Το αρχαιοτέρο μικροφύκι που θεωρείται η τροφή του μέλλοντος: δρα κατά του καρκίνου, της πρόωρης γήρανσης και τονώνει τον μεταβολισμό
Είναι ένα γαλαζοπράσινο μικροφύκι που καλλιεργείται σε γλυκά και αλμυρά νερά, από τις πιο θρεπτικές τροφές στον κόσμο και θεωρείται η τροφή του μέλλοντος.
Πριν από 50 χρόνια η Διεθνής Ένωση Μικροβιολόγων την ανακύρηξε «τροφή του μέλλοντος». Οι Αζτέκοι κατανάλωναν αυτό το μικροφύκι για να κάνουν οικονομία στο κρέας, το συνέλεγαν από τις λίμνες και το μετέτρεπαν σε ρόφημα, οι αστροναύτες το τρώνε αντί για κρέας.
Το αρχαιότερο μικροφύκι του κόσμου: Σπιρουλίνα και διατροφικά οφέλη
Η σπιρουλίνα είναι όντως η τροφή του μέλλοντος, ένα super food που μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην υγεία σας; Ναι υποστηρίζουν οι ειδικοί και αυτό γιατί είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και έχει αρκετό ψευδάργυρο, σίδηρο και φυλλικό οξύ.
Το κυριότερο είναι ότι δεν έχει τίποτα που μπορεί να σου χαλάσει το διατροφικό σου πρόγραμμα (π.χ. πολλά σάκχαρα, ζωικά λίπη, χοληστερίνη). Τα κύρια διατροφικά οφέλη της σπιρουλίνας περιλαμβάνουν:
Πρωτεΐνες: Είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών, καθώς περιέχει περίπου 60% πρωτεΐνες. Αυτό είναι περισσότερο από το κρέας, το ψάρι και τα αυγά.
Βιταμίνες και μέταλλα: Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών του συμπλέγματος Β, της βιταμίνης Α, του σιδήρου, του μαγνησίου, του ψευδαργύρου και του σεληνίου.
Αντιοξειδωτικά: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών.
Σπιρούλινα και οφέλη
Μια από τις πιο θρεπτικές τροφές στον πλανήτη, το αρχαιότερο μικροφύκι έχει επαινεθεί για τα πολλά οφέλη του. Μερικά από αυτά είναι:
Δρα κατά του καρκίνου
Έχει αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Σε μελέτες σε εργαστηριακό περιβάλλον, η σπιρουλίνα έχει δείξει ότι μπορεί να σκοτώσει ή να επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Επίσης, επιστημονική μελέτη έδειξε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συρρίκνωση των όγκων σε άτομα που ζουν με καρκίνο του στόματος. Σε αυτή τη μελέτη, μόνο ένα γραμμάριο σπιρουλίνας την ημέρα για ένα χρόνο μείωσε τους καρκινικούς όγκους στο 45% των συμμετεχόντων στην έρευνα.
Δρα κατά της πρόωρης γήρανσης
Είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθείς μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση.
Μπορεί να συμβάλλει στην υγεία του εντέρου καθώς οι άνθρωποι γερνούν. Μια μελέτη του 2017 σε ηλικιωμένα ποντίκια διαπίστωσε ότι η σπιρουλίνα μπορεί να διατηρήσει υγιή βακτήρια του εντέρου κατά τη διαδικασία γήρανσης.
Επίσης, μελέτη του 2019 υποδηλώνει ότι η μπορεί να αυξήσει τους αυξητικούς παράγοντες στα κύτταρα των δερματικών ινοβλαστών, τα οποία είναι τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία κολλαγόνου. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει στη σύσφιξη του δέρματος.
Τέλος, μελέτη του 2020 προτείνει ότι η εφαρμογή μιας κρέμας που περιέχει σπιρουλίνα στο δέρμα θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική επιλογή για τη θεραπεία της ακμής λόγω των υψηλών αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών της επιδράσεων. Η σπιρουλίνα μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή από την τοπική αντιβιοτική θεραπεία λόγω λιγότερων παρενεργειών και έλλειψης αντοχής στα αντιβιοτικά.
Τονώνει τον μεταβολισμό
Η σπιρουλίνα έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να τονώσει τον μεταβολισμό. Σε μια μελέτη, η σπιρουλίνα οδήγησε σε αύξηση της πρόσληψης οξυγόνου κατά 17%. Η αύξηση της πρόσληψης οξυγόνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του μεταβολισμού.
Εν κατακλείδι, η σπιρουλίνα είναι μια πολύ θρεπτική τροφή με πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία. Είναι μια καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.
Ποιοι δεν πρέπει να παίρνουν σπιρουλίνα
Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ατόμων που πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη της, ή να το κάνουν με προσοχή και υπό την επίβλεψη γιατρού.
Άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα: Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να είναι επιβλαβές για άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Άτομα με προβλήματα στον θυροειδή: Περιέχει ιώδιο, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυροειδούς. Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη σπιρουλίνας χωρίς τη συμβουλή γιατρού.
Άτομα με φαινυλκετονουρία: Η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε φαινυλαλανίνη, ένα αμινοξύ που δεν μπορεί να μεταβολιστεί από άτομα με φαινυλκετονουρία.
Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα: Μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιπηκτικά και τα αντιδιαβητικά. Τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν από τη λήψη σπιρουλίνας.
Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως στομαχικές διαταραχές, πονοκέφαλο και κόπωση. Οι παρενέργειες αυτές είναι συνήθως ήπιες και υποχωρούν μετά τη διακοπή της λήψης της σπιρουλίνας.
Προσοχή!
Η σπιρουλίνα είναι γενικά ασφαλής για κατανάλωση, αλλά είναι σημαντικό να αγοράζετε σπιρουλίνα από αξιόπιστες πηγές. Η σπιρουλίνα που έχει μολυνθεί μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.
Ξεκινήστε με μια μικρή ποσότητα και αυξήστε την ποσότητα σταδιακά.
Φάτε τη με άδειο στομάχι για να βελτιώσετε την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Συνδυάστε τη με μια υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση.
Αν και η σπιρουλίνα είναι ένα ασφαλές συμπλήρωμα διατροφής για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τη λήψη της.
Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)
Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥
Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.