Αυτή η βιταμίνη μειώνει το λίπος στο συκώτι
Μετατρέπει το φαγητό σε ενέργεια, αποτοξινώνει τον οργανισμό, παράγει χολή και χοληστερόλη. Ωστόσο στο ήπαρ μπορεί να αποθηκευτεί επιπλέον λίπος. Τι προκαλεί το λίπος στο συκώτι και πώς αυτή η βιταμίνη μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της πάθησης;
Φίλια Μητρομάρα
Το συκώτι είναι το κύριο όργανο αποτοξίνωσης του σώματος, παίζει ρόλο στην ομοιόσταση του μεταβολισμού και είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη σύνθεση, τον μεταβολισμό, την αποθήκευση και την ανακατανομή των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. Οι επεξεργασμένες τροφές, οι τοξίνες και το περιβαλλοντικό στρες, η παχυσαρκία, σχετίζονται με την αύξηση της μη-αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, γνωστή και ως λιπώδης διήθηση. Ποια βιταμίνη μπορεί να βοηθήσει και μειώσει το λίπος στο συκώτι;
Η βιταμίνη που μειώνει το λίπος στο συκώτι
Η βιταμίνη Ε είναι μια σημαντική λιποδιαλυτή βιταμίνη που έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτές οι ιδιότητες επηρεάζουν θετικά τη λιπώδη διήθηση.
Τι είναι η λιπώδης διήθηση;
Η λιπώδης διήθηση ή η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, είναι μια κατάσταση όπου συσσωρεύεται πολύ λίπος στο συκώτι ενός ατόμου. Χωρίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες:
τη μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο (NAFLD): Η NAFLD είναι η πιο συνηθισμένη αιτία λιπώδους ηπατικής νόσου και συμβαίνει όταν ανιχνεύεται λίπος χωρίς να συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ. Συνήθως συνδέεται με την παχυσαρκία και την έλλειψη άσκησης και μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρότερες μορφές της νόσου, όπως η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH), η οποία περιλαμβάνει δημιουργία φλεγμονής και νέκρωση κυττάρων και ιστού του ήπατος.
την αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο (AFLD): Η AFLD συμβαίνει όταν το λίπος συσσωρεύεται στο ήπαρ λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Είναι συνήθως αποτέλεσμα της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρές μορφές της νόσου, όπως η αλκοολική στεατοηπατίτιδα (ASH) ή η κίρρωση του ήπατος.
Ωστόσο, τα άτομα που έχουν λιπώδη διήθηση έχουν κατεστραμμένα ηπατικά κύτταρα λόγω φλεγμονής. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ηπατική βλάβη, παρόλο που παρουσιάζονται συμπτώματα στις περισσότερες περιπτώσεις.
Τα οφέλη που έχει η βιταμίνη Ε στο λιπώδες ήπαρ
Οι επιστήμονες ορίζουν τη βιταμίνη E ως μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από το οξειδωτικό στρες.
Μελέτη του 2018 ανέφερε ότι παράλληλα με τις αντιοξειδωτικές της επιδράσεις, η βιταμίνη Ε έχει τη δυνατότητα να μειώσει τη φλεγμονή και να αποτρέψει τον κυτταρικό θάνατο.
Ανασκόπηση ερευνών το 2018 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε θα μπορούσε να βελτιώσει τους δείκτες της υγείας του ήπατος. Αφού διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στη λιπώδη διήθηση, οι συγγραφείς μιας ανασκόπησης του 2020 σημείωσαν παρόμοιους περιορισμούς στις μελέτες που διερεύνησαν.
Μια ανασκόπηση του 2019 έδειξε ότι οι ασθενείς μπορεί να ωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε, συνδυάζοντας και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η απώλεια βάρους. Τα οφέλη από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε περιλαμβάνουν:
χαμηλά επίπεδα ορισμένων ηπατικών ενζύμων στην κυκλοφορία του αίματος
βελτίωση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ)
λιγότερη φλεγμονή στο ήπαρ
βελτίωση της ηπατικής ίνωσης
Οι συγγραφείς της ανασκόπησης σημείωσαν ότι τα παιδιά μπορεί να μην ωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε. Ανασκόπηση του 2020 διαπίστωσε ότι παιδιά με NAFLD παρουσίασαν βελτιώσεις στην υγεία του ήπατος μετά την αύξηση της βιταμίνης Ε.
Έχετε λίπος στο συκώτι; Τι πρέπει να κάνετε
Μια κοινή θεραπεία που μπορεί να συστήσουν οι γιατροί περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής για απώλεια βάρους. Αυτό περιλαμβάνει άσκηση και διατροφικές τροποποιήσεις, όπως η κατανάλωση λιγότερων λιπαρών τροφών και ο περιορισμός των υδατανθράκων, ειδικά η διατροφική φρουκτόζη.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα άτομα με παχυσαρκία και λιπώδη διήθηση μπορεί να μειώσουν τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ χάνοντας μεταξύ 3-5% του σωματικού τους βάρους. Μπορούν επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή στο ήπαρ μειώνοντας το σωματικό τους βάρος έως και 10%.
Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία στα πρώτα στάδια της λιπώδους διήθησης, παράλληλα με την αποχή από το αλκοόλ και τα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ηπατική βλάβη. Για άτομα με προχωρημένη νόσο και κίρρωση, οι γιατροί μπορεί να προτείνουν μεταμόσχευση ήπατος.