Ανακουφίστε το άγχος με την μαγεία και την πνευματική γαλήνη της Yoga Nidra: Η γιόγκα της βαθιάς ανάπαυσης

Ανακουφίστε το άγχος με την μαγεία και την πνευματική γαλήνη της Yoga Nidra: Η γιόγκα της βαθιάς ανάπαυσης

Η Yoga Nidra μπορεί να προσφέρει ιαματική σωματική και πνευματική ανακούφιση Πρόκειται για μια μορφή καθοδηγούμενου διαλογισμού,  γνωστή ως «γιογκικός ή ψυχικός ύπνος» ή «αβίαστη χαλάρωση». Συνήθως ασκείται ξαπλωμένος με έναν δάσκαλο γιόγκα που καθοδηγεί τη συνεδρία. Το σώμα είναι εντελώς χαλαρό ενώ το μυαλό είναι ξύπνιο και εστιασμένο προς τα μέσα.

Συμβουλές για την εξάσκηση της Yoga Nidra
Τι προκαλεί άγχος στη ζωή σας; Ίσως αντιμετωπίζετε μια ασθένεια, μια δύσκολη οικογενειακή κατάσταση ή επαγγελματική αλλαγή. Για μένα, μια δεύτερη διάγνωση καρκίνου του μαστού ακολουθούμενη από διπλή μαστεκτομή σίγουρα οδήγησε το άγχος μου σε κορυφαία επίπεδα. Σε τέτοιες στιγμές, η πρακτική της Yoga Nidra ήταν καταφύγιο για μένα και είμαι πεπεισμένη ότι αυτή η πρακτική επιτάχυνε τη διαδικασία θεραπείας μου.

Η Yoga Nidra (προφέρεται «nih-drah») είναι μια μορφή καθοδηγούμενου διαλογισμού που είναι επίσης γνωστή ως «γιογκικός ή ψυχικός ύπνος» ή «αβίαστη χαλάρωση». Συνήθως ασκείται όταν είσαι ξαπλωμένος με έναν δάσκαλο γιόγκα που καθοδηγεί τη συνεδρία. Το σώμα είναι εντελώς χαλαρό ενώ το μυαλό είναι ξύπνιο και εστιασμένο προς τα μέσα. Είναι μια από τις πιο προσιτές πρακτικές γιόγκα που γνωρίζω και ένα μεγάλο όφελος για όποιον αναρρώνει από χειρουργική επέμβαση, αισθάνεται άγχος ή απλά χρειάζεται μια πραγματικά καλή ξεκούραση.

Προέλευση Της Yoga Nidra
Ο Swami Satyananda Saraswati, ο ιδρυτής της Σχολής Γιόγκα του Bihar, δημιούργησε τη σύγχρονη τεχνική χαλάρωσης Yoga Nidra στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Ο Σατυανάντα εμπνεύστηκε από παλαιότερες σημαντικές, αλλά ελάχιστα γνωστές πρακτικές που υπήρχαν ήδη στην παράδοση της γιόγκα, και τις τροποποίησε για να δημιουργήσει τεχνικές προσβάσιμες σε όλους.

Η Yoga Nidra είναι μια κατάσταση συνείδησης μεταξύ εγρήγορσης και ύπνου, που προκαλείται από καθοδηγούμενο διαλογισμό. Οι ασκούμενοι ακολουθούν προφορικές οδηγίες στις οποίες ο νους κατευθύνεται να εστιάσει σε διαφορετικές αισθήσεις ή εικόνες ενώ παραμένει εντελώς ξύπνιος και σε εγρήγορση. Οι ασκούμενοι μπορεί να φαίνονται κοιμισμένοι, αλλά η συνείδησή τους στην πραγματικότητα λειτουργεί σε ένα βαθύτερο επίπεδο επίγνωσης.

Πώς Διαφέρει Η Yoga Nidra Από Τον Ύπνο Και Τον Παραδοσιακό Διαλογισμό;
Η Yoga Nidra δεν είναι ίδια με τον ύπνο που κοιμάσαι όταν πηγαίνεις για ύπνο. Μάλιστα, κατά την εξάσκηση θα σας ζητηθεί να αποφύγετε να κοιμηθείτε! Ωστόσο, μια βασική ομοιότητα είναι ότι ο στόχος και των δύο είναι η χαλάρωση και η αποκατάσταση, όπου το μυαλό, το σώμα και οι αισθήσεις σας ξεκουράζονται.

Η Yoga Nidra και ο διαλογισμός είναι δύο έννοιες που συχνά συγχέονται μεταξύ τους. Ο διαλογισμός είναι ο γενικός όρος για οποιαδήποτε μορφή πρακτικής που σας επιτρέπει να εστιάσετε το μυαλό σας και να αποκτήσετε επίγνωση τόσο του νου όσο και του σώματός σας. Η Yoga Nidra είναι ένα είδος διαλογισμού.

Βασικές Διαφορές Μεταξύ Yoga Nidra Και Διαλογισμού

Σωματική θέση: Ενώ ο διαλογισμός ασκείται παραδοσιακά σε καθιστή θέση, η Yoga Nidra ασκείται σε στάση χαλάρωσης (Savasana) ξαπλωμένη ανάσκελα.Νεαρή γυναίκα που κάνει γιόγκα Savasana, Corpse Pose ή Yoga Nidra που μοιάζει ακριβώς με τη Savasana.
Προσοχή: Κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, τοποθετείτε συνειδητά τις σκέψεις σας σε ένα μόνο σημείο εστίασης, όπως η αναπνοή ή ένα μάντρα. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια της Yoga Nidra η προσοχή σας μετατοπίζεται καθώς καθοδηγείστε από τον εκπαιδευτή. Ο δάσκαλος σας βοηθά να διατηρήσετε μια συνειδητή σύνδεση με τον εξωτερικό κόσμο, ζητώντας σας να εστιάσετε στα διαφορετικά kosha , ή στρώματα, του εσωτερικού σας εαυτού.
Κατάσταση συνείδησης: Στον παραδοσιακό διαλογισμό, παραμένετε σε κατάσταση εγρήγορσης. Στη Yoga Nidra, βρίσκεστε σε μια υπναγωγική κατάσταση, την κατάσταση λίγο πριν κοιμηθείτε. Κατά τη διάρκεια του ύπνου χάνουμε τις αισθήσεις μας, γι’ αυτό και δεν έχουμε επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω μας. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια της Yoga Nidra το συνειδητό μυαλό σας είναι σε εγρήγορση και ενεργό, καθώς βρίσκεστε σε κατάσταση συνείδησης μεταξύ του ύπνου και της εγρήγορσης. Αν και βρίσκεστε σε βαθιά κατάσταση χαλάρωσης, μπορείτε να αναλάβετε τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή και να βγάλετε τον εαυτό σας από αυτήν την κατάσταση.
8 Στάδια Yoga Nidra
Δημιουργική αναπαράσταση των πέντε ενεργειακών λεπτών σωμάτων (τα 5 Koshas) του ανθρώπου ως κάλυμμα του Άτμαν.Αν και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι εξάσκησης, υπάρχουν ορισμένα στάδια της Yoga Nidra κοινά σε κάθε πρακτική. Τα ακόλουθα οκτώ στάδια έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν το μυαλό και το σώμα σας να γίνουν σταδιακά πιο χαλαρά. Κάθε βήμα σας καθοδηγεί συστηματικά μέσα από τα στρώματα της συνείδησης ( koshas ) που σας μεταφέρει σε μια βαθύτερη κατάσταση συνείδησης.

ΑΡΧΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ/ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ
Αυτό το πρώτο στάδιο αφορά την εξάσκηση χαλαρώνοντας το σώμα σας και στρέφοντας την προσοχή σας προς τα μέσα. Θα σας ζητηθεί να πάρετε μια άνετη θέση, να αντιληφθείτε τυχόν αισθήσεις ή ένταση και μετά να στρέψετε την προσοχή σας στην αναπνοή σας.

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΘΕΣΗΣ
Το σανκάλπα είναι μια πρόθεση που θέτετε για την εξάσκησή σας, όπως ακριβώς μπορείτε να κάνετε σε μια πρακτική asana. Μπορεί να είναι ένα γενικό συναίσθημα ή ποιότητα που θέλετε να καλλιεργήσετε ή ένας συγκεκριμένος στόχος που έχετε. Το να ρυθμίσετε ένα σανκάλπα σας βοηθά να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας να παραμένει συγκεντρωμένο και φέρνει περισσότερο σκοπό και κατεύθυνση στην πρακτική.

ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ
Συχνά ξεκινώντας από τα δάχτυλα των ποδιών και τελειώνοντας με το πρόσωπο, αυτό το στάδιο είναι μια σάρωση σώματος που περιλαμβάνει συστηματική χαλάρωση κάθε μέρους του σώματος και απελευθέρωση κάθε έντασης που βρίσκετε εκεί. Επειδή πρέπει να εστιάσετε στο να ακολουθείτε τις οδηγίες του δασκάλου, αυτό το στάδιο είναι εξαιρετικό για να τακτοποιήσετε ένα υπερδραστήριο μυαλό και να μεταβείτε στην εσωτερική επίγνωση.

ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ
Με βάση τη σάρωση σώματος, η επίγνωση της αναπνοής περιλαμβάνει τη μέτρηση κάθε αναπνοής προς τα πίσω για την προώθηση της βαθύτερης χαλάρωσης. Αναπνέετε κανονικά ενώ μετράτε αντίστροφα κάθε εισπνοή και εκπνοή μέχρι να φτάσετε στη μία. Αυτό σας παρασύρει σε μια ακόμη βαθύτερη κατάσταση χαλάρωσης, ενώ ταυτόχρονα μετακινεί την προσοχή σας προς τα μέσα και μακριά από τον εξωτερικό κόσμο.Φωτογραφία του άνδρα που βρίσκεται σε μια πόζα Savasana, αλλά στην πραγματικότητα είναι η Yoga Nidra ή η άσκηση ύπνου γιόγκα που ανακουφίζει από το άγχος.

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΝΤΙΘΕΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ
Αυτό το στάδιο περιλαμβάνει τη βίωση αντίθετων συναισθημάτων και αισθήσεων στο σώμα σας. Δύο κοινά παραδείγματα θα ήταν το ζεστό και κρύο και το βαρύ και ελαφρύ. Η εναλλαγή μεταξύ αντίθετων συναισθημάτων όπως αυτό εναρμονίζει τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου και εμποδίζει το μυαλό σας να περιπλανηθεί.

ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ
Σε αυτό το έκτο στάδιο, ο εκπαιδευτής θα σας καθοδηγήσει να οραματιστείτε συγκεκριμένες εικόνες ή σενάρια για να αφαιρέσετε τυχόν ψυχικές διαταραχές. Ο δάσκαλος μπορεί να απαριθμήσει μια σειρά από αντικείμενα ή αξιοθέατα και να σας ζητήσει να θυμάστε κάθε πράγμα. Ή μπορεί να σας ζητηθεί να απεικονίσετε τον εαυτό σας σε ένα σενάριο, όπως η αναρρίχηση σε ένα μονοπάτι στο βουνό, με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΞΑΝΑ ΤΗ SANKALPA
Καθώς προχωράτε προς τα τελευταία στάδια της Yoga Nidra, θα έχετε φτάσει στην οριακή κατάσταση της συνείδησης μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης. Η επανεξέταση του Sankalpa που φτιάξατε στην αρχή της συνεδρίας του επιτρέπει να βυθιστεί βαθιά στο υποσυνείδητό σας. Αυτό επιτρέπει στο υποσυνείδητό σας να σας υπενθυμίζει τακτικά τις βαθύτερες επιθυμίες σας, καθιστώντας σας πιο πιθανό να ενεργήσετε σύμφωνα με αυτές

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Επειδή η Yoga Nidra σας μεταφέρει σε βαθιές καταστάσεις συνείδησης, είναι απαραίτητο να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να βγείτε από αυτήν. Στο στάδιο της εξωτερίκευσης, θα επαναφέρετε σιγά σιγά την επίγνωσή σας στην αναπνοή σας, στο σώμα και, τέλος, στο εξωτερικό περιβάλλον για να ξαναξυπνήσει.

Άσκηση σάρωσης σώματος Savasana ή Yoga Nidra για βαθιά ανακούφιση από το στρες.
Ξεκινώντας
Δεν απαιτείται εμπειρία! Εύκολο να ξεκινήσετε! Καλό για όλους!

Οποιοσδήποτε, νέος ή μεγάλος, ανεξάρτητα από τη φυσική του κατάσταση μπορεί να εξασκηθεί στη Yoga Nidra και μπορείτε κυριολεκτικά να το κάνετε οπουδήποτε. Είτε με την καθοδήγηση ενός έμπειρου δασκάλου γιόγκα είτε χρησιμοποιώντας ηχογραφήσεις που βρίσκονται στο διαδίκτυο και ως μέρος πολλών εφαρμογών διαλογισμού. Είτε κάνετε εξάσκηση στο σπίτι είτε σε μια τάξη, ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να νιώσετε άνετα, άνετα και να απολαύσετε τη συνεδρία σας από την αρχή μέχρι το τέλος.

Συμβουλές Για Την Εξάσκηση Της Yoga Nidra
Πρώτα απ ‘όλα, ελάτε ως γνήσιος εαυτός σας. Εάν αισθάνεστε άβολα να δοκιμάσετε κάτι νέο, δεν πειράζει. Δεν μπορείτε να ασκήσετε λάθος Yoga Nidra, γι’ αυτό προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε την εμπειρία.
Φορέστε άνετα ρούχα και βάλτε ένα ζευγάρι κάλτσες συν ένα πουλόβερ, μακρυμάνικο πουκάμισο ή άνετη κουβέρτα για να ζεσταθείτε.
Εάν ανησυχείτε μήπως αποκοιμηθείτε κατά λάθος, μην αγωνιάτε. Δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές ή αμήχανα αν συμβεί — και συμβαίνει, πολύ! Είναι επίσης φυσικό να αποσπάται η προσοχή από τυχαίες σκέψεις. Αποδεχτείτε τις σκέψεις σας και αφήστε τις να έρχονται και να φεύγουν.
Βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας στηρίζεται ενώ είστε ξαπλωμένοι, ειδικά εάν υποφέρετε από πόνο στη μέση ή αναρρώνετε από έναν πρόσφατο τραυματισμό. Χρησιμοποιήστε στηρίγματα, κουβέρτες και μαξιλάρια. Όταν κάνετε εξάσκηση στο σπίτι, σκεφτείτε να ξαπλώνετε στο κρεβάτι σας και όχι στο πάτωμα.
Στη συνέχεια, όταν τακτοποιηθείτε, πάρτε μια βαθιά ανάσα, χαλαρώστε και συνεχίστε να ακολουθείτε τον ήχο της φωνής του εκπαιδευτή σας.

Μια ελληνική παραγωγή εφαρμογής στο βίντεο που ακολουθεί με υπέροχα αποτελέσματα για να βυθιστείτε στην εμπειρία.

 

Η συχνή πρακτική θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε πρόσβαση στα σημαντικά οφέλη της Yoga Nidra, νιώθοντας συνεχώς ξεκούραστοι, χαλαροί και γεμάτοι ενέργεια. Είμαι πεπεισμένη, τόσο ως εκπαιδευτής γιόγκα όσο και ως ασκούμενη Yoga Nidra, ότι η συνεπής πρακτική αυτής της τεχνικής είναι αυτό που μου επέτρεψε να θεραπευτώ πολύ πιο γρήγορα μετά την χειρουργική επέμβαση μου.

yogauonline.com

Λίγο πριν, λίγο μετά τα 40: Καλές συνήθειες για καλή υγεία

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr