Πώς να σταματήσετε να «κάνετε δίαιτα» και να αλλάξετε τον τρόπο που τρώτε για πάντα
Ρωτήστε οποιονδήποτε πώς να χάσετε βάρος και πιθανότατα θα σας πουν: «Κάντε δίαιτα». Αυτό μας το λένε σε όλη μας τη ζωή—και μπορεί να αρχίσουμε να το ακούμε ακόμη περισσότερο καθώς γερνάμε, όταν ο μεταβολισμός μας τείνει να επιβραδύνει και η μυϊκή μάζα μειώνεται, μετατοπίζοντας τη σύσταση του σώματος σε υψηλότερο ποσοστό λίπους.
Περίπου 45 εκατομμύρια Αμερικανοί κάνουν δίαιτα κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι οι παραδοσιακές δίαιτες δεν λειτουργούν στην πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως διαταραγμένη διατροφή ή διατροφικές ελλείψεις.
Τα καλά νέα: Υπάρχει μια καλύτερη προσέγγιση στη «δίαιτα» που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να ζήσετε μια πιο υγιεινή ζωή. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε.
Γιατί η διατροφική νοοτροπία δεν λειτουργεί
Ενώ οι δίαιτες μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, συχνά δεν είναι βιώσιμες. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 στο περιοδικό BMJ διαπίστωσε ότι ενώ οι δίαιτες μπορούν να οδηγήσουν σε επιθυμητά αποτελέσματα όπως η απώλεια βάρους, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να διατηρήσουν τα αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου. Στην πραγματικότητα, πολύ λίγοι άνθρωποι που έχασαν βάρος ακολουθώντας μια δίαιτα κατάφεραν να διατηρήσουν το βάρος τους μετά από ένα χρόνο.
Ο κύριος λόγος είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να παραμείνουν σε δίαιτα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι άνθρωποι συχνά λαχταρούν το φαγητό που αποφεύγουν και, τελικά, η λαχτάρα γίνεται υπερβολική, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους. Επιπλέον, μια περιοριστική δίαιτα αυξάνει τις ορμόνες που διεγείρουν την όρεξη, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε πιο συχνά πεινασμένοι. Και όταν χάνετε βάρος λόγω διατροφής, μειώνετε επίσης την ενεργειακή δαπάνη, πράγμα που σημαίνει ότι καίτε λιγότερες θερμίδες συνολικά.
Το πιο σημαντικό πρόβλημα με τη μόδα ή τις περιοριστικές δίαιτες είναι ότι δεν είναι υγιεινό να κόψεις μια ολόκληρη κατηγορία τροφών.
«Οι δίαιτες τείνουν να ενθαρρύνουν μη ρεαλιστικές περιοριστικές διατροφικές συνήθειες που δεν είναι ούτε βιώσιμες ούτε υγιεινές», εξηγεί η Kelly Krikhely, εγγεγραμμένη διαιτολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Δεν είναι υγιεινό να αφαιρείς ολόκληρες κατηγορίες τροφίμων. Όταν το κάνουμε, διατρέχουμε τον κίνδυνο να χάσουμε θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία μας».
Για παράδειγμα, η χορτοφαγική ή vegan δίαιτα μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο έλλειψης σιδήρου. Η τήρηση μιας δίαιτας κετο μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες ηλεκτρολυτών, με αποτέλεσμα πονοκεφάλους, ζάλη, ναυτία και γενική κόπωση.
Έτσι, εάν η παραδοσιακή δίαιτα δεν λειτουργεί, ποια είναι η λύση;
«Είναι καλύτερα να επικεντρωθείτε στην πραγματοποίηση μικρών αλλαγών με την πάροδο του χρόνου που αθροιστικά θα οδηγήσουν σε έναν μακροπρόθεσμο υγιεινό τρόπο ζωής», συμβουλεύει ο Krikhely. Είναι καλύτερα να περιορίσετε ορισμένα τρόφιμα αντί να κόψετε εντελώς ολόκληρες ομάδες τροφίμων για να αποφύγετε τυχόν διατροφικές ελλείψεις. Για παράδειγμα, αντί να κάνετε δραστικές αλλαγές στη διατροφή σας που μπορεί να αισθάνονται συντριπτικές και δύσκολες να τις τηρήσετε – όπως η εξάλειψη του κρέατος εντελώς – επιλέξτε “Δευτέρες χωρίς κρέας”. Και η ίδια αρχή μπορεί επίσης να εφαρμοστεί και στις συνήθειες άσκησης και ύπνου σας. Η πραγματοποίηση αυτών των τύπων μικρών αλλαγών στη διατροφή σας με την πάροδο του χρόνου μπορεί όχι μόνο να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, αλλά και να ενισχύσετε τη συνολική υγεία σας .
Το να εκπαιδεύσετε ξανά τον εγκέφαλό σας ώστε να σταματήσει να εστιάζει σε μια περιοριστική νοοτροπία «διατροφής» μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι εφικτό. Ξεκινήστε με αυτά τα βήματα.
Βήμα 1: Σταματήστε να σκέφτεστε το φαγητό ως «καλό» ή «κακό»
Σχεδόν οποιοσδήποτε εγγεγραμμένος διαιτολόγος (συμπεριλαμβανομένου του Krikhely) θα σας πει ότι δεν υπάρχουν «καλές» ή «κακές» τροφές—υπάρχει χρόνος και χώρος για όλα τα τρόφιμα σε ένα καλά στρογγυλεμένο διατροφικό πρόγραμμα.
«Με την εξάλειψη ολόκληρων κατηγοριών [«κακών» ή περιορισμένων] τροφίμων, οι δίαιτες τείνουν να αυξάνουν τη γοητεία των ίδιων των τροφίμων που αποθαρρύνουν», εξηγεί ο Krikhely. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια παράδοξη επίδραση της αύξησης του σωματικού βάρους με το να καταναλώνετε τα τρόφιμα που περιορίζετε.
Η αλλαγή αυτής της εγγενούς νοοτροπίας προς το φαγητό μπορεί να βοηθήσει να τεθούν τα θεμέλια για την εγκατάλειψη της διατροφικής νοοτροπίας και την εστίαση σε έναν μακροπρόθεσμο υγιεινό τρόπο ζωής.
«Δεν υπάρχουν φαγητά που δεν μπορούν ποτέ να καταναλωθούν», τονίζει ο Krikhely. «Είναι σημαντικό να επαναπροσδιορίσουμε την άποψή μας και να αναπτύξουμε εκ νέου μια θετική σχέση με το φαγητό».
Βήμα 2: Εστίαση σε ποιοτικά τρόφιμα
Αν και δεν υπάρχουν «καλές» ή «κακές» τροφές, η εστίαση στην επιλογή ποιοτικών τροφών που παρέχουν στο σώμα σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντική.
Όταν σκέφτεστε τι πρέπει να τρώτε, ξεκινήστε εστιάζοντας σε μια ποικιλία από υψηλής ποιότητας τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιή λίπη και άπαχες πρωτεΐνες. Γίνετε δημιουργικοί: Προκαλέστε τον εαυτό σας να φάει το ουράνιο τόξο ενσωματώνοντας μια ποικιλία διαφορετικών χρωμάτων φρούτων και λαχανικών στο εβδομαδιαίο διατροφικό σας πρόγραμμα.
Ταυτόχρονα, προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων, τροφών με πρόσθετα σάκχαρα, τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και τηγανητών τροφίμων.
«Το κόλπο είναι να μετριάσεις τη συχνότητα και τις μερίδες που καταναλώνονται», λέει ο Krikhely. «Η εστίαση πρέπει να είναι στα θρεπτικά τρόφιμα ως επί το πλείστον, αλλά όλα τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν με μέτρο». Για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι είναι εντάξει να τρώτε μπέικον για πρωινό περιστασιακά, αλλά όχι κάθε μέρα. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να απολαύσει μια μικρή μερίδα κάθε τόσο και εξισορροπήστε την με υγιεινές επιλογές διαφορετικά.
Βήμα 3: Εξασκηθείτε στη Διαισθητική Διατροφή
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει και κατανοήσει την έννοια της ενσυνειδητότητας ή της επίγνωσης και της παρουσίας στη στιγμή. Όταν εφαρμόζετε αυτήν την έννοια στις διατροφικές σας συνήθειες, είναι γνωστή ως διαισθητική διατροφή.
«Το διαισθητικό φαγητό κάνει ένα βήμα πίσω από τη δίαιτα και αντ’ αυτού εστιάζει στο να μάθει να αναγνωρίζει και να κατανοεί τα σημάδια της πείνας μας», εξηγεί ο Krikhely. «Με την πάροδο του χρόνου, σταματήσαμε να ακούμε το σώμα μας και αντ’ αυτού αρχίσαμε να αναζητούμε εξωτερικές ενδείξεις για να μας πουν πότε να φάμε. Το διαισθητικό φαγητό μας ενθαρρύνει να ακούμε το σώμα μας για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε την κινητήρια δύναμη πίσω από την επιθυμία μας να φάμε».
Το διαισθητικό φαγητό σάς δίνει τον έλεγχο του σώματός σας μέσω σημάτων πείνας. Δεν υπάρχουν περιορισμοί για το τι και το πότε να φάτε. Είστε συντονισμένοι με το σώμα σας και τρώτε όταν είστε πεινασμένοι και σταματάτε όταν είστε χορτάτοι. Αυτό προάγει μια υγιή στάση απέναντι στο φαγητό και τον εαυτό σας που μπορεί να μεταφραστεί σε μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και έναν γενικό υγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης ψυχολογικής υγείας.
Ξεκινήστε να εξασκείτε το διαισθητικό φαγητό κάνοντας στον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις την επόμενη φορά που θα καθίσετε να φάτε:
Τρως επειδή βαριέσαι;
Συμμετέχετε σε συναισθηματικό φαγητό;
Βιώνετε μια λαχτάρα που δεν μπορείτε να ταρακουνήσετε;
Είστε πραγματικά πεινασμένοι, ή τρώτε ασυνείδητα;
Τρώτε γρήγορα ή βιάζεστε να τελειώσετε το φαγητό σας;
Είστε συγκεντρωμένοι στο γεύμα ή στο multitasking ενώ τρώτε;
Το να απαντήσετε ναι σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές για να εξασκηθείτε στη διαισθητική διατροφή. Θα πρέπει να τρώτε μόνο όταν αισθάνεστε αληθινή σωματική πείνα και να μην τρώτε για να ικανοποιήσετε τα συναισθήματα ή από πλήξη.
«Μαθαίνοντας να διακρίνουμε μεταξύ αυτών των διαφορετικών παραγόντων, μπορούμε να μάθουμε να τρώμε όταν νιώθουμε αληθινή πείνα», εξηγεί ο Krikhely. Μόλις αναγνωρίσετε πώς είναι η αληθινή πείνα για εσάς, όταν τρώτε, είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να απολαύσετε τη διαδικασία.
«Η ώρα του φαγητού μπορεί συχνά να είναι βιαστική και όχι μόνο καταλήγουμε να τρώμε υπερβολικά, αλλά δεν απολαμβάνουμε καν το φαγητό που τρώμε», λέει ο Krikhely. Αφιερώστε χρόνο για να φάτε και να απολαύσετε το γεύμα σας. Η βιασύνη να ολοκληρώσετε ένα γεύμα μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής, καθώς δεν δίνετε προσοχή στο σώμα σας, στέλνοντάς σας σήματα ότι είστε ήδη χορτάτοι. Δοκιμάστε αυτές τις στρατηγικές για να κάνετε κάθε γεύμα και σνακ μια πιο προσεκτική εμπειρία.
Αφήστε κάτω ή απενεργοποιήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές ενώ τρώτε για να αποφύγετε την περιττή απόσπαση της προσοχής και να επικεντρωθείτε στην απόλαυση του φαγητού που έχετε μπροστά σας.
Εμπλέξτε όλες τις αισθήσεις σας δίνοντας προσοχή στην εμφάνιση, το άρωμα, την υφή, τις γεύσεις, ακόμη και τον ήχο των φαγητών.
Δώστε στον εαυτό σας 20 λεπτά για να απολαύσετε το γεύμα. Αφιερώστε χρόνο για να δοκιμάσετε κάθε μπουκιά αντί να τελειώσετε γρήγορα ένα ολόκληρο πιάτο χωρίς να το δοκιμάσετε πραγματικά.
Αφήστε κάτω τα σκεύη φαγητού σας ανάμεσα στις μπουκιές για να αποφύγετε να τα παίρνετε αλόγιστα μπουκιά μετά από μπουκιά. Ή δοκιμάστε να φάτε με το μη κυρίαρχο χέρι σας.
Η ενσωμάτωση του διαισθητικού, προσεκτικού φαγητού στη ρουτίνα σας μπορεί να είναι πιο εύκολο να το πείτε παρά να το κάνετε. Ξεκινήστε αργά και κάντε αλλαγές με την πάροδο του χρόνου. Εξασκηθείτε να τρώτε ένα γεύμα την ημέρα πιο προσεκτικά και δείτε πώς αισθάνεστε.
Θυμηθείτε: Αυτό δεν είναι δίαιτα. Ο στόχος είναι να επιτύχετε έναν βιώσιμο, μακροπρόθεσμο υγιεινό τρόπο ζωής που θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να διατηρήσετε τα κιλά μακριά, ενισχύοντας παράλληλα τη συνολική υγεία σας. Εκτός από την εστίαση στη διατροφή και τη διαισθητική διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα, ο ποιοτικός ύπνος και η διαχείριση του στρες αποτελούν μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής και σας βοηθούν να διαχειριστείτε το βάρος σας.
Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)
Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥
Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.
Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!
Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.
Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!
Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!
Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.