Διατροφικές συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των λίθων στα νεφρά

Διατροφικές συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των λίθων στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά μπορούν να προληφθούν

Οι πέτρες στα νεφρά, ή νεφρικοί λίθοι, είναι επώδυνες εναποθέσεις ορυκτών που μπορούν να σχηματιστούν στα νεφρά. Συχνά αναπτύσσονται όταν ορισμένες ουσίες στα ούρα, όπως το ασβέστιο, το οξαλικό και το ουρικό οξύ, συμπυκνώνονται υπερβολικά. Ενώ η γενετική και οι ιατρικές παθήσεις μπορούν να παίξουν ρόλο, οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. Για να μειώσετε τον κίνδυνο πέτρας στα νεφρά, λάβετε υπόψη τις ακόλουθες συμβουλές:

02/6 _Περιορίστε το αλάτι και μείνετε ενυδατωμένοι

Το να πίνετε άφθονο νερό είναι ζωτικής σημασίας. Η επαρκής ενυδάτωση βοηθά στην αραίωση των ουσιών που είναι υπεύθυνες για το σχηματισμό λίθων, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να συνενωθούν οι κρύσταλλοι. Συνιστάται η πρόσληψη υγρών 3 λίτρων σε έναν υγιή ενήλικα. Τα υψηλά επίπεδα νατρίου μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο ασβέστιο στα ούρα, παράγοντα κινδύνου για σχηματισμό λίθων. Συνιστάται η μείωση της πρόσληψης αλατιού.

03/6 _Ελέγξτε τις τροφές πλούσιες σε οξαλικά

Ο Δρ Amit Tiwari, Σύμβουλος – Ουρολόγος, Manipal Hospital Gurugram λέει, «Το οξαλικό μπορεί να συνδεθεί με το ασβέστιο στα ούρα, σχηματίζοντας πέτρες. Τροφές όπως το σπανάκι, τα παντζάρια και οι ξηροί καρποί, που είναι πλούσια σε οξαλικό, πρέπει να λαμβάνονται με μέτρο».

04/6 _Παρακολουθήστε την κατανάλωση πρωτεΐνης και ασβεστίου

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικές πρωτεΐνες μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πέτρες ουρικού οξέος. Το μέτρο είναι το κλειδί. Παραδόξως, το επαρκές διαιτητικό ασβέστιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων δεσμεύοντας το οξαλικό στο έντερο, εμποδίζοντας την απορρόφησή του. Τα επίπεδα ασβεστίου θα πρέπει να διατηρούνται εντός των φυσιολογικών ορίων, αυξημένα και μειωμένα επίπεδα ασβεστίου, και τα δύο με προδιάθεση για σχηματισμό λίθων.

05/6 _Αποφύγετε την υπερβολική βιταμίνη C

Υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης C μπορεί να συνδέονται με το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. Επιμείνετε στις συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις. Περιορίστε επίσης την καφεΐνη και το αλκοόλ. Αυτές οι ουσίες μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, η οποία μπορεί να ενθαρρύνει το σχηματισμό λίθων.

Τα πλούσια σε κάλιο λαχανικά όπως το λάχανο, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών εμποδίζουν την ανάπτυξη πέτρες στα νεφρά και μειώνουν την απώλεια ασβεστίου. Τα λεμόνια περιέχουν κιτρικό οξύ, το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη πέτρες στα νεφρά και βοηθά στη διάλυσή τους. Η πλειοψηφία των δημητριακών ολικής αλέσεως βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, το οποίο είναι ευεργετικό για την πρόληψη και τη θεραπεία της πέτρας στα νεφρά.

06/6 _Άσκηση

Η καθιστική ζωή είναι ένας πολύ σημαντικός υποτιμημένος παράγοντας κινδύνου για τον σχηματισμό λίθων. Αναζητήστε επαγγελματική καθοδήγηση: Εάν είστε επιρρεπείς σε πέτρες στα νεφρά, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο σχέδιο. ​

Οι ιατρικές εξετάσεις ορόσημο, που πρέπει να κάνετε στα 50 σας και σώζουν ζωές

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr