητό είναι εκεί, ακόμα κι αν δεν πεινάτε.
Εάν όμως η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων δεν λειτουργεί, τότε τι μπορείτε να κάνετε; Εξασκηθείτε στη διαισθητική διατροφή. Το διαισθητικό φαγητό σας μαθαίνει να εμπιστεύεστε το σώμα σας και τα σήματα του. Δείτε πώς θα το πετύχετε ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.
Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να φάει όλα τα είδη φαγητού
Σταματήστε να κατηγοριοποιείτε τα τρόφιμα ως «καλά» ή «κακά». Αφήστε όλα τα τρόφιμα να χωρέσουν στη διατροφή σας και δώστε στον εαυτό σας άνευ όρων άδεια να τρώει ό,τι θέλει. Θυμηθείτε, οι κανόνες ξεκινούν τον κύκλο περιορισμού-στέρησης-υπερφαγίας-ενοχής. Επιτρέποντας στον εαυτό σας να φάει ό,τι θέλει, σταματάτε αυτόν τον κύκλο. Καθώς το σώμα σας μαθαίνει ότι έχει πρόσβαση σε όλα τα τρόφιμα, η λαχτάρα και η υπερκατανάλωση τροφής μειώνονται.
Μάθετε να ακούτε τα σημάδια της πείνας και της πληρότητας
Ως μωρά και μικρά παιδιά, τρώμε όταν πεινάμε και σταματάμε όταν είμαστε χορτάτοι. Καθώς μεγαλώνουμε και αρχίζουμε να πλημμυρίζουμε από μηνύματα δίαιτας, χάνουμε αυτά τα σημάδια. Η πείνα είναι μια φυσιολογική, βιολογική διαδικασία. Εάν προσπαθήσετε να παρακάμψετε αυτή τη διαδικασία μειώνοντας τις θερμίδες, παραλείποντας γεύματα ή το να μην τρώτε αρκετά, το σώμα σας θα ανταποκριθεί με λαχτάρα και υπερφαγία.
Το σώμα σας πρέπει να ξέρει ότι θα έχει συνεχώς πρόσβαση σε τροφή, γι’ αυτό αρχίστε να συντονίζεστε με τα αισθήματα της πείνας. Ταυτόχρονα, νιώστε την πληρότητα. Στα μισά ενός γεύματος, κάντε μια παύση και ακούστε το σώμα σας. Αρχίζετε να νιώθετε πλήρεις; Πόσο ικανοποιημένοι είστε; Κάντε τον ίδιο έλεγχο προς το τέλος του γεύματός σας.
Μην υποτιμάτε τη σημασία της ικανοποίησης
Μπορείτε να είστε σωματικά πλήρεις, αλλά να μην αισθάνεστε ικανοποιημένοι, κάτι που σας κάνει να αναζητάτε όλο και περισσότερο φαγητό μέχρι να νιώσετε ικανοποιημένοι. Κάντε μια λίστα με τα τρόφιμα που σας κάνουν να νιώθετε χαρούμενοι και ενσωματώστε τα σε τακτική βάση. Για παράδειγμα, το γιαούρτι και η γκρανόλα θα μπορούσαν να είναι ένα χορταστικό πρωινό, αλλά αν είστε πιο ικανοποιημένοι με ένα ζεστό γεύμα και το αποφεύγετε, μπορεί να καταλήξετε να τρώτε υπερβολικά αργότερα. Όταν τρώτε τα φαγητά που πραγματικά θέλετε και απολαμβάνετε, θα σας βοηθήσει να είστε πιο ικανοποιημένοι ψυχολογικά (και συχνά με λιγότερο φαγητό).
Δηλητήριο φιδιού-Σέρουμ άμεσου αποτελέσματος. Ελιξίριο φυσικού μπότοξ.
Ετικέτες: μυστικά ομορφιάς Συνταγές ομορφιάς υγεία