Φυσική ανακούφιση για τον πόνο της αρθρίτιδας

 
Η αυτοφροντίδα και οι συμπληρωματικές θεραπείες βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαχειριστείτε τον πόνο της αρθρίτιδας . Ωστόσο, καμία μεμονωμένη θεραπεία δεν είναι εγγυημένη ότι θα παράγει πλήρη και σταθερή ανακούφιση από τον πόνο και οι γιατροί λένε ότι πολλοί ασθενείς έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με το πόση βελτίωση μπορεί να προσφέρει η ιατρική. Ο στόχος, λένε, δεν είναι απαραίτητα να εξαλείψετε κάθε πόνο, αλλά να μάθετε να τον διαχειρίζεστε, ώστε να μην είναι το επίκεντρο της ζωής σας.
Πολλές μη φαρμακευτικές επιλογές είναι διαθέσιμες για να σας βοηθήσουν να επιτύχετε αυτόν τον στόχο, είτε μόνοι είτε σε συνδυασμό με ιατρικές θεραπείες. Ξεκινά με το να είσαι καλός στο σώμα σου.

Διατροφή. Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθούν τα οφέλη ενός υγιεινού, αντιφλεγμονώδους προγράμματος διατροφής . Εκατοντάδες μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή κυρίως φυτικής προέλευσης μπορεί να μειώσει σημαντικά τη φλεγμονή και τον πόνο.

Μια μετα-ανάλυση του 2021 επτά τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών εξέτασε πολλά αντιφλεγμονώδη διατροφικά μοτίβα, συμπεριλαμβανομένων των μεσογειακών, των vegan, των χορτοφαγικών και των κετο δίαιτων. Όλα οδήγησαν σε βαθιά μείωση του πόνου. Δεν έχουν δείξει όλες οι δοκιμές τόσο θετικά αποτελέσματα για κάθε διατροφή με βάση τα φυτά, αλλά οι περισσότερες έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για τον χρόνιο πόνο.

Μείνε ενεργός. Η τακτική άσκηση είναι εξίσου σημαντική με τη διατροφή. Ενισχύει τους μύες που υποστηρίζουν τις αρθρώσεις, βελτιώνει την ευλυγισία, την ισορροπία και τη διάθεση και μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά τον πόνο.

Προσπαθήστε να κάνετε τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα. Οι ομοσπονδιακές και οργανωτικές οδηγίες συνιστούν επίσης δύο εβδομαδιαίες προπονήσεις ενδυνάμωσης.

Για να ξεκινήσετε, δοκιμάστε ένα γρήγορο περπάτημα 30 λεπτών για τουλάχιστον πέντε ημέρες μαζί με δύο ημέρες άρσης βαρών ή προπόνηση με αντίσταση. Εάν είστε νέος στην άσκηση, ζητήστε από το γιατρό σας μια παραπομπή σε έναν φυσιοθεραπευτή που μπορεί να σας δείξει πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο την προπόνησή σας.

Κάντε ένα (ενεργό) διάλειμμα. Ισορροπήστε τη δραστηριότητα με ενεργή ανάκαμψη. Αυτό δίνει στο σώμα σας χρόνο να επανορθώσει τους μύες μετά την άσκηση. Ενεργή ανάκτηση δεν σημαίνει να μην κάνεις τίποτα. σημαίνει ότι κάνετε λιγότερο έντονη άσκηση, όπως περπάτημα ή ποδηλασία , μετά από προπονήσεις υψηλότερης έντασης.

Εργαστείτε στη στάση του σώματος. Χρόνια αντιστάθμισης για έναν πόνο στο ισχίο ή στο γόνατο μπορεί να προκαλέσει πόνο σε άλλα μέρη του σώματός σας. Το σκύψιμο σε έναν υπολογιστή μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη και το κοίταγμα στις οθόνες μπορεί να βγάλει τους μύες του λαιμού από την ευθυγράμμιση. Εάν έχετε νέο πόνο ή ο παλιός πόνος χειροτερεύει, ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε πώς να στέκεστε, να κάθεστε και να κινείστε για να αποτρέψετε μελλοντικά προβλήματα.

Δοκιμάστε το Heat and Cold.

Η θερμότητα αυξάνει τη ροή του αίματος στις επώδυνες αρθρώσεις, χαλαρώνει τους σφιγμένους μύες και βοηθά στην εξάλειψη των άχρηστων προϊόντων. Το κρύο μειώνει τη ροή του αίματος για να μειώσει το πρήξιμο, επιβραδύνει τη μετάδοση των σημάτων πόνου μέσω των νεύρων και αναστέλλει τις φλεγμονώδεις χημικές ουσίες.

Η κρύα θεραπεία είναι η καλύτερη για τον πόνο και το πρήξιμο μετά την άσκηση, κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης ή τις πρώτες 48 έως 72 ώρες μετά από έναν τραυματισμό.

Αργότερα, δοκιμάστε να εναλλάσσετε ζεστές και κρύες συσκευασίες ή ζεστές και κρύες συσκευασίες (εναλλαγή μπρος-πίσω μετά από περίπου 10 λεπτά).

Για ακόμα μεγαλύτερη ψύχρα: Παγώστε μισό χάρτινο φλιτζάνι νερό και μετά τρίψτε τον πάγο στα πονεμένα σημεία για περίπου 10 λεπτά. Φροντίστε να προστατέψετε το δέρμα σας με ένα λεπτό πανί ή χαρτοπετσέτα.

Ένα παλιό αλλά καλό για θερμοθεραπεία , είναι το ζεστό κερί παραφίνης που μπορεί να εξαλείψει τον πόνο στα χέρια ή τα πόδια σας. Αφήστε το κερί να δράσει όσο σκληραίνει και μετά ξεφλουδίστε το. Μπόνους: Το κερί παραφίνης είναι μια αποφρακτική ενυδατική κρέμα που μπορεί να γεμίσει και να μαλακώσει το δέρμα.

Αποδεδειγμένες συμπληρωματικές θεραπείες
Βελονισμός. Από τότε που έγινε δημοφιλής στη Δύση πριν από δεκαετίες, ο βελονισμός έχει εξεταστεί στενά και συχνά με σκεπτικισμό. Η συντριπτική πλειονότητα των ερευνών – και υπάρχει άφθονη – έχει βρει ότι ο βελονισμός έχει την ικανότητα να βοηθά μια σειρά από παθήσεις, ιδιαίτερα τον χρόνιο πόνο. Ωστόσο, οι σκεπτικιστές παραμένουν, και ορισμένα ευρήματα έχουν αναμειχθεί.

Για παράδειγμα, μια ανάλυση του 2020 τόσο τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών όσο και άρθρων ανασκόπησης διαπίστωσε ότι ο βελονισμός ήταν αποτελεσματικός για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος , τον πόνο στην πλάτη και την ινομυαλγία , αλλά όχι την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου ή τη ρευματοειδή αρθρίτιδα .

Μια άλλη ανάλυση 32 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών διαπίστωσε ότι ο βελονισμός με φωτιά, ο οποίος χρησιμοποιεί θερμαινόμενες βελόνες, λειτούργησε καλύτερα για τον πόνο από τον παραδοσιακό βελονισμό. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι ο παραδοσιακός βελονισμός είναι εξίσου αποτελεσματικός για όλους τους τύπους πόνου.

Αυτά τα ποικίλα αποτελέσματα μπορεί να οφείλονται στην ποιότητα και τη διάρκεια των σπουδών και όχι σε πρόβλημα με τον ίδιο τον βελονισμό.

Μασάζ. Διάφορες μορφές αμαξώματος μπορούν να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο. Δοκιμάστε ολόκληρο το Σουηδικό μασάζ για ανακούφιση από το άγχος και χαλάρωση, μασάζ σε βαθύ ιστό, που απελευθερώνει κόμπους σε βαθύτερο ιστό σε βαθύτερο μυϊκό ιστό για να απελευθερώσει τους κόμπους ή μυοπεριτονιακή απελευθέρωση, που χρησιμοποιεί μακριές, διατατικές κινήσεις για να ανακουφίσει την ένταση γύρω από τον συνδετικό ιστό.

Ψυχοθεραπεία. Ορισμένες συμβουλευτικές τεχνικές μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του άγχους, στη μείωση της συναισθηματικής δυσφορίας και στη βελτίωση του ύπνου, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει τη ζωή με τον πόνο.

Ύπνωση ή υπνοθεραπεία. Αυτή η χαλαρή κατάσταση εστιασμένης προσοχής σας κάνει πιο ανοιχτούς σε προτάσεις. Όπως ο βελονισμός, η υπνοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων, αλλά υπάρχει λιγότερη ποιοτική έρευνα για να το υποστηρίξει. Πολλές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές έχουν δείξει σημαντικές βελτιώσεις στον πόνο μετά από περίπου οκτώ συνεδρίες ύπνωσης. Λιγότερες συνεδρίες φαίνεται να έχουν μικρότερο αποτέλεσμα.

Βιοανάδραση. Στη βιοανάδραση, ένα μηχάνημα θα δείξει πώς οι σκέψεις και οι ενέργειες μπορούν να επηρεάσουν το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα. Αυτό ελέγχει την καρδιά, τους πνεύμονες, το στομάχι και τα έντερα, καθώς και την απελευθέρωση των ορμονών του στρες. Μαθαίνοντας πώς να ελέγχετε την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό θα σας επιτρέψει να ελέγξετε άλλες σωματικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένου του πόνου.

Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT).Στη CBT, ένας ψυχοθεραπευτής σας βοηθά να εντοπίσετε προβληματικές συμπεριφορές (όπως να γίνετε λιγότερο δραστήριοι ή να κάνετε λιγότερες διασκεδαστικές δραστηριότητες ως απάντηση στον πόνο), αρνητικές σκέψεις (για τον εαυτό σας, τους άλλους και το μέλλον) και συναισθήματα (κατάθλιψη, ενοχές, άγχος).

Αυτό μπορεί να αυξήσει την επίγνωσή σας για το πώς αναπτύσσονται τα προβληματικά μοτίβα και να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη σύνδεση μεταξύ των προτύπων σκέψης και των συναισθημάτων. Στη συνέχεια εκπαιδεύεστε σε δεξιότητες αντιμετώπισης του πόνου, όπως τεχνικές χαλάρωσης, εικόνες και καθορισμός στόχων, ενθαρρύνοντάς σας να έχετε ενεργό ρόλο στη διαχείριση και τον έλεγχο του πόνου.

www.arthritis.org

https://www.mystikaomorfias.gr/2023/09/04/an-thelete-na-echete-neaniko-derma-sta-50-archiste-na-kanete-vari/