Βήχας τη Νύχτα. Επείγουσες Λύσεις Ανακούφισης και τα Καλύτερα Γιατροσόφια.
Ο βήχας είναι ο τρόπος του σώματος να καθαρίσει τους ερεθιστικούς παράγοντες ή την περίσσεια βλέννας από τους αεραγωγούς. Αν και ο βήχας είναι ένα φυσικό και επιθυμητό για τον οργανισμό μας σημαντικό αντανακλαστικό, ο υπερβολικός βήχας μπορεί να είναι ενοχλητικός και άβολος, ειδικά όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε τη νύχτα. Εάν βήχετε συνεχώς τη νύχτα, ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε
1. Διατηρήστε το δωμάτιό σας υγρό
Ο ξηρός αέρας μπορεί να ερεθίσει το λαιμό και να προκαλέσει βήχα. Η χρήση υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρά σας μπορεί να προσθέσει υγρασία στον αέρα και να μειώσει τον νυχτερινό βήχα.
2. Σηκώστε το κεφάλι σας ενώ κοιμάστε
Το ξαπλωμένο ανάσκελα μπορεί να προκαλέσει μεταρινική σταγόνα που μπορεί να οδηγήσει σε βήχα. Στηρίξτε το κεφάλι σας με ένα επιπλέον μαξιλάρι ή σηκώστε το κεφάλι του κρεβατιού σας για να το αποτρέψετε.
3. Μείνετε ενυδατωμένοι
Η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να βοηθήσει στην αραίωση της βλέννας και να διευκολύνει την αποβολή από τους αεραγωγούς. Φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά πριν πάτε για ύπνο. Η ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει στην αραίωση της βλέννας και να διευκολύνει την αποβολή μέσω του βήχα.
4. Δοκιμάστε σταγόνες για τον βήχα ή παστίλιες για το λαιμό
Οι σταγόνες για τον βήχα ή οι παστίλιες για το λαιμό μπορούν να βοηθήσουν να καταπραΰνουν τον πονόλαιμο και να καταστείλουν τον βήχα προσωρινά. Αναζητήστε αυτά που περιέχουν μενθόλη ή ευκάλυπτο για πρόσθετη ανακούφιση.
5. Χρησιμοποιήστε θεραπεία με ατμό
Η εισπνοή ατμού από ένα ζεστό ντους ή η χρήση υγραντήρα με αιθέρια έλαια όπως η μέντα ή ο ευκάλυπτος μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του βήχα και να καταπραΰνει το λαιμό.
Πως θα κάνετε την θεραπεία με ατμό. Οδηγίες.
Η εισπνοή ατμού μπορεί να βοηθήσει, να καταπραΰνει αλλά και να ενυδατώσει τους αεραγωγούς.
Πως θα το κάνετε στο σπίτι:
Σκύψτε πάνω από μια λεκάνη με φρέσκο βρασμένο νερό και με μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας, φτιάχνοντας ένα τοίχος προστασίας ώστε να παγιδευτεί ο ατμός παραμένετε κάτω απο την πετσέτα σας.
Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε και μια κούπα με εισπνοή ατμού. Είναι συνήθως φθηνά και είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο ή σε φυσικά καταστήματα. Σας επιτρέπουν να εισπνέετε ατμό ενώ κάνετε άλλες δραστηριότητες, όπως ανάγνωση ή παρακολούθηση τηλεόρασης.
Αναπνεύστε κανονικά και αφήστε τον ατμό να εισέλθει στο στόμα και τη μύτη σας.
Συνεχίστε να αναπνέετε έτσι για 10 έως 15 λεπτά. Καθώς το νερό κρυώνει, μπορεί να χρειαστεί να το συμπληρώσετε μερικές φορές ώστε να διατηρήσετε τον ατμό.
Θα μπορούσατε να προσθέσετε και αιθέρια έλαια στο νερό, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν τα αποτελέσματα του.
6. Αποφύγετε τους ερεθισμούς
Εάν γνωρίζετε τι προκαλεί τον βήχα σας, προσπαθήστε να τον αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει καπνό, αλλεργιογόνα ή ακόμα και ορισμένα τρόφιμα.
Δοκιμάστε ένα σπρέι μύτης με φυσιολογικό ορό ή θαλασσινό νερό.
Καταπιείτε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. (Σημείωση: Το μέλι απαγορεύεται σε μωρά κάτω του 1 έτους.)
Πιείτε ζεστό τσάι ή σούπα.
Πιπιλίστε μενθόλη ή παστίλιες μελιού πριν τον ύπνο.
7. Δοκιμάστε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή
Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον βήχα τη νύχτα. Αυτά περιλαμβάνουν αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά και κατασταλτικά του βήχα. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο.
Σύμφωνα με το webmd.com πιο συγκεκριμένα θα χρειαστείτε:
Ένα κατασταλτικό του βήχα. Λειτουργεί μπλοκάροντας το αντανακλαστικό σας στον βήχα. Η δεξτρομεθορφάνη είναι η πιο κοινή.
Ένα αποσυμφορητικό όπως η φαινυλεφρίνη ή η ψευδοεφεδρίνη για να καθαρίσετε τη βουλωμένη μύτη ή τα ιγμόρειά σας
Ένα αντιισταμινικό, όπως βρωμφειραμίνη, χλωροφαινιραμίνη, διφαινυδραμίνη ή δοξυλαμίνη, για να σταματήσει το φτέρνισμα και την καταρροή σας
Ένα φάρμακο που αραιώνει τη βλέννα σας, που ονομάζεται αποχρεμπτικό
Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, υπάρχουν επίσης επιπλέον φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του βήχα. Αυτές περιλαμβάνουν:
Μέλι: Η προσθήκη μιας κουταλιάς μέλι σε ζεστό τσάι ή ζεστό νερό μπορεί να καταπραΰνει τον πονόλαιμο και να μειώσει τον βήχα.
Τζίντζερ: Το τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον βήχα και τη συμφόρηση. Η προσθήκη τζίντζερ στο τσάι ή η χρήση του στη μαγειρική μπορεί να είναι ευεργετική.
Γαργάρες με αλμυρό νερό: Οι γαργάρες με αλμυρό νερό μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση της βλέννας και να διευκολύνουν τον ερεθισμό του λαιμού, παρέχοντας ανακούφιση από τον βήχα.
8. Ξεκουραστείτε αρκετά
Ένας καλός βραδινός ύπνος μπορεί να κάνει θαύματα για το ανοσοποιητικό σας σύστημα και τη γενική υγεία σας. Βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε αρκετά για να επιτρέψετε στο σώμα σας να αυτοθεραπευθεί και να μειώσει την επιθυμία για βήχα.
Θυμηθείτε, εάν ο βήχας σας επιμένει ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως πυρετό ή δύσπνοια, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.
9 Κοιμηθείτε σε κλίση
Εάν υποφέρετε από κρυολόγημα ή αλλεργία, η βλέννα μπορεί να συσσωρευτεί και να επιδεινώσει το λαιμό σας. Για να το αντιμετωπίσετε, απλώς κοιμηθείτε ή ξαπλώστε σε μια κλίση. Αυτό επιτρέπει στη βαρύτητα να φροντίζει τυχόν μπλοκαρίσματα και μπορεί να σας προσφέρει πολλή άνεση.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα επιπλέον μαξιλάρι για να σηκώσετε το κεφάλι σας ή ακόμη μπορείτε να σηκώσετε το μέρος που ξαπλώνετε με κάτι σαν μια από στοίβα βιβλία. Ακόμη και η απλή αλλαγή της θέσης ύπνου σας για να στηριχθείτε μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε.
10 Ρινική άρδευση
Ο βήχας συμβαίνει για πολλούς λόγους, αλλά μια από τις πιο κοινές αιτίες είναι η φλεγμονή των ανώτερων αεραγωγών. Η άρδευση με φυσιολογικό ορό — ή η πιο φιλική προς το σπίτι μέθοδος χρήσης ενός ξεβγάλματος με θαλασσινό νερό για να πλύνετε τα ρουθούνια σας — μπορεί να μην είναι η πιο άνετη λύση, αλλά μπορεί να είναι αποτελεσματική. Ο στόχος είναι να συγκρατηθεί η φλεγμονή αφαιρώντας τη βλέννα και καθαρίζοντας ερεθιστικούς παράγοντες από τη ρινική οδό.
Μπορείτε να το κάνετε είτε χρησιμοποιώντας μια κατσαρόλα neti (ένα ειδικά σχεδιασμένο δοχείο για ρινική άρδευση) είτε με ένα σπιτικό μείγμα θαλασσινού νερού.
Είναι εύκολο να γίνει και δείτε πως:
Βράζουμε 250 ml νερό και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα και αλάτι στα 250 ml νερό.
Καθαρίστε τα χέρια σας.
Για να αποφύγετε το χάος, σταθείτε πάνω από το νεροχύτη και απλώστε την παλάμη του ενός χεριού σας.
Ρίξτε το μείγμα αλμυρού νερού μέσα στο χέρι σας.
Ροχαλίστε το νερό σε ένα ρουθούνι τη φορά. Αναπνεύστε από το στόμα σας και αφήστε το νερό να πέσει ξανά στον νεροχύτη.
Προσπαθήστε να μην μυρίζετε τόσο δυνατά για να κατέβει το νερό στο πίσω μέρος του λαιμού σας.
Επαναλάβετε αυτά τα βήματα με ένα φρέσκο μείγμα τρεις φορές την ημέρα μέχρι να αισθανθείτε λιγότερο μπουκωμένοι.
11.Πιπιλίστε πάγο ή γλυκά
12. Πιείτε θυμάρι.
Το θυμάρι είναι ένα δημοφιλές βότανο που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για παθήσεις του αναπνευστικού, όπως βρογχίτιδα, κοκκύτη και συμφόρηση στο στήθος. Έχει χρησιμοποιηθεί καατά κόρον στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία αναπνευστικών ασθενειών. Οι ενώσεις του μπορούν να χαλαρώσουν τους μύες του λαιμού που εμπλέκονται στον βήχα και να μειώσουν τη φλεγμονή. Μπορείτε να φτιάξετε τσάι θυμαριού βουτώντας τα αποξηραμένα φύλλα θυμαριού σε ζεστό νερό για 10 λεπτά και στη συνέχεια στραγγίζοντας το μείγμα.
13. Ρίζα γλυκόριζας: Η ρίζα γλυκόριζας έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για τη θεραπεία του βήχα, του πονόλαιμου και της βρογχίτιδας. Βοηθά στην ανακούφιση του λαιμού και στη μείωση της φλεγμονής. Μπορείτε να φτιάξετε τσάι γλυκόριζας βράζοντας ένα κουταλάκι του γλυκού ρίζα γλυκόριζας σε ένα φλιτζάνι νερό για 15 λεπτά.
14. Φάτε μια φέτα ανανά
Η βρωμελίνη, ένα ένζυμο που βρίσκεται στον ανανά, μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή του βήχα και στη χαλάρωση της βλέννας. Είναι καλύτερο να φάτε μια φέτα ανανά ή να πίνετε φυσικό χυμό ανανά, όμως και τα συμπληρώματα βρωμελίνης είναι επίσης διαθέσιμα και μπορούν να σας εξυπηρετήσουν εάν προτιμάτε μια πιο συμπυκνωμένη μορφή.
15. Λεμόνι-λεμόνι-λεμόνι: Το λεμόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων που προκαλούν βήχα. Μπορείτε να αναμίξετε το χυμό λεμονιού με ζεστό νερό και μέλι για ένα καταπραϋντικό ρόφημα ή να το προσθέσετε στα γεύματά σας για πρόσθετα οφέλη.
16.Ευκάλυπτος: Ο ευκάλυπτος είναι γνωστός για τις αποσυμφορητικές και αποχρεμπτικές του ιδιότητες, καθιστώντας τον ένα εξαιρετικό φάρμακο για τον βήχα. Μπορείτε να εισπνεύσετε λάδι ευκαλύπτου προσθέτοντας μερικές σταγόνες σε ζεστό νερό ή να το χρησιμοποιήσετε σε διαχύτη.
17.Γαργάρες με αλμυρό νερό: Οι γαργάρες με αλατόνερο μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο και στη μείωση του βήχα. Αναμείξτε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ζεστό νερό και κάντε γαργάρες πολλές φορές την ημέρα για καλύτερα αποτελέσματα.
18.Πιείτε ένα ζεστό ρόφημα κουρκουμά, σιγοβρασμένο με λεπτές φέτες κρεμμυδιού και μουστάρδα.
Ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη, μια ένωση που είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιικές ιδιότητές της. Ένα ζεστό ρόφημα με κουρκουμά κρεμμύδια, λεπτοκοκομένο σκόρδο και μουστάρδα δεν απαλύνουν μόνο τον λαιμό αλλά καταπραύνουν και την κούραση του θώρακα απο τον συνεχόμενο βήχα. Όλα αυτά μπορούν να απαλύνουν το λαιμό σας, να μειώσουν τη φλεγμονή και να ανακουφίσουν τον βήχα σας.
19. Κανέλα
Αυτό το ξυλώδες αρωματικό μπαχαρικό είναι φορτωμένο με πολλά οφέλη για την υγεία και ένα από αυτά είναι η ανακούφιση από το κρύο και τον βήχα. Όχι μόνο ανακουφίζει από το κοινό κρυολόγημα, αλλά είναι επίσης εξαιρετικό για τον πονόλαιμο.
Πως δουλεύει
Η κανέλα είναι γνωστό ότι έχει αντιικές ιδιότητες. Αυτό βοηθά στην καταπολέμηση του ιού που προκαλεί κοινό κρυολόγημα. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο.
α.Τσάι κανέλας
Φτιάξτε το κανονικό σας φλιτζάνι μαύρο τσάι.
Προσθέστε σε αυτό μια πρέζα κανέλα σε σκόνη.
Πίνετε 2-3 φορές την ημέρα.
β.Κανέλα με μέλι
Πάρτε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι και προσθέστε 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη.
Ανακατέψτε και πάρτε το δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον 3 ημέρες.
20. Οι αγιουρβεδικές θεραπείες για τον ξηρό και επίμονο βήχα σύμφωνα με την ειδικό της Αγιουρβέδα Dr Dixa Bhavsa και το www.hindustantimes.com
1. Πίνετε Shunthi Siddha Jala (νερό βρασμένο με ξηρή σκόνη τζίντζερ) όλη την ημέρα
Βοηθά στη βελτίωση του μεταβολισμού, στην πέψη ama και καταπραΰνει το λαιμό σας. Βοηθά επίσης στην ανακούφιση του συσσωρευμένου βήχα.
Ιδού η συνταγή:
Πάρτε 1 λίτρο νερό, προσθέστε μισό κουταλάκι του γλυκού ξηρή σκόνη τζίντζερ (σούνθι) ή μικρό κοτσάνι φρέσκου τζίντζερ σε αυτό και βράστε το για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια το σουρώνουμε και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά το αποθηκεύουμε σε ένα ατσάλινο μπουκάλι.
2. Έχετε αυτό το μείγμα βοτάνων DIY
– Πάρτε μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
– Μισό κουταλάκι του γλυκού ξηρή σκόνη τζίντζερ
– 1 μαύρο πιπέρι (φρεσκοτριμμένο) ή 1/4 της κουταλιάς μαύρο πιπέρι σε σκόνη
– 1 κουταλάκι του γλυκού αγνό μέλι
– Ανακατέψτε το καλά και πάρτε το 2-3 φορές την ημέρα 1 ώρα πριν ή μετά τα γεύματα.
3. Κάντε εισπνοή ατμού με αυτό το αγιουρβεδικό παρασκεύασμα δύο φορές την ημέρα
Συνταγή:
– Πάρτε 2 ποτήρια νερό
– Προσθέστε μια χούφτα φύλλα tulsi (ιερό βασιλικό)
– 5-7 πουντίνα (φύλλα μέντας)
– 1 κουταλάκι του γλυκού ajwain (σπόροι καρόμου)
– Μισό κουταλάκι του γλυκού μέθι (σπόροι τριγωνέλλας)
– Μισό κουταλάκι του γλυκού χαλντί (κουρκουμά)
– Το βράζουμε για 7-10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Και το μαγικό παρασκεύασμα είναι έτοιμο.
4. Κάντε γαργάρες με νερό κουρκουμά
– Πάρτε ένα ποτήρι νερό, προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά και βράστε το για 3-5 λεπτά.
– Κάντε γαργάρες με αυτό το νερό 2-3 φορές την ημέρα.
– Αυτό λειτουργεί για όλους (η δόση για τα παιδιά είναι η μισή από αυτή που αναφέρεται παραπάνω).
Βούτυρο Ghee: Το διαυγές αυτό βούτυρο που προωθεί την υγεία και το αδυνάτισμα, είναι βασικό στοιχείο στην ιατρική της Αγιουρβέδα και μπορεί να βοηθήσει στη λίπανση του αναπνευστικού συστήματος για τη μείωση της ξηρότητας και του ερεθισμού που προκαλείται από τον βήχα. Μπορεί να καταναλωθεί μόνο του ή να αναμιχθεί με βότανα όπως ρίζα γλυκόριζας ή κουρκουμά.
Εκτός από αυτές τις θεραπείες, η πρακτική της pranayama (ασκήσεις αναπνοής) και η ενσωμάτωση ζεστών, θρεπτικών τροφών στη διατροφή σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του Vata dosha και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του βήχα. Θυμηθείτε να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία της Αγιουρβέδα
Σε κάθε περίπτωση ακολουθήστε τις οδηγίες του ιατρού σας και με την σύμφωνη γνώμη του ενισχύστε την προσπάθειες σας με αυτές τις εναλλακτικές θεραπείες και τα παραδοσιακά γιατροσόφια. Καλή ανάρρωση!