Οι ειδικοί χτυπούν «καμπανάκι» για την υγεία όσων τρώνε τοστ κάθε πρωί

Οι ειδικοί χτυπούν «καμπανάκι» για την υγεία όσων τρώνε τοστ κάθε πρωί

Ακόμα κι αν δεν τρως τραγανό τοστ, μπορεί να σου αρέσει μια κουταλιά νόστιμης μαρμελάδας στο ψωμί το πρωί, αλλά και αυτό πρέπει να σταματήσει, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Με τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία ότι ένας στους δύο από εμάς θα νοσήσει από καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής του, είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατευτούμε από τη θανατηφόρα ασθένεια. Ενώ η γενετική αντιπροσωπεύει ένα ποσοστό του κινδύνου μας να αναπτύξουμε καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες, οι επιλογές του τρόπου ζωής μας μπορούν επίσης να έχουν τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνο στη μείωση του κινδύνου αλλά και στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας αντιδρά αν αρρωστήσουμε.

Ο λόγος που δεν πρέπει να μαγειρεύεις μπέικον στο air fryer δεν έχει να κάνει μόνο με την υγεία

Ένας σύμβουλος ογκολόγος από τα νοσοκομεία Bedford και Addenbrooke’s διεξάγει έρευνα σχετικά με το πώς ο τρόπος ζωής των ανθρώπων επηρεάζει την υγεία τους και τις πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών ασθενειών. Όπως αποκάλυψε μια συνήθεια που μπορεί να έχουμε,ενέχει τεράστιο κίνδυνο για την υγεία μας.

Ο καθηγητής Robert Thomas αποκάλυψε ότι υπάρχουν απλές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε και προειδοποίησε για συνήθειες που μπορεί να μην συνειδητοποιούμε ότι μπορεί να βλάπτουν την υγεία μας με πολύ σοβαρό τρόπο. Μία από αυτές είναι η κατανάλωση καμένου τοστ. Εκτός του ότι έχει πολύ άσχημη γεύση, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Εξήγησε στη Daily Mail: «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ψήσιμο αμυλούχων ή ζαχαρούχων τροφίμων (όπως το ψωμί) σε υψηλές θερμοκρασίες παράγει τοξικές ενώσεις που ονομάζονται ακρυλαμίδια, οι οποίες μπορούν να βλάψουν το DNA σας και να επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό το ανοσοποιητικό σας σύστημα με την πάροδο του χρόνου. Και, κατά κανόνα, όσο πιο σκούρο καφέ είναι, τόσο περισσότερα ακρυλαμίδια περιέχουν».

Τέσσερις τρόποι που θα βοηθήσουν να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Για το λόγο αυτό, προειδοποίησε κατά της κατανάλωσης πολλών ψημένων στα κάρβουνα ή ψημένων αμυλούχων τροφίμων, καθώς με την πάροδο του χρόνου, οι επιπτώσεις τους θα μπορούσαν να είναι πολύ επικίνδυνες. Ακόμα κι αν δεν τρως καλοψημένο τραγανό τοστ, μπορεί να σου αρέσει μια κουταλιά νόστιμης μαρμελάδας στο ψωμί το πρωί, αλλά και αυτό πρέπει να σταματήσει, σύμφωνα με τον καθηγητή Thomas. Η ζάχαρη συνδέεται άμεσα με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, γι’ αυτό προτείνει να αντικαταστήσεις τη γλυκιά επικάλυψη με αβοκάντο, καθώς είναι γεμάτο υγιεινά λιπαρά και είναι και πιο χορταστικό.

Μια άλλη απλή αλλά ζωτικής σημασίας συμβουλή που μοιράστηκε είναι να φροντίζουμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας κάθε βράδυ. Είπε ότι πάνω από 60 παγκόσμιες μελέτες έχουν συνδέσει την κακή οδοντική υγιεινή με τον καρκίνο του στόματος και του λαιμού. Δύο πιο πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το DNA που βρίσκεται στις κοιλότητες υπάρχει και σε γονίδια καρκίνου του εντέρου, αλλά όχι σε φυσιολογικά.

Είπε επίσης ότι παρά το φόβο μας για την έκθεση στον ήλιο, στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε λίγο ήλιο, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου των νεφρών, του προστάτη, του εντέρου και ακόμη και του δέρματος. Αν και πρέπει ακόμα να είμαστε προσεκτικοί για να μην καούμε από τον ήλιο, το σώμα μας χρησιμοποιεί τη βιταμίνη D που λαμβάνουμε από τον ήλιο, για να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου και να καθυστερήσει την εξάπλωσή του.

Επεσήμανε μια μελέτη σε άτομα με μελάνωμα, στα οποία είχαν πει να αποφεύγουν τον ήλιο. Εκείνοι που αγνόησαν τη συμβουλή διαπιστώθηκε ότι είχαν μικρότερο κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου σε άλλα μέρη του σώματος.

www.queen.gr

Γερά κόκαλα: Καθημερινές συνήθειες που δυναμώνουν τα οστά

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr