Σαπούνι, η αγνή πολυτέλεια της φύσης
Η καθαριότητα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινης φύσης και υγιεινής. Αυτό αποδεικνύεται από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ύπαρξης του ανθρώπου. Στην αρχαιότητα ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε νερό και στάχτες από ξύλο για να πλυθεί. Στη συνέχεια έβαζε λάδι για να μαλακώσει το ερεθισμένο δέρμα του. Σαπούνι, η αγνή πολυτέλεια της φύσης
Το σαπούνι είναι γνωστό εδώ και 2.300 χρόνια και λέγεται ότι παρασκευάστηκε για πρώτη φορά από τους Άραβες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν λάδι ή λίπος, εκχύλισμα τέφρας και ασβέστη. Στην Ελλάδα, κατά τα ομηρικά χρόνια οι άνθρωποι έπλεναν τα ενδυματά τους μόνο με νερό. Αργότερα άρχισαν να προσθέτουν στο νερό στάχτη, φυσική σόδα και μερικά σαπωνοειδή φυτά. Για πρώτη φορά συναντάει κανείς την ονομασία «σάπων» στην ελληνική στο έργο του Ιατρού Αθηναίου, που το αναφέρει ως φάρμακο αλλά και μέσο καθαρισμού του σώματος. Σαπούνι, η αγνή πολυτέλεια της φύσης
Το σαπούνι στο μικροσκόπιο
Η λευκαντική δράση του σαπουνιού οφείλεται στην ασυνήθη μοριακή δομή του. Αποτελείται από ένα υδρόφιλο τμήμα, και ένα υδρόφοβο. Στη διαχωριστική επιφάνεια νερού – αέρα, το σαπούνι παγιδεύει τον αέρα και σχηματίζει τον αφρό. Τα βρώμικα σωματίδια, που δεν μπορούν να διαλυθούν δεν φτάνουν στην επιφάνεια και απορροφώνται από τον αφρό έως ότου απομακρυνθούν τελείως.
Τα αυθεντικά σαπούνια είναι κατασκευασμένα από φυτικά έλαια και όχι από ζωικά λίπη ή συνθετικά. Στα σαπούνια χρησιμοποιούσαν πάντα ελαιόλαδο, αλλά σήμερα μπορούν να γίνουν με οποιοδήποτε φυτικό έλαιο, όπως καρύδας, jojoba, φοινικέλαιο και άλλα. Στα πολυτελή δε σαπούνια προστίθενται εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια.
Τα σαπούνια έχουν στερεά η υγρή μορφή
Η διαφορά μεταξύ ενός στερεού και ενός υγρού σαπουνιού είναι η χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να αλλάξει το έλαιο σε σαπούνι. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται σαπωνοποίηση.
Τα υγρά σαπούνια χρησιμοποιούν υδροξείδιο του καλίου για σαπωνοποίηση και τα στερεά χρησιμοποιούν υδροξείδιο του νατρίου. Αν και το υδροξείδιο του καλίου και το υδροξείδιο του νατρίου είναι και τα δύο πολύ καυστικά, η χημική διαδικασία σαπωνοποίησης απομακρύνει εντελώς αυτές τις χημικές ουσίες. Μέσα από τη μαγεία της χημείας, έχετε μείγμα νερού, σαπουνιού και γλυκερίνης.
Ένα σαπούνι που δεν παρασκευάζεται με φυτικά ή ζωικά λίπη, δεν είναι σαπούνι, είναι απορρυπαντικό. Τα απορρυπαντικά είναι διαφορετικά από τα σαπούνια, επειδή είναι συχνά συνθετικά και λειτουργούν διαφορετικά.
Πώς να δείτε τη διαφορά μεταξύ σαπουνιών και απορρυπαντικών;
Τι είναι το απορρυπαντικό; Ένα απορρυπαντικό βασίζεται σε επιφανειοδραστικές ουσίες, οι οποίες είναι γενικά συνθετικές, αλλά μπορούν επίσης να προέρχονται από φυσικές πηγές (για παράδειγμα, η κοκαμιδοπροπυλο βεταΐνη προέρχεται από καρύδες). Αυτό δεν τα καθιστά φυσικά, καθώς είναι επεξεργασμένα, αλλά προέρχονται από φυσικές πηγές.
Έτσι, εάν βλέπετε «σαπούνια» με επιφανειοδραστικές ουσίες σε αυτά, είναι στην πραγματικότητα απορρυπαντικά. Γενικά, τα αφρόλουτρα, τα υγρά σαπούνια χειρός είναι απορρυπαντικά και όχι σαπούνια.
Το κλειδί, όπως πάντα, είναι να διαβάσετε τα συστατικά στο πίσω μέρος της ετικέτας. Αγνοήστε τους ισχυρισμούς μάρκετινγκ στο μπροστινό μέρος και μάθετε τι είναι πραγματικά τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε.
Είναι το σαπούνι “Φυσικό Φυτικό”;
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα στερεά σαπούνια είναι αποτέλεσμα της ανάμιξης ελαίων / λιπών και υδροξειδίου του νατρίου. Τα υγρά είναι αποτέλεσμα της ανάμειξης ελαίων / λιπών και υδροξειδίου του καλίου. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πώς κάτι μπορεί να είναι “φυσικό” όταν περιέχει αυτές τις ουσίες;
Η ομορφιά της χημείας είναι ότι μπορείτε να συνδυάσετε δύο ουσίες για να δημιουργήσετε μια χημική αντίδραση, η οποία δίνει μια εντελώς νέα ουσία. Πάρτε για παράδειγμα το αλάτι. Το φυσικό θαλάσσιο άλας είναι μια χημική ένωση που αποτελείται κυρίως από νάτριο και χλώριο. Στην καθαρή του μορφή, το νάτριο είναι ένα μέταλλο που αντιδρά βίαια όταν εκτίθεται σε νερό και το χλώριο είναι ένα δηλητηριώδες πράσινο αέριο που έχει χρησιμοποιηθεί σε χημικό πόλεμο. Αλλά μαζί είναι αλάτι, ένας πολύτιμος φυσικός πόρος και απαραίτητος για τη ζωή.
Τα σαπούνια που παρασκευάζονται με ελαιόλαδο, τείνουν να είναι πιο ενυδατικά για το δέρμα σας από τα σαπούνια που φτιάχνονται με λάδι καρύδας. Από την άλλη πλευρά, δεν αφρίζουν όσο ένα σαπούνι από καρύδα. Η ιδανική λύση θα ήταν πραγματικά να συνδυαστούν διαφορετικά έλαια για να έχουν επιπλέον ιδιότητες.
Γιατί να επιλέξετε βιολογικά σαπούνια;
Ως γνωστόν, η βιολογική γεωργία δεν χρησιμοποιεί λιπάσματα και τοξικά χημικά προϊόντα που έχουν καταστρεπτική επίδραση στο νερό, το έδαφος και την υγεία μας. Σήμερα, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στο περιβάλλον και στην υγεία, τα πολυτελή σαπούνια δημιουργούνται από φυτικά βιολογικά έλαια, εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια. Είναι φιλικά προς το περιβάλλον έχουν άριστες καθαριστικές ιδιότητες είναι ήπια και αποτελεσματικά με πλούσιο απαλό αφρό, χωρίς τοξίνες και χωρίς να απομακρύνουν τα φυσικά έλαια του δέρματος. Είναι ενυδατικά, ασφαλή δεν φράζουν τους πόρους και είναι βιοδιασπώμενα.
Μια φορά και ένα καιρό, στη Λέσβο…
Το σαπούνι δεν είναι μόνο ένα καλλυντικό καθαρισμού της επιδερμίδας, αποτελεί το αντικείμενο μιας σημαντικής κουλτούρας για κάθε λαό και χώρα. Στη χώρα μας, η σαπωνοποιία άνθισε στη Λέσβο, περί τα τέλη του 1800. Μόνο στο Πλωμάρι, το 1874, υπήρχαν 120 πλοία, που κατευθύνονταν στη Ρουμανία, στη Ρωσία, στη Μαύρη Θάλασσα, τον Πόντο, τη Σαμψούντα, την Τραπεζούντα αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Διακινούσαν το σαπούνι που παρήγαγαν μεγάλα ελαιοτριβεία, τα οποία λειτουργούσαν ως σύνθετα βιομηχανικά συγκροτήματα. Δυστυχώς, μετά το 1920, μια σειρά περιοριστικών μέτρων έπληξε το διαμετακομιστικό εμπόριο με τα μικρασιατικά παράλια. Επίσης, η επιβάρυνση των πρόσθετων φόρων στα είδη του εξωτερικού εμπορίου έπληξαν ακόμη περισσότερο την εγχώρια σαπωνοποιία. Ορισμένα είδη επιβαρύνθηκαν με το 1/3 της αξίας τους και τέθηκαν εκτός εμπορικού συναγωνισμού, ενώ το λαθρεμπόριο οργίαζε…
Πηγή: Naturanrg
Έλαιο Καρυδας σε Λίτρο! Τιμή προσφοράς!