7 υπερτροφές που πρέπει να τρώτε για να ζήσετε περισσότερο (και για να έχετε 11 χρόνια νεότερο εγκέφαλο)
Υπερτροφές που τις συστήνουν με συμφωνία όλα τα Διεθνή Πανεπιστήμια
Αυτές οι υπερτροφές μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε τις ασθένειες και να παραμείνετε πιο υγιείς όσο μεγαλώνετε
Υπάρχει λόγος που η μεσογειακή διατροφή έχει ονομαστεί δίαιτα μακροζωίας. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν το διατροφικό πρόγραμμα – το οποίο ευνοεί τα φρέσκα τρόφιμα έναντι των επεξεργασμένων – τείνουν να ζουν όχι μόνο μακροζωίες, αλλά μακροχρόνιες, υγιείς ζωές. Όχι τυχαία, είναι επίσης αυτή που ακολουθούν περισσότερο οι άνθρωποι που ζουν στις Μπλε Ζώνες, αυτές τις πέντε περιοχές του κόσμου με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση υγιών αιωνόβιων.
«Οι άνθρωποι που ζουν στις Μπλε Ζώνες δεν αναζητούν την πιο πρόσφατη δίαιτα μόδας ή το μαγικό ελιξίριο για την ευεξία», λέει η Kristin Kirkpatrick, εγγεγραμμένη διαιτολόγος διατροφολόγος στην Cleveland Clinic. «Τρώνε αληθινό φαγητό», δηλαδή φρέσκα, ελάχιστα επεξεργασμένα ολόκληρα τρόφιμα. «Τρώνε επίσης μέχρι το 80% του κορεσμού», προσθέτει. «Επομένως, αντί να μετρούν την τροφή τους, αξιοποιούν τα σημάδια της πείνας και της πληρότητας».
1. Ξηροί καρποί
Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι ξηροί καρποί βρίσκονται σε κάθε λίστα με υπερτροφές. «Είναι μια πυκνή πηγή θρεπτικών συστατικών που μπορούν να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τον μεταβολισμό, να εξισορροπήσουν τη φλεγμονή και την υγεία του εντέρου, να προάγουν την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς, καθώς και να προσφέρουν ιδιότητες πρόληψης του καρκίνου», λέει η Stacy Kennedy, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Wellesley, M. Ασατσουσέτς. Δεν είναι περίεργο που προάγουν τη μακροζωία.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine , οι ερευνητές συγκέντρωσαν περισσότερους από 7.000 ενήλικες μεταξύ 55 και 80 ετών που διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και τους ζήτησαν να ακολουθήσουν μία από τις τρεις δίαιτες:
μια μεσογειακή διατροφή με επιπλέον ξηρούς καρπούς,
την ίδια δίαιτα αλλά με επιπλέον έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αντί για ξηρούς καρπούς
ή μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά .
Μετά από πέντε χρόνια, εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερες από τρεις μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα είχαν 39 τοις εκατό χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με εκείνους που δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς. Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια της μελέτης, όσοι έτρωγαν ξηρούς καρπούς είχαν τον χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο θανάτου. «Οι ξηροί καρποί μας δίνουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, υγιή λίπη και βασικές βιταμίνες και μέταλλα όπως ωμέγα-3, βιταμίνη Ε, ασβέστιο και σελήνιο», λέει ο Kennedy.
2. Ελαιόλαδο
Αναρωτιέστε γιατί το ελαιόλαδο παίρνει αστέρια στη μεσογειακή διατροφή; Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υγιεινά για την καρδιά μονοακόρεστα λιπαρά στο ελαιόλαδο – ιδιαίτερα η παρθένα και η εξαιρετικά παρθένα ποικιλία – είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Το ελαιόλαδο είναι επίσης γεμάτο με πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Προφανώς, τόσο το ελαιόλαδο όσο και οι ξηροί καρποί έχουν θερμίδες. Πώς μπορείτε να αποκομίσετε τα οφέλη αυτών των υπερτροφών χωρίς να πάρετε βάρος; «Δεν χρειάζεται να τρώτε μεγάλες μερίδες ξηρών καρπών ή ελαιόλαδου για να έχετε τα οφέλη», λέει ο Kennedy. Προτείνει να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε σάλτσες ή ως ντρέσινγκ ή να πιάσετε μια μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς ως σνακ με φρούτα ή να τα πασπαλίσετε πάνω σε μια σαλάτα ή σε πλιγούρι βρώμης.
3. Σκούρα φυλλώδη πράσινα
Όχι ότι χρειάζεστε έναν άλλο λόγο για να γεμίσετε το πιάτο σας με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αλλά ορίστε: Η κατανάλωση σπανακιού, λάχανου, σέσκουλου, μαρουλιού και τα παρόμοια σε τακτική βάση, μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία, σύμφωνα με μια μελέτη. στο περιοδικό Neurology . Οι ερευνητές συνέκριναν τους συμμετέχοντες στη μελέτη που έτρωγαν περίπου 1½ μερίδες χόρτα την ημέρα με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο από μία μερίδα την ημέρα και διαπίστωσαν ότι το ποσοστό γνωστικής έκπτωσης μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν τα περισσότερα ήταν το ισοδύναμο με το να είναι 11 χρόνια νεότεροι (από άποψη εγκεφάλου υγεία).
4. Δημητριακά ολικής αλέσεως
Η κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως – σκεφτείτε καστανό ρύζι, πίτουρο, πλιγούρι βρώμης, ποπ κορν, κουσκούς, κινόα – μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια μεγάλη ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκε στο Circulation . Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περίπου τέσσερις μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της 40χρονης περιόδου μελέτης, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λίγο ή καθόλου. Τα οφέλη για την υγεία πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα των υψηλών φυτικών ινών που βρίσκονται στα τρόφιμα ολικής αλέσεως, τα οποία μπορεί να μειώσουν την παραγωγή χοληστερόλης. Επιπλέον, λέει ο Kirkpatrick, «τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να αντικαταστήσουν τα λευκά, επεξεργασμένα δημητριακά, τα οποία έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ινσουλίνη, το σάκχαρο του αίματος και τον κορεσμό».
5. Φρούτα
Δεν υπάρχει κακό φρούτο (εκτός, φυσικά, αν είναι λουσμένο με σιρόπι και προέρχεται από κονσέρβα). Όλα προσφέρουν μια ποικιλία υποστηρικτικών, αντιφλεγμονωδών και αντιγηραντικών ιδιοτήτων του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως βιταμίνη C , κάλιο και φυτοχημικά, αυτές οι ωφέλιμες ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά, λέει ο Kennedy. Αλλά «τα μούρα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα, καθώς είναι χαμηλά σε σάκχαρα, πλούσια σε φυτικές ίνες και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά», προσθέτει. «Το ζωηρό χρώμα είναι σπουδαίος δείκτης της δυναμικής τους. Η μπλε-μωβ οικογένεια θρεπτικών συστατικών, όπως σε πολλά μούρα, έχει μοναδικές ιδιότητες για το ανοσοποιητικό, την υγεία του εγκεφάλου και την καρδιαγγειακή υγεία». Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Applied Psychology, Nutrition and Metabolism , υγιή άτομα ηλικίας μεταξύ 66 και 70 ετών που έπιναν συμπυκνωμένο χυμό βατόμουρου κάθε μέρα παρουσίασαν βελτιώσεις στην εγκεφαλική δραστηριότητα. Η μελέτη δείχνει ότι η μνήμη τους βελτιώθηκε επίσης.
6. Όσπρια
Άτομα που ζουν στις Μπλε Ζώνες — είτε πρόκειται για την Οκινάουα της Ιαπωνίας. ε΄τε για την Σαρδηνία, την Ιταλία, Nicoya, Κόστα Ρίκα, Ικαρία στην Ελλάδα, ή Λόμα Λίντα, Καλιφόρνια — προτιμούν τα φυτικά τρόφιμα , ειδικά τα πολλά μπιζέλια, τα φασόλια και τις φακές που ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων. Αυτοί οι αιωνόβιοι τρώνε τουλάχιστον τέσσερις φορές περισσότερα φασόλια από ό,τι οι Αμερικανοί κατά μέσο όρο.
«Τα όσπρια είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε πρωτεΐνες, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο», λέει ο Kirkpatrick. Δεν είναι μόνο αυτό. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Critical Reviews in Food Science and Nutrition διαπίστωσε ότι τα φασόλια συνδέονται στενά με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης.
7. Πράσινο τσάι
Αν δεν ήξερες καλύτερα, μπορεί να πιστεύεις ότι το μυστικό για να γυρίσεις το ρολόι πίσω στη γήρανση βρίσκεται σε μια κατσαρόλα με πράσινο τσάι. Δεν θα ήσουν μακριά. Έρευνες έχουν συνδέσει το πράσινο τσάι με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, νόσου Αλτσχάιμερ και παχυσαρκίας. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι μια μελέτη σε ηλικιωμένους Ιάπωνες ενήλικες διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν το περισσότερο πράσινο τσάι – πέντε ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα – είχαν 26 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της επταετούς περιόδου μελέτης από εκείνους που έπιναν ένα φλιτζάνι μια μέρα. Τι είναι το πράσινο τσάι; Τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά – όπως το πράσινο τσάι – έχουν συνδεθεί με μακρύτερα τελομερή. Όπως τα πλαστικά άκρα ενός κορδονιού, τα τελομερή μπορούν να βρεθούν στο τέλος των χρωμοσωμάτων και να προστατεύσουν το DNA. Μειώνονται φυσικά καθώς γερνάμε, αλλά η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί από πράγματα όπως το κάπνισμα, το άγχος και η κακή διατροφή.
5 σέρουμ σαλιγκαριού για φυσικό μπότοξ στην μισή τιμή!
Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!