8 υγιεινές συνήθειες ζωής, που θα μπορούσαν να προσθέσουν περισσότερα από 20 χρόνια στη ζωή σας

8 υγιεινές συνήθειες ζωής, που θα μπορούσαν να προσθέσουν περισσότερα από 20 χρόνια στη ζωή σας

Οι υγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής έχουν συνδεθεί με την καλή υγεία και τη μακροζωία. Οι ερευνητές έχουν πλέον εντοπίσει συγκεκριμένα οκτώ συνήθειες που όταν υιοθετηθούν στη μέση ηλικία, μπορούν να βελτιώσουν τη μακροζωία για περισσότερα από 20 χρόνια.

Η ομάδα αξιολόγησε 700.000 βετεράνους μεταξύ 40 και 99 ετών που ήταν εγγεγραμμένοι στο Πρόγραμμα Εκατομμυρίων Βετεράνων Υποθέσεων Βετεράνων. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, περισσότεροι από 30.000 συμμετέχοντες πέθαναν.

“Εξετάσαμε τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες σε αυτή τη μελέτη χρησιμοποιώντας μοντέλα αναλογικής παλινδρόμησης κινδύνου Cox και τη μακροζωία χρησιμοποιώντας μια μέθοδο πολλαπλής ζωής, υπολογίζοντας τη μακροζωία για άνδρες βετεράνους και γυναίκες βετεράνους ξεχωριστά”, δήλωσε ο Xuan-Mai T. Nguyen, ο οποίος παρουσίασε τη μελέτη . στο Nutrition 2023, την εμβληματική ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής στη Βοστώνη.

Η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που υιοθέτησαν οκτώ συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής μέχρι την ηλικία των 40 ετών ζούσαν περισσότερο από τους άλλους. Η υιοθέτηση των αλλαγών στον τρόπο ζωής θα μπορούσε ενδεχομένως να προσθέσει 24 χρόνια στη ζωή ενός άνδρα και 23 χρόνια στη ζωή μιας γυναίκας, είπαν οι ερευνητές.

Γνωρίστε τις 8 υγιεινές συνήθειες :

Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι
Αποφύγετε το κάπνισμα
Διαχειριστείτε το άγχος
Υγιεινή διατροφή
Αποφύγετε την τακτική υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Αποκτήστε μια καλή ρουτίνα ύπνου
Διατηρήστε θετικές κοινωνικές σχέσεις
Αποφυγή εθισμού στα οπιοειδή

Η χαμηλή σωματική δραστηριότητα, η χρήση οπιοειδών και το κάπνισμα είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στη διάρκεια ζωής, αυξάνοντας τον κίνδυνο θανάτου κατά 30 έως 45%. Το άγχος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή και η κακή ρουτίνα ύπνου αύξησαν τον κίνδυνο θανάτου κατά περίπου 20%, ενώ η έλλειψη θετικών κοινωνικών σχέσεων συνέβαλε σε αύξηση 5%.

Η μελέτη βοήθησε να ποσοτικοποιηθούν τα οφέλη από τις επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής ενός ατόμου σε σχέση με τα έτη που προστέθηκαν στη διάρκεια ζωής.

“Μας εξέπληξε πραγματικά πόσα θα μπορούσαμε να κερδίσουμε με την υιοθέτηση ενός, δύο, τριών ή και των οκτώ παραγόντων τρόπου ζωής. Τα ευρήματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι σημαντική τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την προσωπική ευεξία καλύτερα, αλλά ακόμα κι αν κάνετε μόνο μια μικρή αλλαγή στα 40, τα 50 ή τα 60 σας, εξακολουθεί να είναι ευεργετική», είπε ο Nguyen .

Οι ερευνητές είπαν ότι τα ευρήματα επιβεβαιώνουν το ρόλο των παραγόντων του τρόπου ζωής που συμβάλλουν σε χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στον πρόωρο θάνατο.

Δημοσιεύτηκε από την Medicaldaily.com

Χημική Δίαιτα: Τι είναι, πώς λειτουργεί, γιατί έχει αποτέλεσμα και ποιοι οι κίνδυνοι

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr