Άγχος; 5 Συμβουλές για τις γυναίκες για να παραμείνουν υγιείς στην καρδιά

Άγχος; 5 Συμβουλές για τις γυναίκες για να παραμείνουν υγιείς στην καρδιά

Δεν είναι μυστικό ότι το άγχος φορολογεί τα συναισθήματά σας και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική σας υγεία.

Αν κάνετε ταχυδακτυλουργική καριέρα με την οικογενειακή ζωή, μεγαλώνετε παιδιά ή φροντίζετε ηλικιωμένους γονείς, μπορεί να αισθάνεστε συγκλονισμένοι. Ακόμη και θετικά πράγματα, όπως ο προγραμματισμός διακοπών ή η μετακόμιση σε ένα σπίτι των ονείρων, μπορεί να επιβαρύνουν το πιάτο σας. Αν και μπορεί να μην μπορείτε να απαλλαγείτε από όλο το άγχος στη ζωή σας, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να το μειώσετε και να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες, λέει η Erin Michos, MD , αναπληρώτρια διευθύντρια προληπτικής καρδιολογίας στο Ciccarone Center for the Prevention of Cardiovascular Disease . Έρευνες έχουν δείξει ότι οι σωματικές επιπτώσεις του στρες στις γυναίκες μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις και να επιδεινώσουν άλλες υπάρχουσες καταστάσεις.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες που έχουν υψηλότερα επίπεδα στρες μπορεί να μην αναρρώσουν τόσο καλά όσο οι άνδρες με παρόμοια επίπεδα στρες μετά από καρδιακή προσβολή. Ο Michos λέει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν επιπλοκές μετά από καρδιακή προσβολή και το στρες και το άγχος μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτό.

«Μπορεί να μην κάνουν τα πράγματα που πρέπει να κάνουν για να ανακουφίσουν το άγχος, όπως η άσκηση, η υγιεινή διατροφή ή η μετάβαση σε καρδιακή απεξάρτηση. Το άγχος και τοστρες  μπορούν να μειώσουν την ανάρρωσή τους και θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή τους πίεση», λέει ο Michos.

Παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις: Μην υποτιμάτε το άγχος

Το άγχος προκαλεί κάθε είδους μικρή σωματική ενόχληση – σκεφτείτε ιδρωμένα χέρια και στομαχικές διαταραχές. Αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών προβλημάτων, λέει ο καρδιολόγος του Johns Hopkins, Michael Blaha, MD, MPH , ο οποίος συχνά προσφέρει στους ασθενείς του συμβουλές για το πώς να αποτρέψουν το άγχος να απειλήσει την υγεία της καρδιάς τους.

Πώς το άγχος επηρεάζει την υγεία της καρδιάς
Το άγχος δεν είναι απλώς μια κατάσταση του νου. Στην πραγματικότητα προκαλεί το σώμα να απελευθερώνει ορμόνες όπως η αδρεναλίνη – η χημική ουσία «μάχομαι ή φεύγω» – που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό. Μια άλλη ορμόνη του στρες είναι η κορτιζόλη. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης συνδέονται με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και κατάθλιψη.

Οι επιλογές που κάνουν ορισμένοι άνθρωποι για να αντιμετωπίσουν το άγχος μπορούν επίσης να επηρεάσουν την υγεία. Ο Μίχος σημειώνει ότι οι άνθρωποι που έχουν στρες συχνά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα πίνοντας πολύ αλκοόλ, αποφεύγοντας την άσκηση ή τρώγοντας ανθυγιεινά τρόφιμα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις.

Ευτυχώς, είναι δυνατό να διαχειριστείτε το άγχος με υγιείς τρόπους.

5 υγιεινοί τρόποι για να διαχειριστείτε το άγχος

Να είστε κοινωνικοί.
Αναζητήστε χρόνο με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα για διασκέδαση και υποστήριξη. «Μελέτες δείχνουν ότι η κοινωνική απομόνωση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», λέει ο Michos. Η κοινωνική απομόνωση έχει συνδεθεί με επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως η σωματική αδράνεια και το κάπνισμα, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις.

Γίνε δραστήρια.
Η άσκηση αυξάνει τις ενδορφίνες, οι οποίες ενισχύουν τη διάθεση και διατηρούν την καρδιά σας υγιή μέσω της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης. Η American Heart Association συνιστά μέτρια αερόβια άσκηση 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Ο Michos συνιστά επίσης την αύξηση της δραστηριότητας χρησιμοποιώντας τον κανόνα «20-2-8»: Για κάθε 20 λεπτά καθίσματος, αφιερώστε οκτώ λεπτά όρθια και δύο περπατώντας. Προτείνει να περπατάτε τουλάχιστον 10.000 βήματα την ημέρα — παρακολουθήστε τα βήματά σας και παρακινήστε τον εαυτό σας με ένα βηματόμετρο ή έναν ιχνηλάτη δραστηριότητας.

Εξασκηθείτε στη συνειδητή διατροφή.
Εάν χρησιμοποιείτε το φαγητό ως μηχανισμό αντιμετώπισης, ετοιμάστε υγιεινά σνακ για όταν ξέρετε ότι θα βγείτε έξω, αποφύγετε καταστάσεις όπου μπορεί να κάνετε ανθυγιεινές επιλογές και προγραμματίστε τα γεύματα εκ των προτέρων.

Κοιτάξτε τη φωτεινή πλευρά.
Έρευνες δείχνουν ότι η αισιοδοξία βελτιώνει την υγεία. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η αισιοδοξία βελτίωσε την ανάρρωση από το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο.

Προγραμματίστε χρόνο για τον εαυτό σας.
«Η φροντίδα του εαυτού είναι σημαντική. Οι γυναίκες είναι τόσο απασχολημένες με τη φροντίδα των παιδιών, των συζύγων τους και όλων των άλλων που παραμελούν την υγεία τους. Φροντίστε να αφιερώσετε χρόνο για να φάτε καλά, να ασκηθείτε και να έχετε χόμπι που σας φέρνουν χαρά», λέει ο Μίχος.

www.hopkinsmedicine.org

Υψηλά τριγλυκερίδια: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr