Εμμηνόπαυση πριν τα 40. Τι την προκαλεί και τι μπορείς να κάνεις

Εμμηνόπαυση πριν τα 40. Τι την προκαλεί και τι μπορείς να κάνεις

Αντιμετώπιση της πρόωρης εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική μετάβαση, αλλά αν έρθει νωρίς, όπως πριν από την ηλικία των 40 ετών, είναι γνωστή ως πρόωρη εμμηνόπαυση.

Μάθετε τι την προκαλεί και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε.

Η εμμηνόπαυση είναι μια βιολογική μετάβαση όπου οι αναπαραγωγικές ορμόνες μιας γυναίκας, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, μειώνονται με αποτέλεσμα τη φυσική διακοπή του εμμηνορροϊκού κύκλου της.

Η διαδικασία της εμμηνόπαυσης σηματοδοτεί το τέλος της ικανότητας της γυναίκας να συλλάβει και λέγεται ότι ολοκληρώνεται όταν η έμμηνος ρύση σταματήσει για ένα συνεχές έτος. Οι γυναίκες συνήθως υποβάλλονται σε εμμηνόπαυση από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 ή αργότερα. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση σε μικρότερη ηλικία. Η πρόωρη εμμηνόπαυση που ιατρικά ονομάζεται πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια ή πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση κατά την οποία μια γυναίκα φτάνει στην εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών.

Συμπτώματα πρόωρης εμμηνόπαυσης
Η πρόωρη εμμηνόπαυση είναι παρόμοια με τα συμπτώματα που βιώνουν οι γυναίκες που υποβάλλονται σε τακτική εμμηνόπαυση και μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ακανόνιστες περιόδους
Αμηνόρροια ή απουσία περιόδου
Πιο βαριές ή ελαφρύτερες περιόδους από το συνηθισμένο.
Εξάψεις
Νυχτερινές εφιδρώσεις
Ξηρότητα κόλπου
Ψυχική ομίχλη
Μειωμένη σεξουαλική ορμή
Ακράτεια ούρων

Αιτίες πρόωρης εμμηνόπαυσης
Η πρόωρη εμμηνόπαυση προκαλείται λόγω της εξάντλησης των ωοθυλακίων ή της δυσλειτουργίας των ωοθυλακίων με αποτέλεσμα την απώλεια της γονιμότητας και της λειτουργίας των ωοθηκών που οδηγεί περαιτέρω σε εμμηνόπαυση. 

Ανάλογα με την αιτία της πρώιμης ή πρόωρης έναρξης της εμμηνόπαυσης, μπορεί να απαιτούνται διαφορετικές θεραπείες. Οι πάροχοι συμβουλεύουν τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) λόγω των κινδύνων για την υγεία της πρώιμης εμμηνόπαυσης, εκτός εάν η ορμονική θεραπεία είναι μη ασφαλής για κάποιο άλλο λόγο.

Ορισμένες από τις χαμένες ορμόνες στο σώμα σας αντικαθίστανται από HRT. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο ανησυχιών για την υγεία που προκαλούνται από την πρώιμη ή πρόωρη εμμηνόπαυση και μειώνει τα συμπτώματα και τις παρενέργειες της εμμηνόπαυσης. Οι κλινικοί γιατροί συστήνουν συνήθως HRT μέχρι την ηλικία των 51 ετών, την εποχή που οι περισσότερες γυναίκες φτάνουν στην εμμηνόπαυση.

3 συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την πρόωρη εμμηνόπαυση
Οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση μπορούν να αποδυναμώσουν τα οστά και να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Ακολουθούν μερικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της πρώιμης εμμηνόπαυσης:

1. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
Είναι σύνηθες να παίρνουμε βάρος κατά την εμμηνόπαυση, καθώς αυτό μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα αλλαγής των ορμονών, της γήρανσης, του τρόπου ζωής και της γενετικής. Το υπερβολικό σωματικό λίπος τείνει να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες χρόνιες παθήσεις. Επιπλέον, το υπερβολικό βάρος μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

2. Ασκηθείτε τακτικά
Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της απώλειας βάρους ή στην πρόληψη της υπερβολικής αύξησης βάρους. Η καύση θερμίδων συμβαίνει κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας.

3. Τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοοιστρογόνα
Μια φυσική φυτική ένωση που μπορεί να μιμηθεί τις επιδράσεις των οιστρογόνων στο σώμα και να βοηθήσει στην αύξηση των φυτοοιστρογόνων για ισορροπημένες ορμόνες. Μερικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοοιστρογόνα είναι:

Προϊόντα σόγιας και σόγια
Τόφου
Tempeh
Λιναρόσποροι
Λιναρόσποροι
Έκθεση στο ηλιακό φως

Μερικές διατροφικές συμβουλές για τη διαχείριση της πρόωρης εμμηνόπαυσης:

Αυξήστε την ημερήσια πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση του κινδύνου προβλημάτων οστών.
Συμπεριλάβετε το ασβέστιο στη διατροφή σας λαμβάνοντας τροφές όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση της μετεμμηνοπαυσιακής οστικής απώλειας.
Συμπεριλάβετε αυγά και ψάρια στη διατροφή. Αυτές οι τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου άλλων προβλημάτων υγείας όπως η χοληστερόλη, οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία.

Αποφύγετε τροφές που προκαλούν πυροδότηση όπως η καφεΐνη, το αλκοόλ και τα τρόφιμα που περιέχουν πάρα πολλά μπαχαρικά και ζάχαρη.
Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι απαραίτητη κατά την εμμηνόπαυση, διαφορετικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας. Έτσι, συμπεριλάβετε περισσότερες φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιή λίπη στη διατροφή σας.
πρόωρη εμμηνόπαυση

Μια υγιεινή διατροφή κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτή τη μετάβαση. 
Μπορείτε επίσης να επιδοθείτε στην τεχνική μυαλού-σώματος, η οποία περιλαμβάνει πρακτική χαλάρωσης, γιόγκα και διαλογισμό για τη διαχείριση των επιπέδων στρες !

Μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας να εξετάσετε τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της ορμονικής θεραπείας με ένα γιατρό. Κάποιος επίσης πρέπει να σας  μιλήσει για τις επιλογές σας σε θέματα γονιμότητας. Μπορεί να βοηθήσει και να στηρίξει στον στόχο σας για την απόκτηση παιδιών στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε υπογονιμότητα λόγω πρώιμης ή πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr