
Παξιμαδάκια με κρασί και ελαιόλαδο
Τα σπαταναίικα παξιμάδια δεν είναι πολύ γλυκά, γίνονται απολαυστικά θρυπτά και αρωματικά. Από τη ζύμη τους δεν λείπει φυσικά το κρασί και το λάδι, καθώς και τα δυο υπάρχουν σε αφθονία στην περιοχή.
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
20′ προετοιμασία1 ώρα ψήσιμοΣύνολο: 1 ώρα και 20′Υλικά2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο2 φλιτζ. τσαγιού λευκό, ξηρό κρασί2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρηξύσμα από 2 πορτοκάλια ή 1 γεμάτη κουτ. σούπας σπόροι γλυκάνισου1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ1.500 γρ. αλεύρι μαλακόΔιαδικασίαΓια να φτιάξουμε τα παξιμαδάκια με κρασί και ελαιόλαδο, στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρασί, τη ζάχαρη και το ξύσμα ή τον γλυκάνισο. Χτυπάμε καλά με το σύρμα του μίξερ μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να γίνει σχετικά ανοιχτόχρωμο. Προσαρμόζουμε τον γάντζο.Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.Τα ρίχνουμε στον κάδο, σταδιακά, ζυμώνοντας συνεχώς με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μέτρια προς μαλακή.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Τη χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη και πλάθουμε το καθένα σε λεπτό μπαστούνι.Μεταφέρουμε τις φραντζόλες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τη μία δίπλα στην άλλη.Με κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε την κάθε φραντζόλα σε φέτες πάχους 1 εκ., φτάνοντας το μαχαίρι μέχρι κάτω, χωρίς να αποκόψουμε τις φέτες.Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι οι φραντζόλες να ροδίσουν ωραία.Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά και με το μαχαίρι αποκόβουμε εντελώς τις φέτες τη μία από την άλλη. Τις ξαπλώνουμε σε μονή στρώση στο ταψί και βάζουμε ξανά στον φούρνο.Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν απαλά τα παξιμαδάκια και να τα νιώθουμε στεγνά και ξερά στο άγγιγμα.Αφήνουμε τα παξιμαδάκια με κρασί και ελαιόλαδο να κρυώσουν εντελώς σε σχάρα.Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 197.www.gastronomos.gr
Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥
Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.