Ρίγανη και κουρκουμάς τα δύο φυσικά αντιφλεγμονώδη συστατικά για την επιδερμίδα
Υπάρχουν δύο εκπληκτικά φυσικά αντιφλεγμονώδη συστατικά που οι ειδικοί στην περιποίηση του δέρματος συστήνουν ότι πρέπει να αρχίσεις να χρησιμοποιείς για μία υγιή επιδερμίδα.
Καλώς ή κακώς, ό,τι τρώμε επηρεάζει πραγματικά το δέρμα μας. Αν λοιπόν αντιμετωπίζεις φλεγμονές στο δέρμα αυτό το χειμώνα, συγκεντρώσαμε συμβουλές από ειδικούς σε θέματα υγείας, γιατρούς και διαιτολόγους και μάθαμε περισσότερα για δύο εκπληκτικά φυσικά καθημερινά συστατικά που δεν είναι μόνο αντιοξειδωτικά αλλά έχουν επίσης τη δύναμη να μειώνουν τις φλεγμονές του δέρματος.
Τα οφέλη του κουρκουμά για την υγεία
Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Curcuma longa και είναι ένα πολυετές φυτό της οικογένειας του τζίντζερ. Καλλιεργείται σε πολλά κράτη της Ινδίας και σε άλλα κράτη της Ανατολικής Ασίας. Όπως εξηγεί ο Patel, είναι ένα αγαπημένο και ιστορικά χρησιμοποιούμενο εργαλείο στην περιποίηση του δέρματος και την υγιεινή διατροφή.
Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην ανατολική ιατρική για την καταπολέμηση των καρκίνων, των αυτοάνοσων νοσημάτων και των δερματικών παθήσεων όπως η ψωρίαση, η λεύκη και η ακμή. Έχει αποδειχθεί σε επιστημονικές μελέτες ξανά και ξανά ότι βοηθάει τις δερματικές παθήσεις, τόσο όταν λαμβάνεται από το στόμα και λειτουργεί εσωτερικά, μέσω της κατάποσης όσο και όταν χρησιμοποιείται τοπικά.
Το έντονο κίτρινο χρώμα του κουρκουμά μπορεί να αποδοθεί στην κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του. Η κουρκουμίνη είναι αντιφλεγμονώδης, αντιμικροβιακή, αντινεοπλασματική και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς καταπολεμά τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Ακόμα η κουρκουμίνη, που του δίνει ένα ξεχωριστό χρώμα και γεύση, χρησιμοποιείται σε διάφορα σύγχρονα φάρμακα, λόγω των ισχυρών αντιφλεγμονωδών, αντιοξειδωτικών, αντιμυκητιασικών και αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του.
Η γήρανση και άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες του δέρματος προκαλούνται από οξειδωτικές βλάβες. Κατά τη διαδικασία αυτή, οι ελεύθερες ρίζες αντιδρούν με οργανικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα. Η κουρκουμίνη, όχι μόνο καταπολεμά αυτές τις ρίζες αλλά και «διεγείρει τον αντιοξειδωτικό μηχανισμό στο σώμα μας», γεγονός που την καθιστά την «καλύτερη επιλογή» για την καταπολέμηση της φλεγμονής του δέρματος και άλλων δερματικών προβλημάτων.
Ο κουρκουμάς είναι μία από τις πιο ευρέως μελετημένες φυσικές θεραπείες, με έρευνες που δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής του δέρματος που προκαλείται από έκζεμα, ψωρίαση και ακμή. Επίσης ότι τα κουρκουμινοειδή είναι υπεύθυνα για τις θεραπευτικές ιδιότητες του κουρκουμά, επειδή «είναι σε θέση να μειώσουν τα προφλεγμονώδη μόρια στο σώμα μας», ενώ αυξάνουν τα αντιοξειδωτικά επίπεδα. «Αυτό το μπαχαρικό αξίζει σίγουρα να το δοκιμάσεις αν έχεις φλεγμονώδη προβλήματα στο δέρμα και όχι μονο.
Προσθέτοντας κουρκουμά στη διατροφή σου
Τώρα που γνωρίζεις τα πολλά οφέλη για το δέρμα και την υγεία που έχει ο κουρκουμάς και το συστατικό του κουρκουμίνη, ήρθε η ώρα να σκεφτείς να τον προσθέσεις στη δική σου διατροφή. Μπορείς να τον προσθέσεις σε «μια ποικιλία τροφίμων», όπως ομελέτες, φριτάτες, σούπες, μαγειρευτά, όσπρια, λαχανικά, ακόμα και σε smoothies. Οι δυνατότητες είναι πραγματικά ατελείωτες.
Τα οφέλη της ρίγανης για την υγεία
Άλλο ένα συστατικό, το οποίο είναι ειδικά ένα μεσογειακό βότανο, η ρίγανη μπορεί να κάνει περισσότερα από το να καρυκεύει τα φαγητά και να τους χαρίζει υπεροχή γεύση, έχει επίσης ένα σωρό οφέλη για την περιποίηση του δέρματος όταν εφαρμόζεται τοπικά. Λόγω των αντιμυκητιασικών και αντιβακτηριακών ιδιοτήτων της, το έλαιο ρίγανης είναι μια φυσική θεραπεία για το έκζεμα, την ψωρίαση και άλλες δερματικές διαταραχές. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει τον ερεθισμό και τον κνησμό.
Το αρωματικό αυτό βότανο μαγειρικής έχει στο εσωτερικό μία πληθώρα χημικών ενώσεων όπως η καρβακρόλη, η θυμόλη, το ροσμαρινικό οξύ, οι φαινόλες, τα τερπένια και τα τερπενοειδή που είναι εξαιρετικά για το δέρμα. Η ρίγανη περιέχει αντιοξειδωτικά και μπορεί να ενθαρρύνει την παραγωγή κολλαγόνου, επίσης είναι αντιφλεγμονώδης. Τα αιθέρια έλαια ρίγανης έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς περιέχουν ουσίες όπως η καρβακρόλη και η θυμόλη.
Επιπλέον, το αιθέριο έλαιο ρίγανης διαθέτει αντιοξειδωτική και επουλωτική δράση έναντί στις πληγές. Τα πλεονεκτήματα αυτά προκύπτουν από την υψηλή συγκέντρωση ουσιών με φυσικά αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριακά χαρακτηριστικά, όπως το ροσμαρινικό οξύ και το καρνοσικό οξύ. Ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσεις τη ρίγανη στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου είναι με τη μορφή αιθέριων ελαίων. Πριν δοκιμάσεις να τη χρησιμοποιήσεις στο πρόσωπό σου, δοκίμασε να την εφαρμόσεις μόνο σε ένα μικρό τμήμα του δέρματος, όπως για παράδειγμα στα χέρια.
Αυτά τα δύο εκπληκτικά συστατικά, ο κουρκουμάς και η ρίγανη, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Και, αν εξακολουθείς να παλεύεις με φλεγμονές στο δέρμα, φρόντισε να ανακαλύψεις και άλλες αντιφλεγμονώδεις τροφές που μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου και τροφές που πρέπει να αποφεύγεις και που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ερεθισμό του δέρματος.
Πηγή: www.theissue.gr
Σημείωση απο τα μυστικά ομορφιάς: Το αιθέριο έλαιο ρίγανης είναι εξαιρετικά ερεθιστικό για το δέρμα και απαιτείται αρωματοθεραπευτής για την χρήση του. Για πλύσεις προσώπου μπορείτε να βράσετε μια κουταλιά της σούπας ρίγανη και να κάνετε πλύσεις. Όχι στα μάτια. Το τσ΄΄άι ρίγανης σε πλύσεις, σφίγγει επίσης και τα ούλα που έχουν την τάση να υποχωρούν ενώ μαζί με το χαμομήλι σταματά τα αποστήματα που αναπτύσονται στα ούλα .