Η ακανόνιστη ή βαριά περίοδος μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος του θυρεοειδούς

Η ακανόνιστη ή βαριά περίοδος μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής και ο εμμηνορροϊκός κύκλος έχουν στενό δεσμό. Εάν έχετε ακανόνιστες ή βαριές περιόδους, μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα με τον θυρεοειδή.
Μπορεί η περίοδος να υποδηλώνει πρόβλημα θυρεοειδούς

Οι περίοδοι είναι μια εποχή γεμάτη αβεβαιότητα. Μερικές φορές, η ροή μπορεί να είναι πολύ βαριά ή να αισθάνεστε υπερβολικά λήθαργος. Οι κράμπες και οι πόνοι δεν σε αφήνουν!

  Η έμμηνος ρύση μπορεί να πει πολλά για την υγεία μας. Έτσι, εάν οι περίοδοι σας δεν φτάσουν στην ώρα τους ή αντιμετωπίζετε έντονη αιμορραγία, μπορεί να είναι πρόβλημα του θυρεοειδούς.

Θυρεοειδής και περίοδος
Έχουμε έναν θυρεοειδή αδένα που παράγει ορμόνες οι οποίοι παίζουν ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού του σώματος και του εμμηνορροϊκού κύκλου. Ο Δρ Bindhu εξηγεί ότι οι δύο κύριες ορμόνες που παράγονται από τον θυρεοειδή αδένα, η τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και η θυροξίνη (Τ4), επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα. Επηρεάζουν την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης που είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου. Όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει είτε σε υπερδραστήριο θυρεοειδή (υπερθυρεοειδισμός) είτε σε υπολειτουργικό θυρεοειδή (υποθυρεοειδισμός).

Και οι δύο καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο.

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες ή βαριές περιόδους, οι οποίες μπορεί να είναι μεγαλύτερες ή μικρότερες από το συνηθισμένο. Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ακόμη και έλλειψη περιόδου. Ο υποθυρεοειδισμός βλάπτει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, που είναι ένας λόγος που η νόσος του θυρεοειδούς σχετίζεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) που μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους, στειρότητα, παχυσαρκία και άλλα συμπτώματα.

Οι γυναίκες με υπερθυρεοειδισμό μπορεί να εμφανίσουν αμηνόρροια, που είναι η απουσία εμμήνου ρύσεως για τρεις ή περισσότερους συνεχόμενους μήνες. Αυτό συμβαίνει επειδή ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των ορμονών στο σώμα, οδηγώντας σε μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης, τα οποία είναι απαραίτητα για έναν υγιή έμμηνο κύκλο.

Μπορεί να έχετε έντονη ροή ή ακανόνιστες περιόδους εάν έχετε προβλήματα με τον θυρεοειδή. 

Θεραπεία για τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς
Εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία και τη σοβαρότητα της πάθησης. Ωστόσο, γενικά, υπάρχουν μερικές προσεγγίσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των διαταραχών της εμμήνου ρύσεως που σχετίζονται με τον θυρεοειδή και να εξασφαλίσουν μια ομαλή περίοδο:

1. Υποθυρεοειδισμός
Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, όπου συνταγογραφείται συνθετική θυρεοειδική ορμόνη για να συμπληρώσει τη φυσική παραγωγή ορμονών του σώματος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου και στη βελτίωση των συμπτωμάτων όπως η έντονη αιμορραγία και οι επώδυνες κράμπες.

2. Υπερθυρεοειδισμός
Ίσως χρειαστεί να πάρετε φάρμακα για να ρυθμίσετε την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση ή θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο για να αφαιρέσετε ή να καταστρέψετε μέρος του θυρεοειδούς αδένα, λέει ο ειδικός. Καθώς τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών επανέρχονται στο φυσιολογικό, ο εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί επίσης να γίνει πιο τακτικός.

Οι γυναίκες με διαταραχή του θυρεοειδούς που βιώνουν βαριές περιόδους μπορεί επίσης να ωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου για την υποστήριξη υγιών επιπέδων σιδήρου.

Μην βασίζεστε μόνο σε ιατρικές θεραπείες, καθώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση και η διαχείριση του στρες, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγιούς εμμηνορροϊκής λειτουργίας.

Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε μια ομαλή περίοδο για τις γυναίκες με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς είναι να συνεργαστείτε στενά με έναν ιατρό για να διαχειριστείτε την υποκείμενη πάθηση και να αναπτύξετε ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας που να ανταποκρίνεται στις ατομικές ανάγκες και ανησυχίες τους.

Είναι αλήθεια ότι η περίοδος μιας γυναίκας μπορεί να δώσει κάποιες ενδείξεις για την υγεία του θυρεοειδούς της. Ανωμαλίες στον εμμηνορροϊκό κύκλο, όπως βαριά αιμορραγία, ακανόνιστοι κύκλοι ή απουσία περιόδου μπορεί να είναι ενδεικτικές δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς.

Εκτός από τις διαταραχές της περιόδου, άλλα συμπτώματα της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, αλλαγές βάρους, απώλεια μαλλιών, ξηροδερμία και αλλαγές στη διάθεση. Οπότε, αν τα βιώσετε όλα αυτά, είναι καλύτερα να ελέγξετε τον εαυτό σας.

www.healthshots.com

www.pexels.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr