Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Έρευνα αποκαλύπτει τι πρέπει να τρώτε
Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Έρευνα αποκαλύπτει τι πρέπει να τρώτε
Η έρευνα διενεργήθηκαν σε βάθος 36 ετών
Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε επισημαίνει πως μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά ποσοστό 20%, απλώς τρώγοντας περισσότερα τρόφιμα από τις τέσσερις ομάδες της διατροφικής πυραμίδας.
Δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και όσπρια
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως οι άνθρωποι που ακολούθησαν πιο προσεκτικά οποιοδήποτε από τα ενδεδειγμένα πρότυπα υγιεινής διατροφής, τα οποία περιλαμβάνουν την κατανάλωση περισσότερων δημητριακών, φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων, είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και αναπνευστικές και νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, τα οποία σύμφωνα με το CNNi δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine» έδειξαν πως «υπάρχουν περισσότεροι από έναν τρόπους για να τρεφόμαστε υγιεινά και αποκτήσουμε σημαντικά οφέλη για την υγεία μας» δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάτζ, ειδικός γιατρός τρόπου ζωής (lifestyle medicine), ο οποίος δεν ενεπλάκη στην δεδομένη έρευνα.
Ευελιξία στην εναλλαγή διατροφών
Οι άνθρωποι συχνά βαριούνται να ακολουθήσουν έναν συγκεκριμένο τρόπο διατροφής, είπε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης Δρ. Φρανκ Χου, ιατρός διατροφής και επιδημιολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής στο Χάρβαρντ της σχολής Δημόσιας Υγείας Chan, προσθέτοντας:
«Άρα είναι καλά νέα. Σημαίνει ότι έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στη δημιουργία των δικών μας υγιεινών διατροφικών προτύπων που μπορούν να προσαρμοστούν στις μεμονωμένες διατροφικές προτιμήσεις, τις συνθήκες υγείας και τους πολιτισμούς του καθενός και της καθεμιάς».
Σε βάθος 36 ετών διενεργήθηκε η έρευνα
Εξηγώντας, ανέφερε ότι «για παράδειγμα, εάν ακολουθείτε μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή και μετά από μερικούς μήνες θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, μπορείτε να μεταβείτε σε μια δίαιτα DASH (συμβάλλει στη μείωση της υπέρτασης) ή μπορείτε να μεταβείτε σε μια ημι-χορτοφαγική διατροφή», δήλωσε ο καθηγητής Χου, «ή μπορείτε να ακολουθήσετε τις διατροφικές οδηγίες των ΗΠΑ και να δημιουργήσετε το δικό σας πιάτο υγιεινής διατροφής».
Η έρευνα διεξάγονταν για 36 ολόκληρα χρόνια
Η έρευνα που διενεργήθηκε σε βάθος 36 ετών ερευνούσε τις διατροφικές συνήθειες 75.000 γυναικών, οι οποίες συμμετείχαν ειδικότερα στη μελέτη «Υγείας Νοσηλευτριών» και περισσότεροι από 44.000 άνδρες, οι οποίοι συμμετείχαν στη μελέτη «Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας».
Σημειώνεται ότι, κανείς από τους ερωτώμενους και τις ερωτώμενες δεν είχε καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης και λίγοι ήταν καπνιστές.
Όλοι συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους κάθε τέσσερα χρόνια.
«Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και μακροβιότερες ομαδικές μελέτες για την εξέταση των διατροφικών προτύπων και του μακροπρόθεσμου κινδύνου πρόωρων θανάτων και θανάτων από σημαντικές ασθένειες», αναφέρει ο Χου.
Ο ίδιος και η ομάδα του βαθμολόγησαν τους συμμετέχοντες σχετικά με το πόσο πιστά ακολούθησαν μοτίβα υγιεινής διατροφής που συγχρονίζονται με τις τρέχουσες διατροφικές οδηγίες των ΗΠΑ.
Διατροφικά πρότυπα
Μεσογειακή διατροφή: Δίνει έμφαση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, οσπρίων, ψαριών και μεγάλης ποσότητας ελαιολάδου. Ο Χου δήλωσε πως «αυτό το διατροφικό μοτίβο δίνει έμφαση στα υγιή λίπη, ειδικά στα μονοακόρεστα λιπαρά, εκτός από τα φυτικά τρόφιμα και το μέτριο αλκοόλ».
Υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτικά προϊόντα: Επικεντρώνεται στην κατανάλωση περισσότερων φυτικών προϊόντων, αλλά δίνει αρνητικούς βαθμούς για όλα τα ζωικά προϊόντα και οποιοδήποτε αλκοόλ.
Όπως αναφέρει ο Χου, το συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα αποδοκιμάζει τα ανθυγιεινά φυτικά τρόφιμα, όπως η πατάτα και τα υποπροϊόντα της.
Τα αποτελέσματα της έρευνας
Αναφορικά με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο κ. Χου δήλωσε πως «συμπεριλάβαμε ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως και χαμηλότερη κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων και ποτών με ζάχαρη», προσθέτοντας πως επιτρέπεται η μέτρια κατανάλωση αλκόολ.
Αφού βαθμολογήθηκε το διατροφικό μοτίβο κάθε ατόμου, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες, από την υψηλότερη έως τη χαμηλότερη προσκόλληση σε ένα ή περισσότερα από τα πρότυπα διατροφής.
«Η ομάδα με την υψηλότερη ποιότητα διατροφής σε σύγκριση με τη χαμηλότεροη συσχετίστηκε με περίπου 20% μείωση της θνησιμότητας από κάθε αιτία», σημείωσε ο ιατρός Κατζ.