Τρεις διατροφικές συνήθειες που επιβραδύνουν τη γήρανση μετά τα 50
Μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών
Η γήρανση είναι αναπόφευκτη, και παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να προωθήσουν στην αγορά προϊόντα που «σταματούν» ή «αντιστρέφουν» τη γήρανση, δεν υπάρχει πραγματικός τρόπος για να γίνει αυτό. Ευτυχώς, όμως, μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας, οι οποίες θα εξακολουθούν να έχουν διαρκή επίδραση στον ρυθμό με τον οποίο γερνάμε και στο πόσο υγιείς μπορούμε να είμαστε μετά τα 50.
Υπάρχουν, ακόμη, και ορισμένες διατροφικές συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε και οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να επιβραδύνουμε τη γήρανση μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.
Τρώτε άφθονη πρωτεΐνη
Πρωτεΐνη
Σύμφωνα με το Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, το σώμα σας αρχίζει να χάνει μυϊκή μάζα κάθε δεκαετία μετά την ηλικία των 30 ετών, με ακόμα μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται μετά την ηλικία των 60 ετών. Για να καταπολεμήσετε την απώλεια μυϊκής μάζας που σχετίζεται με την ηλικία, καθώς και για να προετοιμαστείτε για τη δεκαετία των 60 σας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επικεντρωθείτε στην οικοδόμηση περισσότερων μυών μετά την ηλικία των 50 ετών. Ένας σημαντικός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να βεβαιωθείτε ότι τρώτε αρκετή πρωτεΐνη.
Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nutrients αναφέρει ότι μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες σε συνδυασμό με προπόνηση με αντιστάσεις είναι χρήσιμη για τη διατήρηση της υγιούς μυϊκής ανάπτυξης καθώς μεγαλώνετε και ότι η απαίτηση σε πρωτεΐνες είναι μεγαλύτερη με την ηλικία λόγω της πιθανής απώλειας μυϊκής μάζας. Για να λαμβάνετε περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σας, επικεντρωθείτε σε άπαχες πηγές όπως πουλερικά, αυγά, ξηροί καρποί, γιαούρτι κ.λπ.
Λαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες
Δημητριακά ολικής άλεσης
Το να λαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες στην καθημερινή σας διατροφή καθώς μεγαλώνετε είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, υψηλής αρτηριακής πίεσης, ακόμη και καρκίνου, σύμφωνα με το American Journal of Lifestyle Medicine. Οι φυτικές ίνες μπορούν να έχουν αυτόν τον αντίκτυπο μέσω της μείωσης του οξειδωτικού στρες και των φλεγμονωδών δεικτών στο σώμα -και τα δύο είναι δείκτες που εμφανίζονται φυσιολογικά καθώς γερνάτε.
Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journals of Gerontology διαπίστωσε ότι αφού ελήφθησαν υπόψη πολλαπλοί παράγοντες όπως η πρόσληψη υδατανθράκων, η πρόσληψη ζάχαρης, το γλυκαιμικό φορτίο και η πρόσληψη φυτικών ινών, ήταν οι φυτικές ίνες που είχαν τον πιο σημαντικό αντίκτυπο στη διασφάλιση της επιτυχούς γήρανσης και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.
Για να έχετε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας, δοκιμάστε να ενσωματώσετε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, φακές, λαχανικά και φρούτα στα καθημερινά σας γεύματα.
Ενσωματώνετε στη διατροφή σας υγιεινά λιπαρά
Ψωμί με αβοκάντο και σολομό
Ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις μπορεί να αυξηθεί ήδη μεταξύ των ηλικιών 45 και 55 ετών και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο κάτι στο οποίο πρέπει να εστιάσετε στα 50 σας είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε μια υγιή καρδιά. Ένας σημαντικός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή υγιεινά λιπαρά όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Σύμφωνα με το Journal of the American Heart Association, η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου και μια άλλη έκθεση αναφέρει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα -όπως αυτά που βρίσκονται στα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς, το αβοκάντο και ορισμένα φυτικά έλαια- μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου θανάτου από στεφανιαία νόσο καθώς και στη μείωση του κινδύνου υπέρτασης.
Αν μπορείτε, δοκιμάστε να προσθέσετε στη διατροφή σας περισσότερες τροφές με ωμέγα-3, όπως ψάρια, αβοκάντο ή ξηρούς καρπούς.
ΑΗΑ: Σέρουμ απο Οξέα Φρούτων. Αναγέννηση κυττάρων -λεύκανση-κατά των ουλών.