Τα βότανα για το φούσκωμα που θα προσφέρουν άμεση ανακούφιση
Οι κακές διατροφικές συνήθειες, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το χρόνιο στρες αλλά και τόσοι άλλοι παράγοντες της καθημερινότητάς μας τείνουν να επηρεάζουν όλο και συχνότερα το πεπτικό μας σύστημα. Από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα δυσλειτουργίας του πεπτικού μας συστήματος είναι και το φούσκωμα, αυτή η ανεπιθύμητη δυσάρεστη αίσθηση που όταν συμβαίνει συχνά αρχίζει να φθείρει την ποιότητα της ζωής μας.
Αυτό που δεν έχουμε σκεφτεί, όμως, είναι πως η λύση βρίσκεται στο ντουλάπι της κουζίνας μας!
Πράγματι, η ελληνική φύση μας έχει χαρίσει πλήθος θεραπευτικών βοτάνων που -χάρη στα αιθέρια έλαια ή ένζυμα που περιέχουν- μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση πλήθους διαταραχών του πεπτικού συστήματος, όπως είναι το φούσκωμα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου μας. Iδού 5 βότανα για το φούσκωμα:
Τζίντζερ (Zingiber officinale)
Το τζίντζερ ή πιπερόριζα συνιστά αγαπημένο και συγχρόνως εξαιρετικά αποτελεσματικό γιατροσόφι που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τη θεραπεία πολλών πεπτικών ενοχλήσεων, από δυσπεψία, ναυτία και εμετό έως φούσκωμα. Θεωρείται ότι προστατεύει το έντερο και βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης, βοηθώντας στην ταχύτερη κυκλοφορία των τροφίμων μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα. Το συγκεκριμένο βότανο μπορεί να ληφθεί είτε σε μορφή τσαγιού είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία αποδεδειγμένα ανακουφίσουν την πεπτική διαταραχή, μειώνοντας σημαντικά τα αέρια και τις εντερικές κράμπες.
Λουίζα (Aloysia citrodora)
Η λουίζα αποτελεί ένα αρκετά έντονο αρωματικό φυτό που τα φύλλα του αναδύουν άρωμα λεμονιού. Χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό του στομάχου, αφού τονώνει τη λειτουργία του, βοηθά στη χώνεψη και -λόγω των καταπραϋντικών ιδιοτήτων που διαθέτει- ανακουφίζει από το φούσκωμα και τα αέρια. Επιπλέον, έχει την ικανότητα να καταπολεμά και τα συμπτώματα της νεύρωσης του στομάχου. Το αιθέριο έλαιό της περιέχει κυρίως κιτρικό οξύ, ενώ στη Νότια Αμερική χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως αρωματικό σε καλλυντικά και σαπούνια!
Γλυκάνισος (Pimpinella anisum)
Από την αρχαιότητα ο Πλίνιος ανέφερε στα κείμενά του τις θεραπευτικές ιδιότητες των σπόρων του γλυκάνισου για το στομάχι. Πράγματι, αυτό το αρωματικό βότανο με τις πολλές αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για τη θεραπεία ασθενειών του στομάχου, αφού βοηθά σημαντικά στη ρύθμιση της πέψης και την ανακούφιση από ενοχλήσεις όπως είναι η δυσκοιλιότητα, βασικό σύμπτωμα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Από την απόσταξη των σπόρων του γλυκανίσου παράγεται και το ανισέλαιο, που επίσης λειτουργεί ευεργετικά για το στομάχι μας.
Βότανα για το φούσκωμα: Χαμομήλι (Chamomillae romanae)
Οι θεραπευτικές, αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες του χαμομηλιού είναι γνωστές και αδιαμφισβήτητες, αφού πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή φυσικά ηρεμιστικά. Ταυτόχρονα, όμως, πρόκειται και για ένα βότανο που προάγει σε μεγάλο βαθμό την υγεία του πεπτικού μας συστήματος, αφού καταπολεμά τις στομαχικές ενοχλήσεις και γαστρεντερικές διαταραχές όπως τον μετεωρισμό, τη δυσπεψία και τον εντερικό ερεθισμό. Συμβάλλει, επιπλέον, στην ανακούφιση των μυϊκών σπασμών και στη χαλάρωση των μυών του στομάχου. Εκτός από ρόφημα χαμομηλιού, μπορείς να δοκιμάσεις τα αποξηραμένα του λουλούδια και σε κάποιο smoothie.
Βότανα για το φούσκωμα: Μάραθος (Foeniculum vulgare)
Ο μάραθος είναι ένα βότανο πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά ενώ διαθέτει και υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, γεγονός που συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Το βότανο αυτό φαίνεται πως χαλαρώνει τους μυς της πεπτικής οδού και δρα θετικά στην ανακούφιση των πεπτικών διαταραχών, όπως είναι το κοιλιακό άλγος, η δυσκοιλιότητα, το έλκος. Οι σπόροι του μάραθου χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τσαγιού που σε γεύση μοιάζει με αυτών της γλυκόριζας.
Σε κάθε περίπτωση, να θυμάσαι ότι τα βότανα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται συστηματικά ως αγωγή, ειδικά εάν δεν έχεις λάβει πρωτίστως κάποια συγκεκριμένη ιατρική συμβουλή.