Η αντικαταθλιπτική δράση του τσαγιού – Ποιο είδος να επιλέξετε
Ποιο είδος να επιλέξετε
Εάν το πρωί αναζητάτε τόνωση αλλά παράλληλα θέλετε να προστατέψετε και την ψυχική σας υγεία, αντικαταστήστε τον καφέ με τσάι.
Η αντικαταθλιπτική δράση του τσαγιού – Ποιο είδος να επιλέξετε
Επιστήμονες από την Ιαπωνία, διαπίστωσαν ότι το τσάι Matcha τονώνει τη διάθεση και ενισχύει την πνευματική απόδοση.
Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η σκόνη είχε σημαντική επίδραση στους νευρώνες που σχετίζονται με τη ντοπαμίνη, με αποτέλεσμα να βελτιωθούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που παίζει σημαντικό ρόλο στην τόνωση της διάθεσης και η μείωσή της στον εγκέφαλο εκτιμάται ότι σχετίζεται με την εμφάνιση της κατάθλιψης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρα Yuki Kurauchi του Πανεπιστημίου Kumamoto, εξέτασαν την επίδραση του τσαγιού Matcha σε σκόνη σε κοινωνικά απομονωμένα ποντίκια. Χρησιμοποιήθηκαν δύο ειδών πειραματόζωα, ποντίκια με ανοχή στο στρες και ποντίκια με ευαισθησία στο στρες, που απομονώθηκαν κοινωνικά. Η από του στόματος χορήγηση εναιωρήματος τσαγιού Matcha, ωστόσο, φάνηκε να μειώνει τα επίπεδα κατάθλιψης στα ευαίσθητα στο στρες ποντίκια.
«Το τσάι Matcha μείωσε το χρόνο της αδράνειας μόνο σε ποντίκια ευαίσθητα στο στρες, τα οποία βίωσαν μεγαλύτερο στρες από την κοινωνική απομόνωση και παρουσίασαν εντονότερη συμπεριφορά που έμοιαζε με κατάθλιψη, σε σύγκριση με τα ποντίκια που ήταν πιο ανεκτικά στο στρες» διευκρινίζει ο Δρ. Yuki Kurauchi.
Αναλύοντας τις επιδράσεις στον εγκέφαλο των ποντικιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν την ενεργοποίηση του προμετωπιαίου φλοιού και του επικλινούς πυρήνα στα ευαίσθητα στο στρες ποντίκια, μετά την κατανάλωση του τσαγιού. Οι συγκεκριμένες περιοχές θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.
«Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι υπάρχει αντικαταθλιπτική δράση που ενεργοποιεί σύστημα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την παραγωγή ντοπαμίνης, που όμως επηρεάζεται από την ψυχική κατάσταση του ατόμου» καταλήγει ο καθηγητής.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients.
Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)
Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥
Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.