2 διατροφικές βόμβες κακής υγείας που ανατινάζουν το έντερο.

2 διατροφικές βόμβες κακής υγείας που ανατινάζουν το έντερο.

Η διατήρηση ενός υγιούς εντέρου είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευεξία και τα ποτά που καταναλώνουμε μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία του εντέρου μας, είτε θετικά είτε αρνητικά. Τα ποτά κατέχουν ξεχωριστή θέση στη ζωή μας, προσφέροντας ανανέωση, άνεση και κοινωνική απόλαυση. Από απλές επιλογές όπως νερό έως πιο περίπλοκες επιλογές όπως αφεψήματα από βότανα και ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση, η ποικιλία είναι τεράστια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης στη διατροφή ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου ενός ατόμου. Περισσότερα από 1.000 είδη βακτηρίων και τρισεκατομμύρια μικρόβια κατοικούν στο στομάχι και τα έντερα σας και σχηματίζουν αυτό που είναι γνωστό ως μικροβίωμα. Αυτά τα βακτήρια βοηθούν στην πέψη και διατηρούν τη διαδικασία ομαλά. Υπάρχει μια λεπτή ισορροπία βακτηρίων στο έντερο σας και η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα καλά βακτήρια σε αυτό το οικοσύστημα.

Τα αφεψήματα από βότανα, όπως το χαμομήλι και η μέντα, αγαπιούνται για τις καταπραϋντικές τους ιδιότητες, ενώ τα ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως η κομπούχα και το κεφίρ, κερδίζουν δημοτικότητα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε προβιοτικά, υποστηρίζοντας ένα ισορροπημένο περιβάλλον στο έντερο. Αντίθετα, τα ανθυγιεινά ποτά μπορούν να βλάψουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, οδηγώντας σε πεπτικά προβλήματα και σε κίνδυνο την υγεία του εντέρου.

Τα δύο ποτά που πρέπει να αποφεύγουμε για ένα υγιές έντερο είναι τα ζαχαρούχα ποτά και το αλκοόλ.

Η ζάχαρη αφομοιώνεται κυρίως στο λεπτό έντερο, αλλά όταν καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα,  δεν απορροφάται πλήρως και στη συνέχεια είναι διαθέσιμη για χρήση από τα βακτήρια στο παχύ έντερο όπου χρησιμοποιείται κατά προτίμηση από τα παθογόνα είδη, επιτρέποντάς τους να πολλαπλασιαστούν .

Επηρεάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου, η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης έχει επίσης αποδειχθεί ότι επηρεάζει το ρόλο της στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού.

Η περίσσεια ζάχαρης έχει επίσης αποδειχθεί ότι επηρεάζει την ακεραιότητα του τοιχώματος του εντέρου, συμβάλλοντας δυνητικά σε μια κατάσταση που ονομάζεται «διαρρέον έντερο». Αυτό είναι επίσης γνωστό ως εντερική διαπερατότητα και επιτρέπει στα άπεπτα σωματίδια και τις τοξίνες να περάσουν μέσω του τοιχώματος του εντέρου στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας φλεγμονή.

Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά και οι χυμοί φρούτων με πρόσθετα σάκχαρα έχουν γίνει κοινά στις σύγχρονες δίαιτες. Ενώ μπορεί να προσφέρουν μια προσωρινή ώθηση ενέργειας και ευχάριστη γεύση, η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να διαταράξει τη βακτηριακή ισορροπία του εντέρου, προάγοντας επιβλαβή μικρόβια και μειώνοντας τα ωφέλιμα. Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο έντερο, οδηγώντας σε γαστρεντερική δυσφορία και άλλα προβλήματα υγείας.

Επιπλέον, η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης έχει συνδεθεί με αντίσταση στην ινσουλίνη, παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2. Για να προστατεύσετε την υγεία του εντέρου, είναι καλύτερο να μειώσετε ή να εξαλείψετε την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών προς όφελος πιο υγιεινών επιλογών.

Μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Yale και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας διαπίστωσε ότι η υπερβολική ζάχαρη περιόρισε την παραγωγή μιας πρωτεΐνης μέσα στο σώμα που βοηθά έναν συγκεκριμένο τύπο καλών βακτηρίων να ευδοκιμήσει. Αυτά τα καλά βακτήρια βοηθούν ένα άτομο να επεξεργάζεται υγιεινές τροφές όπως τα λαχανικά, αλλά η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ποσότητα καλών βακτηρίων στο σώμα, επηρεάζοντας αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επεξεργαστεί πιο υγιεινά τρόφιμα.

Το αλκοόλ, παρά τη χαλαρωτική και κοινωνική του έλξη, μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία του εντέρου όταν καταναλώνεται υπερβολικά. Ερεθίζει την επένδυση του γαστρεντερικού σωλήνα, προκαλώντας φλεγμονή και βλάβη στον προστατευτικό φραγμό του εντέρου. Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου, οδηγώντας σε δυσβίωση και διαταραχή της λειτουργίας του εντέρου. Επιπλέον, αυξάνει τη διαπερατότητα του εντέρου, επιτρέποντας σε επιβλαβείς ουσίες να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου. Συνιστάται η μετριοπάθεια ή η αποχή από το αλκοόλ για την προστασία της υγείας του εντέρου και της γενικής ευεξίας.

Έρευνες δείχνουν ότι η σοκολάτα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία του εντέρου προάγοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων.   Οι ουσίες που βρίσκονται πιο κοντά στα εκχυλίσματα κακάο που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα ήταν η σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη και οι μαύρες σοκολάτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο. Η κατανάλωση αυτών των ουσιών με μέτρο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των υγιών βακτηρίων του εντέρου, βοηθώντας έτσι στον μετριασμό της φλεγμονής και των σχετικών προβλημάτων.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις στα ζαχαρούχα ποτά και το αλκοόλ που προάγουν την υγεία του εντέρου και τη γενική ευεξία. Να επιλέγετε νερό, αφεψήματα από βότανα χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή καφεΐνης, ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση και σπιτικούς χυμούς φρούτων. Η σωστή ενυδάτωση με σκέτο νερό υποστηρίζει την πέψη και τη γενική υγεία, ενώ τα αφεψήματα από βότανα μπορούν να προσφέρουν διάφορα οφέλη χωρίς επιβλαβή πρόσθετα. Τα ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση παρέχουν προβιοτικά που συμβάλλουν σε ένα ισορροπημένο περιβάλλον του εντέρου και οι σπιτικοί χυμοί φρούτων προσφέρουν φυσικά θρεπτικά συστατικά χωρίς υπερβολική περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η λήψη αυτών των πιο υγιεινών επιλογών ποτών μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία του εντέρου και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία.

Βούτυρο καριτέ. Ανάπλαση, προστασία.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr