3 πράγματα που πρέπει να κάνετε αν ξυπνάτε στη μέση της νύχτας και δεν μπορείτε να ξανακοιμηθείτε
Αναγνωρίστε ότι ο εγκέφαλός σας αντιδρά υπερβολικά.
Yπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να ξυπνήσετε τη νύχτα: είστε ανήσυχοι, ήπιατε αλκοόλ πριν τον ύπνο, πρέπει να κατουρήσετε, ο σύντροφός σας (ή ο σκύλος) ροχαλίζει, ακούσατε έναν δυνατό θόρυβο έξω — κάθε είδους διαταραχές μπορεί να ανοίξουν τα μάτια σας. «Κατά μέσο όρο, οι ενήλικες ξυπνούν 10 έως 12 φορές τη νύχτα», σύμφωνα με τον Δρ Barwick.
Μερικές φορές, όμως, μπορεί να είναι δύσκολο να ξανακοιμηθείς, και αυτό είναι εντάξει. «Δεν σημαίνει ότι ο ύπνος σας έχει χαλάσει», λέει ο Δρ Μπάργουικ. Αυτό είναι σημαντικό να το θυμάστε, προσθέτει, γιατί είναι εύκολο να μπείτε σε καταστροφικές σκέψεις, όπως, δεν θα ξανακοιμηθώ ποτέ και η αυριανή μου μέρα θα καταστραφεί! Στην πραγματικότητα, είμαστε προετοιμασμένοι για αυτές τις σπειροειδείς σκέψεις: Καθώς αποκοιμηθείτε, ο εγκέφαλός σας κλείνει μπροστά με πίσω, ξεκινώντας από τον μετωπιαίο λοβό σας, μια περιοχή που επηρεάζει την ικανότητά σας να συλλογίζεστε και να ρυθμίζετε τα συναισθήματα, εξηγεί ο Δρ Barwick.
Όταν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της νύχτας (μετά τις πρώτες τρεις έως τέσσερις ώρες ύπνου), λειτουργείτε σε μεγάλο βαθμό από το μεταιχμιακό σας σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει την αμυγδαλή, μια περιοχή στο πίσω μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στα συναισθηματικά αποκρίσεις όπως ο φόβος και το άγχος, καθώς και ο ιππόκαμπος, το κέντρο μνήμης του εγκεφάλου σας. Ως αποτέλεσμα, ο συναισθηματικός σας όγκος μπορεί να αυξηθεί, λέει ο Δρ Barwick, καθιστώντας εύκολο να συλλογιστείτε ένα λάθος της εποχής του γυμνασίου, ας πούμε, ή την κατάσταση των εισερχομένων σας ή πόσο ανησυχείτε για τη μείωση του πληθυσμού των φαλαινών. .
Η απλή αναγνώριση του τι συμβαίνει μπορεί να σας εμποδίσει να φύγετε πολύ μακριά από τη χώρα των ονείρων, λέει ο Δρ Barwick. Μπορείτε να δοκιμάσετε να ελέγξετε την καταστροφική σας σκέψη λέγοντας στον εαυτό σας, στην πραγματικότητα είμαι εντάξει. Ο εγκέφαλός μου απλώς αντιδρά υπερβολικά. Αυτή η επίγνωση μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε πιο ήρεμοι, προτρέποντάς σας να ξανακοιμηθείτε. «Το να βρίσκεστε σε μια πιο ανήσυχη, επιδεινωμένη κατάσταση θα παρακάμψει την επιθυμία σας για ύπνο», εξηγεί ο Δρ Barwick.
Κάντε κάτι χαλαρωτικό (που δεν περιλαμβάνει οθόνη).
«Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι ότι εστιάζουμε την προσοχή και την προσπάθειά μας στην ενεργό προσπάθεια να ξανακοιμηθούμε», λέει ο Δρ Barwick. Δυστυχώς, αυτό πρακτικά εγγυάται ότι θα μείνετε ξύπνιοι περισσότερο. Το να σκέφτεσαι το γεγονός ότι δεν κοιμάσαι μπορεί να ξεσηκώσει το μυαλό σου και να σε κάνει να αγχωθείς περισσότερο. Μια καλύτερη κίνηση είναι να αποδεχτείτε την κατάστασή σας – μην αντιστέκεστε στο να είστε ξύπνιοι – και να βρείτε μια εναλλακτική εστίαση.
Εάν δεν αποκοιμηθείτε ξανά μετά από 20 λεπτά, ο Δρ Barwick προτείνει να σηκωθείτε και να κάνετε κάτι που σας αποσπά την προσοχή αλλά απολαυστικό που σας κρατά ήρεμους και χαλαρούς—όπως το διάβασμα, το πλέξιμο ή το ημερολόγιο. Παραλείψτε τις δραστηριότητες που βασίζονται στην οθόνη, όπως η ολοκλήρωση ενός έργου εργασίας ή η ενεργοποίηση της τηλεόρασης για να ολοκληρώσετε αυτό το θρίλερ—θέλετε να αποσπάσετε την προσοχή σας, να μην αγχωθείτε ή να εκτινάξετε τα μάτια σας με μπλε φως που υπονομεύει τον ύπνο (Τα είκοσι λεπτά είναι μια σύσταση, παρεμπιπτόντως – όχι ένας κανόνας. Ο Δρ Barwick προτείνει να μετρήσετε πώς νιώθετε: Είστε ξύπνιοι, σε εγρήγορση και αρχίζετε να αισθάνεστε άγχος; Αυτό είναι ένα καλό μήνυμα για να σηκωθείτε.)
Ο στόχος είναι να παραμείνετε ήρεμοι και να επιτρέψετε στον ύπνο σας – τη φυσική «πίεση» του σώματος να κοιμηθεί – να ξεκινήσει ξανά, κάτι που θα σας βοηθήσει να απομακρυνθείτε. Εν πάση περιπτώσει, η εστίαση σε μια ευχάριστη, ηρεμιστική δραστηριότητα είναι επίσης ένας πιο ευχάριστος τρόπος για να περάσετε το λυκόφως σας παρά να αγωνιείτε με το ρολόι. Και σε αυτή τη σημείωση: Μην ελέγχετε το τηλέφωνό σας — όχι μόνο μπορεί να σας αγχώσει το να κοιτάτε την ώρα, αλλά όσο πιο κοντά είναι το προαναφερθέν μπλε φως στο πρόσωπό σας, τόσο πιο πιθανό είναι να ενεργοποιήσετε το νευρικό σας σύστημα και να σας κρατήσει ξύπνιους. Λέει ο Δρ Μπάργουικ.
Ναι, ο ύπνος είναι σημαντικός. Σου δίνει ενέργεια και σε βοηθά να νιώσεις καλύτερα. Είναι φυσικό, λοιπόν, να ανησυχείτε ότι δεν θα μπορείτε να λειτουργήσετε μετά από μια βαρετή νύχτα ύπνου . «Η πραγματικότητα είναι ότι πιθανότατα θα ξανακοιμηθείς και αύριο θα είσαι καλά», λέει ο Δρ Μπάργουικ. «Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι συνήθως μπορείτε να λειτουργήσετε μετά από μια νύχτα κακού ύπνου». Αυτό δεν μειώνει τους φόβους σας – είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε ότι η επόμενη μέρα θα είναι απαίσια – αλλά θυμηθείτε, αυτό μπορεί να είναι το συναισθηματικά αντιδραστικό μέρος του εγκεφάλου σας που μιλάει, όχι το λογικό.
Μπορεί να νυστάζετε αύριο. Η προπόνησή σας μπορεί να είναι πιο δύσκολη και ίσως να είστε λίγο πιο ευερέθιστοι. Αλλά η συμβουλή του Δρ Μπάργουικ είναι να κάνετε τη μέρα σας κανονικά και να περιμένετε ότι η επόμενη νύχτα θα φέρει καλύτερο ύπνο. «Το σύστημα ύπνου αυτοδιορθώνεται. Αν δεν κοιμάσαι καλά ένα βράδυ, είναι πιο πιθανό να κοιμηθείς καλύτερα το επόμενο, αρκεί να μην κάνεις κάτι που να παρεμβαίνει σε αυτή τη διαδικασία», λέει. Μην προσπαθήσετε να πάρετε έναν πολύ μεγάλο υπνάκο ή να πάτε για ύπνο απο νωρίς, που και τα δύο μπορεί να αποβάλουν το πρόγραμμα ύπνου σας. (Και εάν χρόνια δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ή να ξυπνήσετε αισθανόμενοι αναστατωμένοι, μιλήστε με έναν γιατρό για να μάθετε ποια μπορεί να είναι η αιτία).
Με πληροφορίες απο www.self.com