Πως θα φουντώσει η αλόη σου στο σπίτι για να έχει πάντα γεμάτα φύλλα. Κάθε πότε θέλει πότισμα;
Η αλόη είναι ένα αγαπημένο φυτό που ακόμη και αν δεν υπάρχει σε ένα σπίτι το σπίτι θέλει να υπάρχει! Αναπλάθεται συνεχώς και αρκεί να κόψεις ένα φυλλαράκι του για να ανακουφιστείς από το κάψιμο του ήλιου, να σβήσεις τις ρυτίδες των ματιών, να προλάβεις την γήρανση και να δώσεις πλαστικότητα και ακμή σε όλο το δέρμα του σώματος διαγράφοντας ακόμη και τις ραγάδες. Κάθε σπίτι λοιπόν θέλει την αλόη του. Αλλά πως φροντίζεις την αλόη στο σπίτι;
Μάθετε τα πάντα για τη φροντίδα των φυτών της αλόης βέρα—από τον τρόπο φροντίδας της αλόης βέρα μέχρι τον τρόπο καλλιέργειας αυτού του χυμώδους σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους στο σπίτι σας. Η αλόη βέρα είναι τόσο ικανοποιητική! Ο χυμός από τα φύλλα τους μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει τον πόνο από γρατζουνιές και εγκαύματα. Δείτε τον Οδηγό μας για τα φυτά Aloe Vera.
Σχετικά με την Αλόη Βέρα
Η αλόη βέρα είναι ένα χυμώδες είδος φυτού του γένους Αλόη . Το φυτό είναι χωρίς στέλεχος ή βραχυβλάστη με παχιά, πρασινωπά, σαρκώδη φύλλα που βγαίνουν από τον κεντρικό μίσχο του φυτού. Το περιθώριο του φύλλου είναι οδοντωτό με μικρά δόντια.
Πριν αγοράσετε μια αλόη, σημειώστε ότι θα χρειαστείτε μια τοποθεσία που να προσφέρει έντονο, έμμεσο ηλιακό φως (ή τεχνητό ηλιακό φως). Το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να στεγνώσει πάρα πολύ το φυτό και να κιτρινίσει τα σαρκώδη φύλλα του, επομένως μπορεί να χρειαστεί να ποτίζετε πιο συχνά εάν η αλόη σας ζει σε ένα ιδιαίτερα ηλιόλουστο σημείο.
Κρατήστε το φυτό της αλόης βέρα σε μια γλάστρα κοντά σε παράθυρο κουζίνας για περιοδική χρήση.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ : Το τζελ από φύλλα αλόης βέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά, αλλά ΔΕΝ πρέπει να καταναλώνεται από άτομα ή κατοικίδια. Μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα όπως ναυτία ή δυσπεψία και μπορεί ακόμη και να είναι τοξική σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Πριν από τη φύτευση της Αλόης Βέρα
Είναι σημαντικό να επιλέξετε τον σωστό τύπο δοχείου . Συνιστάται μια γλάστρα από τερακότα ή παρόμοιο πορώδες υλικό, καθώς θα επιτρέψει στο χώμα να στεγνώσει καλά ανάμεσα στα ποτίσματα και θα είναι επίσης αρκετά βαριά ώστε το φυτό να μην ανατραπεί. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μια πλαστική ή γυάλινη κατσαρόλα, αν και αυτά θα κρατήσουν περισσότερη υγρασία.
Όταν επιλέγετε ένα δοχείο, φροντίστε να επιλέξετε ένα που έχει τουλάχιστον μία τρύπα αποστράγγισης στο κάτω μέρος.
Αυτό είναι το κλειδί, καθώς η τρύπα θα επιτρέψει την αποστράγγιση του υπερβολικού νερού.
Τα φυτά της αλόης βέρα είναι ανθεκτικά, αλλά η έλλειψη σωστής αποστράγγισης μπορεί να προκαλέσει σήψη και μαρασμό, που είναι εύκολα η πιο κοινή αιτία θανάτου για αυτό το φυτό.
Επιλέξτε ένα δοχείο που είναι τόσο ανοιχτό σε πλάτος όσο και βαθύ. Εάν το φυτό σας αλόης έχει μίσχο, επιλέξτε ένα δοχείο αρκετά βαθύ για να φυτέψετε ολόκληρο το στέλεχος κάτω από το έδαφος.
Τα φυτά της αλόης βέρα είναι παχύφυτα , γι’ αυτό χρησιμοποιήστε ένα μείγμα γλαστρών που στραγγίζει καλά, όπως αυτά που φτιάχνονται για κάκτους και παχύφυτα. Μην χρησιμοποιείτε χώμα κηπουρικής. Ένα καλό μείγμα πρέπει να περιέχει περλίτη, βράχο λάβας, κομμάτια φλοιού ή και τα τρία.
Δεν είναι απαραίτητο ένα στρώμα από χαλίκι, πήλινες μπάλες ή οποιοδήποτε άλλο υλικό «αποστράγγισης» στον πάτο της γλάστρας. Αυτό καταλαμβάνει μόνο χώρο που διαφορετικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι ρίζες. Μια τρύπα αποστράγγισης είναι αρκετή!
(Προαιρετικά) Για να ενθαρρύνετε την αλόη σας να βγάλει νέες ρίζες μετά τη φύτευση, ξεσκονίστε το στέλεχος του φυτού με μια σκόνη ορμόνης ριζοβολίας. Η ορμόνη ριζοβολίας μπορεί να βρεθεί σε ένα τοπικό κέντρο κήπου ή ένα κατάστημα υλικού ή να αγοραστεί στο διαδίκτυο.
Πώς να φυτέψετε (ή να επανατοποθετήσετε) ένα φυτό Aloe Vera
Εάν το φυτό της αλόης σας έχει μεγαλώσει, έχει γίνει πολύ μεγάλο ή απλά χρειάζεται αναβάθμιση, ήρθε η ώρα να το επαναφυτεύσετε.
Δείτε πώς:
Ετοιμάστε την γλάστρα σας. Αφού ξεπλύνετε γρήγορα τη νέα γλάστρα (ή με ένα καλό τρίψιμο αν είναι γλάστρα που έχετε χρησιμοποιήσει πριν) και την αφήσετε να στεγνώσει καλά, τοποθετήστε ένα μικρό κομμάτι σήτας πάνω από την οπή αποστράγγισης. Αυτό θα εμποδίσει το χώμα να πέσει στον πυθμένα και θα επιτρέψει στο νερό να στραγγίσει σωστά. Ένα διπλό κομμάτι χαρτοπετσέτας ή εφημερίδας μπορεί επίσης να λειτουργήσει, αν και αυτά θα χαλάσουν με την πάροδο του χρόνου.
Προετοιμάστε το φυτό σας. Αφαιρέστε το φυτό της αλόης βέρα από την τρέχουσα γλάστρα του και αφαιρέστε τυχόν υπερβολική βρωμιά από τις ρίζες, προσέχοντας να μην τις καταστρέψετε.
Εάν το φυτό σας έχει ένα πολύ μακρύ, ατρακτοειδές μίσχο που δεν χωράει στη γλάστρα, μπορείτε να κόψετε το στέλεχος μερικώς. Σημειώστε ότι αυτό είναι επικίνδυνο και μπορεί να σκοτώσει το φυτό .
Για να κόψετε το στέλεχος: Κόψτε μέρος του στελέχους, αφήνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο στο φυτό. Στη συνέχεια, πάρτε το γυμνό φυτό και τοποθετήστε το σε μια ζεστή περιοχή που παίρνει έμμεσο φως. Μετά από αρκετές ημέρες, θα σχηματιστεί κάλλος πάνω από την πληγή.
Σε αυτό το σημείο, συνεχίστε με τις παρακάτω οδηγίες επαναφύτευσης.
Φυτέψτε το φυτό σας. Γεμίστε τη γλάστρα περίπου το ένα τρίτο με ένα μείγμα γλάστρας που στραγγίζει καλά και μετά τοποθετήστε το φυτό σας στο χώμα. Συνεχίστε να γεμίζετε χώμα γύρω από το φυτό, έχοντας κατά νου ότι πρέπει να αφήσετε τουλάχιστον 3/4 της ίντσας κενό μεταξύ της κορυφής του χώματος και του χείλους της γλάστρας. Τα κάτω φύλλα του φυτού της αλόης πρέπει επίσης να ακουμπούν ακριβώς πάνω από το έδαφος. Μην ποτίζετε μετά τη φύτευση.
Αγνοήστε το φυτό σας (προσωρινά) . Αφού τοποθετήσετε την αλόη σας στη νέα της γλάστρα, μην την ποτίζετε για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Αυτό θα μειώσει την πιθανότητα πρόκλησης σήψης και θα δώσει στο φυτό χρόνο να βγάλει νέες ρίζες. Μέχρι το φυτό να φαίνεται ριζωμένο και χαρούμενο, κρατήστε το σε ζεστό μέρος που να δέχεται έντονο αλλά έμμεσο φως.
ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ
Πώς να φροντίσετε ένα φυτό Aloe Vera
Φωτισμός: Τοποθετήστε σε έντονο, έμμεσο ηλιακό φως ή τεχνητό φως. Ένα δυτικό ή νότιο παράθυρο είναι ιδανικό. Η αλόη που διατηρείται σε χαμηλό φωτισμό συχνά μεγαλώνει με ποδαράκια.
Θερμοκρασία: Η αλόη βέρα έχει καλύτερα αποτελέσματα σε θερμοκρασίες μεταξύ 55 και 80°F (13 και 27°C). Οι θερμοκρασίες των περισσότερων κατοικιών και διαμερισμάτων είναι ιδανικές. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, μπορείτε να φέρετε το φυτό σας στην ύπαιθρο χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά να το επαναφέρετε μέσα το βράδυ, εάν οι νύχτες είναι κρύες.
Λίπανση: Λιπάνετε με φειδώ (όχι περισσότερο από μία φορά το μήνα) και μόνο την άνοιξη και το καλοκαίρι, με μια ισορροπημένη φόρμουλα φυτών εσωτερικού χώρου αναμεμειγμένη σε 1/2 δύναμη.
Μεταφύτευση: Επαναποθέστε όταν είναι δεσμευμένη η ρίζα, ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται στο «Φύτευση» παραπάνω.
Πότισμα Aloe Vera
Το πότισμα είναι το πιο δύσκολο κομμάτι για να διατηρήσεις την αλόη βέρα υγιή, αλλά σίγουρα δεν είναι επιστήμη των πυραύλων! Η αλόη είναι ένα χυμώδες φυτό συνηθισμένο σε άνυδρα περιβάλλοντα, αλλά τα παχιά φύλλα της χρειάζονται ακόμα αρκετό νερό.
Ποτίστε τα φυτά της αλόης βέρα σε βάθος αλλά σπάνια. Με άλλα λόγια, το χώμα θα πρέπει να αισθάνεται υγρό μετά το πότισμα, αλλά θα πρέπει να αφήνεται να στεγνώσει σε κάποιο βαθμό πριν ποτίσετε ξανά. Εάν το έδαφος παραμείνει υπερβολικά υγρό, οι ρίζες του φυτού μπορεί να σαπίσουν.
Για να βεβαιωθείτε ότι δεν ποτίζετε υπερβολικά το φυτό σας, αφήστε το επάνω τρίτο του χώματος της γλάστρας να στεγνώσει μεταξύ των ποτισμών . Για παράδειγμα, εάν το φυτό σας διατηρείται σε 6 ίντσες χώμα γλάστρας, αφήστε τις πάνω 2 ίντσες να στεγνώσουν πριν το ποτίσετε ξανά. (Χρησιμοποιήστε το δάχτυλό σας για να ελέγξετε την ξηρότητα του εδάφους.)
Σε γενικές γραμμές, σχεδιάστε να ποτίζετε το φυτό αλόης σας περίπου κάθε 2-3 εβδομάδες την άνοιξη και το καλοκαίρι και με ακόμη περισσότερη φειδώ το φθινόπωρο και το χειμώνα . Ένας εμπειρικός κανόνας για το πότισμα το φθινόπωρο και το χειμώνα είναι να διπλασιαστεί περίπου ο χρόνος μεταξύ των ποτισμών (σε σύγκριση με το καλοκαιρινό σας πρόγραμμα ποτίσματος). Με άλλα λόγια, αν ποτίζετε κάθε δύο εβδομάδες το καλοκαίρι, ποτίζετε κάθε τέσσερις εβδομάδες το χειμώνα.
Κατά το πότισμα, μπορεί να βγει λίγο υπερβολικό νερό από τον πάτο της γλάστρας. Αφήστε τη γλάστρα να καθίσει σε αυτό το νερό ώστε το χώμα να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Περιμένετε 10-15 λεπτά και, στη συνέχεια, ρίξτε το υπόλοιπο νερό.
Τα ώριμα φυτά αλόης βέρα συχνά παράγουν αντισταθμίσεις – φυτάρια, κουτάβια ή «μωρά» – που μπορούν να αφαιρεθούν για να παραχθεί ένα εντελώς νέο φυτό (κλώνος του μητρικού φυτού, τεχνικά).
Βρείτε πού συνδέονται οι μετατοπίσεις στο μητρικό φυτό και διαχωρίστε τις χρησιμοποιώντας ψαλίδια κλαδέματος, ψαλίδι ή ένα κοφτερό μαχαίρι. Αφήστε τουλάχιστον μια ίντσα στελέχους στη μετατόπιση.
Αφήστε τις μετατοπίσεις να καθίσουν έξω από το έδαφος για αρκετές ημέρες. Αυτό επιτρέπει στη μετατόπιση να σχηματίσει ένα κάλυμμα πάνω από το κόψιμο, το οποίο βοηθά στην προστασία του από τη σήψη. Διατηρήστε τις μετατοπίσεις σε ζεστό μέρος με έμμεσο φως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Μόλις τα offset σχηματίσουν κάλους, τοποθετήστε τα σε ένα τυπικό μείγμα χυμώδους γλάστρας. Το έδαφος πρέπει να έχει καλή στράγγιση.
Τοποθετήστε τα νεοφυτεμένα κουτάβια σε μια ηλιόλουστη τοποθεσία. Περιμένετε τουλάχιστον μια εβδομάδα για να ποτίσετε και κρατήστε το χώμα στη στεγνή πλευρά.
Άνθη αλόης
Πώς να ανθίσετε την αλόη σας
Τα ώριμα φυτά αλόης βέρα παράγουν περιστασιακά μια ψηλή ακίδα λουλουδιών – που ονομάζεται ταξιανθία – από την οποία εμφανίζονται δεκάδες σωληνοειδή κίτρινα ή κόκκινα άνθη. Αυτό σίγουρα προσθέτει άλλο ένα επίπεδο ενδιαφέροντος στην ήδη υπέροχη αλόη!
Δυστυχώς, η άνθιση σπάνια επιτυγχάνεται με την αλόη που διατηρείτε ως φυτό εσωτερικού χώρου, καθώς το φυτό απαιτεί σχεδόν ιδανικές συνθήκες για να παράγει λουλούδια: πολύ φως, αρκετό νερό και το σωστό εύρος θερμοκρασίας. Λόγω αυτών των απαιτήσεων (κυρίως φωτισμού), τα άνθη της αλόης εμφανίζονται συνήθως μόνο σε φυτά που καλλιεργούνται σε εξωτερικούς χώρους όλο το χρόνο σε ζεστά κλίματα.
Για να δώσετε στην αλόη σας την καλύτερη δυνατή άνθηση:
Δώστε της όσο το δυνατόν περισσότερο φως , ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι. Η αλόη μπορεί να διατηρηθεί σε εξωτερικούς χώρους σε πλήρη ηλιοθεραπεία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν οι θερμοκρασίες είναι πάνω από 70°F (21°C). Εάν η νυχτερινή θερμοκρασία απειλείται να πέσει κάτω από τους 60°F (16°C), φέρτε την αλόη μέσα.
Σημείωση : Μην μετακινείτε την αλόη σας από εσωτερικούς χώρους στον ήλιο αμέσως. χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στο έντονο φως, διαφορετικά μπορεί να καεί από τον ήλιο. Αφήστε το να καθίσει σε μερική σκιά για περίπου μια εβδομάδα πριν το μετακινήσετε σε πιο φωτεινή θέση.
Βεβαιωθείτε ότι το φυτό παίρνει τη σωστή ποσότητα νερού —αρκετή για να μην στεγνώσει τελείως, αλλά όχι τόσο ώστε να πνιγεί! Εάν το φυτό διατηρείται σε εξωτερικό χώρο, βεβαιωθείτε ότι δεν εμποτίζεται συνεχώς από τις καλοκαιρινές βροχές.
Δώστε στην αλόη σας μια κατάλληλη περίοδο λήθαργου το φθινόπωρο και το χειμώνα . Η αλόη τείνει να ανθίζει στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης, οπότε δίνοντάς της μια περίοδο ανάπαυσης που αποτελείται από λιγότερο συχνό πότισμα και χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να τους ενθαρρύνει να ανθίσουν.
Μην εκπλαγείτε αν ακόμα δεν ανθίσει . Παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας, οι εσωτερικές συνθήκες δεν είναι ιδανικές για τις περισσότερες αλόες, οπότε μην εκπλαγείτε αν η δική σας απλώς αρνηθεί να ανθίσει!
Η ιδιαίτερα ελκυστική Αλόη περιλαμβάνει τις εξής ποικιλίες:
Αλόη με στήθος τίγρης ή πέρδικας (Aloe variegata) – Μια συμπαγής αλόη που χαρακτηρίζεται από κοντά, λεία φύλλα με ανομοιόμορφες λευκές ρίγες.
Δαντέλα Αλόη (Aloe aristata) – Ένα μικρό φυτό με λευκά στίγματα, λεπτά πριονισμένα φύλλα.
Μπλε Αλόη (Aloe glauca) – Ένα μεγαλύτερο είδος αλόης με ασημί-μπλε φύλλα.
Τζελ Aloe Vera
Για να χρησιμοποιήσετε τις καταπραϋντικές ιδιότητες του φυτού της αλόης βέρα, αφαιρέστε ένα ώριμο φύλλο από το φυτό και κόψτε το κατά μήκος. Πιέστε το τζελ από το φύλλο και εφαρμόστε το στο έγκαυμα σας ή απλώστε το ανοιχτό φύλλο με την πλευρά προς τα κάτω πάνω από την πληγείσα περιοχή.
ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ
Η αλόη βέρα θα διακοσμήσει ένα ράφι κουζίνας με ήρεμη χάρη, ενώ κάνει διπλό καθήκον ως αυτοαναγεννόμενο κιτ πρώτων βοηθειών.
Μία από τις πιο διάσημες χρήσεις της αλόης είναι να καταπραΰνει το ηλιακό έγκαυμα δέρμα και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για έρπητα .
ΠΑΡΑΣΙΤΑ/ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Τα φυτά της αλόης βέρα είναι πιο ευαίσθητα στα συνηθισμένα παράσιτα των φυτών εσωτερικού χώρου , όπως οι αλευρώδεις κοριοί και τα λέπια .
Οι κοινές ασθένειες περιλαμβάνουν:
σήψη ρίζας
Μαλακή σήψη
Μυκητιακή σήψη στελέχους
Σαπίδα φύλλων
Αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα για να αποτρέψετε την ανάπτυξη ή επιδείνωση αυτών των καταστάσεων.
Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)
Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥
Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.
Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!