Λιπαρό συκώτι και κίνδυνος καρκίνου

Ίσως γνωρίζετε ότι το πολύ αλκοόλ μπορεί να είναι τοξικό για το συκώτι σας. Αλλά το υπερβολικό βάρος γύρω από τη μέση σας μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές.
DANIELLE MARTINE UNDERFERTH

Μπορεί να μην το σκέφτεστε πολύ, αλλά το συκώτι σας δουλεύει σκληρά για εσάς.

Το συκώτι είναι βασικός παράγοντας στον μεταβολισμό της τροφής και στην εξάλειψη των αποβλήτων. Αλλά εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ειδικά γύρω από τη μέση σας, μπορεί να κατακλύζετε το συκώτι σας με λιπώδη κύτταρα.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) προκύπτει από τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι κάποιου που πίνει λίγο ή καθόλου αλκοόλ. Περίπου το 25 % των ασθενών με NAFLD θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH).

«Το NAFLD, ή το λιπώδες ήπαρ, μπορεί να προκαλέσει διόγκωση του ήπατος, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι με λιπώδες ήπαρ πιθανότατα δεν θα παρατηρήσουν κανένα σύμπτωμα», λέει η Jessica Hwang, MD , αναπληρώτρια καθηγήτρια Εσωτερικής Ιατρικής. «Το NASH είναι πολύ πιο σοβαρό. Αντανακλά την υποκείμενη κυτταρική βλάβη, την ίνωση ή την κίρρωση του ήπατος και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος .»

Είστε σε κίνδυνο; Ελέγξτε τη μέση σας

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί ορισμένα άτομα με NAFLD αναπτύσσουν απλό λιπώδες ήπαρ και όχι NASH. Τα άτομα με NAFLD είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν NASH εάν έχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

Παχυσαρκία ( ΔΜΣ 30 και άνω). Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν μεταφέρετε το βάρος σας γύρω από την κοιλιά .
Διαβήτης τύπου 2

Υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στο αίμα. Αυτό σημαίνει υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και φτωχά επίπεδα χοληστερόλης.

Μεταβολικό σύνδρομο ή μία ή περισσότερες από τις καταστάσεις που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο εμφανίζεται όταν έχετε τρεις ή περισσότερες από τις ακόλουθες καταστάσεις: παχυσαρκία, ειδικά γύρω από τη μέση . υψηλή πίεση του αίματος; υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων φτωχά επίπεδα χοληστερόλης και υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της NAFLD;

Έως και το 25 τοις εκατό των Αμερικανών έχουν NAFLD. Αλλά η ασθένεια έχει λίγα συμπτώματα και είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Μερικοί ασθενείς με NAFLD έχουν αυξημένα ηπατικά ένζυμα. Περισσότερες εξετάσεις μπορούν να επιβεβαιώσουν εάν έχετε NAFLD. Οι απεικονιστικές μελέτες του ήπατος όπως το υπερηχογράφημα ή η μαγνητική τομογραφία (MRI) μπορεί να δείχνουν λιπώδες ήπαρ και ειδικές τεχνικές μπορεί να υποδεικνύουν ίνωση και κίρρωση.

«Δεν υπάρχουν συστάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για NAFLD ή NASH. Εάν έχετε μεταβολικό σύνδρομο ή μία από τις παθήσεις που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο, μιλήστε με το γιατρό σας για το NAFLD και το NASH», λέει ο Hwang.

Λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο NAFLD

Δεν υπάρχει φάρμακο που να μπορεί να αποτρέψει ή να αναστρέψει τη NAFLD. Οι επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής που μειώνουν τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου θα μειώσουν επίσης τον κίνδυνο για τη νόσο.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, η NAFLD μπορεί να προληφθεί μέσω υγιεινών επιλογών τρόπου ζωής», λέει ο Hwang.

Μπορείτε να ακολουθήσετε τα ακόλουθα βήματα για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης ηπατικής νόσου και καρκίνου του ήπατος:

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Το να αποκτήσετε και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης λιπώδους ήπατος.

Τρώτε μια υγιεινή, φυτική διατροφή. Γεμίστε τα δύο τρίτα του πιάτου σας με λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως. Γεμίστε το υπόλοιπο τρίτο με άπαχη πρωτεΐνη. Περιορίστε την ποσότητα τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη που καταναλώνετε.

Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι. Επιδιώξτε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα.

Μπορείτε να λάβετε πρόσθετα μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο για ηπατική νόσο και να βελτιώσετε τη συνολική υγεία σας. «Είναι σημαντικό να σταματήσετε το κάπνισμα και να περιορίσετε τη χρήση αλκοόλ», λέει ο Hwang.

www.mdanderson.org
Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)
www.pexels.com
https://www.mystikaomorfias.gr/2023/10/26/kastana-ta-ofeli-tou-cheimoniatikou-karpou-gia-ton-anthropino-organismo-des-kai-ta-ofeli-tous-stin-emminopafsi/