Ζεαξανθίνη : πρέπει να τρώμε περισσότερο: αντιφλεγμονώδης: δίνει Δύναμη στα Οστά και την Καρδιά.

Οφέλη για την υγεία της ζεαξανθίνης

Οι περισσότεροι από εμάς μαθαίνουμε ελάχιστα,για τα αντιοξειδωτικά στο σχολείο.Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πόσο ισχυρά είναι αυτά τα θρεπτικά συστατικά στην προστασία από μια σειρά χρόνιων προβλημάτων υγείας  .

Ενώ υπάρχουν πολλά είδη αντιοξειδωτικών, τα οποία η Mary Purdy , MS, RD, σύμβουλος διατροφής και βιωσιμότητας στο Big Bold Health, αποκαλεί οικογένεια προστατευτικών φυτικών χημικών ουσιών, μια σημαντική ομάδα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι τα καροτενοειδή .

Το Ινστιτούτο Linus Pauling στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον περιγράφει τα καροτενοειδή ως μια ομάδα περισσότερων από 750 φυσικών χρωστικών (σε κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί) που μπορούν να συντεθούν από φυτά και φύκια. Τα φρούτα και τα λαχανικά συνεισφέρουν τα περισσότερα καροτενοειδή στη δίαιτα του ανθρώπου και είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που μας προσφέρουν σοβαρή αντιοξειδωτική δύναμη.

Οφέλη για την υγεία της ζεαξανθίνης
Ο Purdy λέει ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τη ζεαξανθίνη είναι ότι, όπως και άλλα μέλη της οικογένειας των καροτενοειδών, μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα μας. Ενώ συχνά συνδέουμε τη βιταμίνη Α με την υγεία των ματιών – ο Purdy λέει ότι η έρευνα δείχνει ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των καροτενοειδών μπορούν να προστατεύσουν από την οπτική κόπωση, την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη – εξυπηρετεί πολλούς άλλους σημαντικούς σκοπούς σε όλο το σώμα. «Η βιταμίνη Α είναι επίσης απαραίτητη για την υποστήριξη της ανοσίας και τη διατήρηση της ακεραιότητας της επένδυσης του εντέρου μας», λέει.

Έρευνες δείχνουν ότι τα καροτενοειδή μπορούν να βοηθήσουν το σώμα μας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις , εκτός από τη βελτίωση της γονιδιακής ρύθμισης και της αγγειογένεσης —μια διαδικασία που μας βοηθά να προσφέρουμε καλύτερα οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε διάφορους ιστούς για την προώθηση της επούλωσης και την πρόληψη ασθενειών κάθε είδους.

Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση έρευνας που διεξήχθη το 2021 διαπίστωσε ότι η ζεαξανθίνη φαίνεται επίσης να βοηθά στην προστασία από νευρολογικές διαταραχές λόγω της ικανότητάς της να καταπολεμά τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, που μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην προστασία από κάθε είδους άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις, από αλλεργίες έως χρόνιες προβλήματα υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, η ζεαξανθίνη έχει βρεθεί ότι προστατεύει από διαφορετικούς τύπους καρκίνου και οστεοπόρωσης, καθώς και άλλα θέματα που σχετίζονται με τα οστά για να μας κρατήσουν υγιείς και δυνατούς για τα επόμενα χρόνια.

Οι καλύτερες πηγές τροφίμων ζεαξανθίνης
Όλα αυτά τα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία πιθανότατα σας κάνουν να αναρωτιέστε ποιες είναι οι καλύτερες πηγές της αντιοξειδωτικής ζεαξανθίνης. Σύμφωνα με τον Purdy, η ζεαξανθίνη βρίσκεται σε πολλά είδη λαχανικών όπως πορτοκαλί και κόκκινες πιπεριές, κίτρινο καλαμπόκι, μαγειρεμένα κρεμμύδια και μπορεί επίσης να βρεθεί σε ορισμένα φρούτα όπως το μάνγκο. Επιπλέον, μπορείτε να το βρείτε σε αυγά και φύκια, όπως η πάντα δημοφιλής σπιρουλίνα και η χλωρέλα.

Η ζεαξανθίνη βρίσκεται σε διάφορα είδη λαχανικών όπως πορτοκαλί και κόκκινες πιπεριές, κίτρινο καλαμπόκι, μαγειρεμένα κρεμμύδια και μπορεί επίσης να βρεθεί σε ορισμένα φρούτα όπως το μάνγκο. Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε ζεαξανθίνη σε αυγά και φύκια.

«Η χρήση χημικών για την καλλιέργεια τροφίμων μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, επομένως η αγορά «Πιστοποιημένου βιολογικού» μπορεί να είναι ένα καλό στοίχημα», λέει ο Purdy.

Αν και η Purdy δεν έχει δει μια ακριβή σύσταση για κατανάλωση ζεαξανθίνης ως απομονωμένη ένωση, σημειώνει ότι οι περισσότερες έρευνες που σχετίζονται με τη θρεπτική ουσία δείχνουν ότι τα υψηλότερα οφέλη βρίσκονται όταν καταναλώνεται μαζί με άλλα καροτενοειδή, μικροθρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Ο Purdy υπογραμμίζει ότι τα διαιτητικά λίπη είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη σωστή απορρόφηση της ζεαξανθίνης, καθώς είναι μια ποικιλόμορφη δίαιτα γεμάτη με φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά και άλλες νόστιμες τροφές που βοηθούν στην υποστήριξη ενός υγιούς εντέρου – που θα βοηθήσουν το σώμα σας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά.

Ο Purdy υπογραμμίζει ότι τα διαιτητικά λίπη είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη σωστή απορρόφηση της ζεαξανθίνης, καθώς είναι μια ποικιλόμορφη δίαιτα γεμάτη με φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά και άλλες νόστιμες τροφές που βοηθούν στην υποστήριξη ενός υγιούς εντέρου – που θα βοηθήσουν το σώμα σας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά.

Είναι ενδιαφέρον, ο Purdy εξηγεί ότι η απορρόφηση των καροτενοειδών μπορεί να επηρεαστεί από τη θερμοκρασία – τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Λέει ότι οι μέθοδοι επεξεργασίας σε υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να μειώσουν τη συγκέντρωση ζεαξανθίνης σε ωμά τρόφιμα, αλλά θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη βιοδιαθεσιμότητά της σε άλλα, επομένως είναι ένα ασφαλές στοίχημα να παραμείνουμε σε μέτρια θερμαινόμενες πηγές τροφίμων.

Μερικοί απλοί τρόποι για να αυξήσετε την πρόσληψη ζεαξανθίνης σας είναι να ξεκινήσετε το πρωί σας με ομελέτα μαγειρεμένα χαμηλά και αργά στην τελειότητα —μπόνους πόντους εάν το σερβίρετε και με μερικές σοταρισμένες πιπεριές μαγειρεμένες σε ελαιόλαδο για ένα ζεύγος υγιεινών λιπαρών. Θα μπορούσατε επίσης να αποκτήσετε διπλάσια αντιοξειδωτική δύναμη χτυπώντας μια παρτίδα σάλσας μάνγκο-καλαμποκιού με αβοκάντο για ένα νόστιμο και θρεπτικό ορεκτικό. Μπορείτε πάντα να προσθέσετε μια μερίδα χλωρέλας ή σπιρουλίνας στο πρωινό σας smoothie για να του δώσετε ένα ζωντανό χρώμα και να σας βοηθήσει να νιώσετε και εσείς πιο ζωντανοί.

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr