Αποφύγετε το μαγείρεμα με αλουμινόχαρτο. Προκαλεί σοβαρές ασθένειες.
Φειδώ στη χρήση αλουμινόχαρτου γιατί μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα στην υγεία συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δημοφιλές αντικείμενο στις κουζίνες, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν πως το μαγείρεμα με αλουμινόχαρτο είναι επιβλαβές για την υγεία και συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στη χρήση του αλουμινόχαρτου στην κουζίνα. Κι αυτό καθώς μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα.
Το βασικό πρόβλημα με το αλουμινόχαρτο είναι όταν ζεσταίνεται ή ψήνεται. Επιβαρυντικός παράγοντας αν η τροφή που περιέχει είναι ξινή ή πικάντικη και ψήνεται σε δυνατή φωτιά. Μετά το ψήσιμο παραμένουν στην τροφή ίχνη αλουμινίου, ειδικά όταν το πιάτο περιλαμβάνει δυνατά υλικά, όπως το λεμόνι, ο χυμός ντομάτας, το λευκό κρασί ή και το αλάτι.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα 40 mg αλουμινίου ανά κιλό την ημέρα είναι η φυσιολογική ποσότητα πρόσληψης για το ανθρώπινο σώμα, αλλά μερικοί άνθρωποι καταναλώνουν πολύ περισσότερο από τα επιτρεπτά επίπεδα.
Η υψηλή θερμοκρασία ψηφίσματος καθιστά δυνατή την απελευθέρωση του μετάλλου που περιέχει το αλουμινόχαρτο, το οποίο στη συνέχεια απορροφάται από τον οργανισμό μέσω της τροφής.
Όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ. η υπερβολική συγκέντρωση αλουμινίου στον εγκέφαλο συνδέεται στενά με νευρωτικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και μειώνει το σχηματισμό νέων κυττάρων.
Απόσπασμα απο τον ακόλουθο σύνδεσμο www.researchgate.net.
Η μόλυνση των τροφίμων είναι μια σημαντική ανησυχία όχι μόνο για τις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η έκπλυση αλουμινίου από αλουμινόχαρτο σε διάφορα διαλύματα τροφίμων.
Ο κιμάς χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή έξι διαφορετικών διαλυμάτων τροφίμων χρησιμοποιώντας χυμό ντομάτας, κιτρικό οξύ, μηλόξυδο, αλάτι και μπαχαρικά. Χρησιμοποιήθηκαν τρεις τεχνικές ανάλυσης, μετρήσεις απώλειας βάρους (WL), Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Σάρωσης Περιβάλλοντος (ESEM) και Επαγωγική Συζευγμένη Φασματομετρία Πλάσματος-Μάζας (ICP-MS).
Τα αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η χρήση αλουμινόχαρτου για το μαγείρεμα συμβάλλει σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη αλουμινίου μέσω των μαγειρεμένων φαγητών. Η ποσότητα της έκπλυσης βρέθηκε να είναι υψηλή σε όξινα διαλύματα και ακόμη μεγαλύτερη με την προσθήκη μπαχαρικών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι λαμβανόμενες τιμές θεωρούνται απαράδεκτες.
Τέλος, η υπερβολική κατανάλωση αλουμινίου από την έκπλυση του φύλλου αλουμινίου έχει ακραίους κινδύνους για την υγεία. Το αλουμινόχαρτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συσκευασία αλλά όχι για μαγείρεμα.
Σύμφωνα με το www.healthline.com
Πώς να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας στο αλουμίνιο όταν μαγειρεύετε
Είναι αδύνατο να αφαιρέσετε εντελώς το αλουμίνιο από τη διατροφή σας, αλλά μπορείτε να εργαστείτε για να το ελαχιστοποιήσετε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συμφώνησαν ότι τα επίπεδα κάτω των 2 mg ανά 2,2 λίβρες (1 kg) σωματικού βάρους την εβδομάδα είναι απίθανο να προκαλέσουν προβλήματα υγείας ( 22 ).
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων χρησιμοποιεί μια πιο συντηρητική εκτίμηση 1 mg ανά 2,2 λίβρες (1 kg) σωματικού βάρους την εβδομάδα (2Αξιόπιστη πηγή).
Ακολουθούν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ελαχιστοποιήσετε την περιττή έκθεση στο αλουμίνιο κατά το μαγείρεμα:
Αποφύγετε το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία: Μαγειρέψτε τα φαγητά σας σε χαμηλότερες θερμοκρασίες όταν είναι δυνατόν.
Χρησιμοποιήστε λιγότερο αλουμινόχαρτο: Μειώστε τη χρήση αλουμινόχαρτου για το μαγείρεμα, ειδικά εάν μαγειρεύετε με όξινα τρόφιμα, όπως ντομάτες ή λεμόνια.
Χρησιμοποιήστε μη αλουμινένια σκεύη: Χρησιμοποιήστε μη αλουμινένια σκεύη για να μαγειρέψετε το φαγητό σας, όπως γυάλινα ή πορσελάνινα πιάτα και σκεύη.
Αποφύγετε την ανάμειξη αλουμινόχαρτου και όξινων τροφίμων: Αποφύγετε την έκθεση αλουμινόχαρτου ή μαγειρικών σκευών σε όξινα τρόφιμα, όπως σάλτσα ντομάτας ή ραβέντι.
φωτογραφία aπο dikaiologitika.gr