Συμβουλές Διατροφής Για Τον Διαβήτη: Πώς Να Ελέγξετε Τα Υψηλά Επίπεδα Σακχάρου Στο Αίμα Στο Σπίτι Φυσικά Χωρίς Φάρμακα

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική διαταραχή που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF), περίπου 537 εκατομμύρια ενήλικες (20-79 ετών) ζουν με διαβήτη σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέλθει στα 643 εκατομμύρια έως το 2030. 3 στους 4 ενήλικες με διαβήτη ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Η διαχείριση του διαβήτη περιλαμβάνει έναν συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής, αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφικές τροποποιήσεις. Επί του παρόντος, γίνεται επίσης πολλή έρευνα για την κατανόηση του ρόλου των συμπληρωμάτων διατροφής για τα πιθανά οφέλη και τους περιορισμούς τους στο πλαίσιο της φροντίδας του διαβήτη.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τον κόσμο των συμπληρωμάτων διατροφής για τον διαβήτη και τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτά.

Μιλήσαμε με την Dr Meghana Pasi, Σύμβουλο Διατροφής, Arogya World , για να καταλάβουμε περισσότερα σχετικά με τη δίαιτα για τον διαβήτη και συμβουλές για τον έλεγχο των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα με τη σωστή διατροφή.

Τύποι Διαβήτη

Διαβήτης τύπου 1 : Προκαλείται από μια αυτοάνοση αντίδραση όπου το σώμα επιτίθεται στον εαυτό του και καταστρέφει τα βήτα κύτταρα στο πάγκρεας που παράγουν ινσουλίνη. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 χρειάζονται ενέσεις ινσουλίνης για να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Διαβήτης τύπου 2 : Χαρακτηρίζεται από αντίσταση στην ινσουλίνη, όπου τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στην ινσουλίνη. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών τροποποιήσεων, της άσκησης και των φαρμάκων, βοηθούν στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 .

Ο ρόλος της διατροφής στη διαχείριση του διαβήτη
Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη, με πρωταρχικούς στόχους τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τον έλεγχο του βάρους και τη μείωση των επιπλοκών.
Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, τα άτομα με διαβήτη πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις διατροφικές τους επιλογές.

Η διαχείριση των υδατανθράκων είναι μια θεμελιώδης πτυχή αυτής της στρατηγικής, η οποία περιλαμβάνει την παρακολούθηση και τον έλεγχο της πρόσληψης υδατανθράκων. λαμβάνοντας υπόψη τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων και το μέγεθος της μερίδας.
Η ενσωμάτωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και τα λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Η επιλογή υγιών λιπαρών, όπως αυτά που βρίσκονται στο αβοκάντο, στους ξηρούς καρπούς και στο ελαιόλαδο, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς, ιδιαίτερα για όσους πάσχουν από διαβήτη.

Η συμπερίληψη άπαχων πηγών πρωτεΐνης όπως τα πουλερικά, τα ψάρια και το τόφου μπορεί να προάγει τον κορεσμό και να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα .

Ο έλεγχος της μερίδας τονίζεται για την αποφυγή υπερθέρμανσης και τη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ η κατανάλωση τακτικών, ισορροπημένων γευμάτων σε σταθερά διαστήματα είναι απαραίτητη για την αποφυγή απότομης αύξησης και πτώσης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Συμπληρώματα Διατροφής για τον Διαβήτη
Τα συμπληρώματα διατροφής είναι προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να συμπληρώνουν τη διατροφή ενός ατόμου και να παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά. Αν και δεν υποκαθιστούν μια καλά ισορροπημένη διατροφή και την κατάλληλη ιατρική θεραπεία, ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να προσφέρουν οφέλη για άτομα με διαβήτη:

Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα
Τα ιχθυέλαια, ορισμένα φυτικά έλαια όπως η κανόλα και η σόγια, τα καρύδια και το φύτρο σιταριού είναι καλές πηγές ωμέγα-3. Ωστόσο, μπορεί κανείς να πάρει Ωμέγα-3  από συμπληρώματα όπως κάψουλες ή έλαια. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα ωμέγα-3 βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων και στην αύξηση της HDL σε άτομα με διαβήτη.

Χρώμιο
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα χρωμίου μπορεί να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Το χρώμιο είναι ένα μέταλλο και ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο, που απαντάται φυσικά στο κρέας, τα ψάρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα μπαχαρικά και το σιτάρι ολικής αλέσεως. Ως συμπλήρωμα, πωλείται ως πικολινικό χρώμιο, χλωριούχο χρώμιο και νικοτινικό χρώμιο και είναι ασφαλές για χρήση, ωστόσο, εάν λαμβάνεται για μεγάλες περιόδους, μπορεί να επηρεάσει τα νεφρά.

Κανέλα
Τα συμπληρώματα κανέλας μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα , αλλά η επίδρασή τους είναι συνήθως μέτρια και οι μεμονωμένες αντιδράσεις μπορεί να ποικίλλουν. Δοκιμάστε να προσθέσετε κανέλα σε επιδόρπια, δημητριακά/πλιγούρι βρώμης ή πασπαλίστε την στον καφέ σας για να ανανεώσετε τη γλυκύτητα και να μειώσετε τη χρήση επεξεργασμένων σακχάρων.

Βιταμίνες Β
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως Β1, Β6 και Β12 είναι σημαντικές για την υγεία των νεύρων και την υγεία της καρδιάς και αποτρέπουν τη βλάβη των αιμοφόρων αγγείων. Τα συμπληρώματα βιταμίνης Β μπορεί να βοηθήσουν τους διαβητικούς με ανεπάρκεια βιταμίνης Β να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας των παγκρεατικών κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη και αυξάνει την ανταπόκριση του σώματός μας στην ινσουλίνη. Ως εκ τούτου, τα συμπληρώματά του μπορεί να είναι χρήσιμα για διαβητικούς που έχουν χαμηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης.

Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για υγιή οστά, μυϊκή λειτουργία και διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού. Μπορούμε να πάρουμε μια καλή ποσότητα μαγνησίου από σπόρους κολοκύθας , ηλιόσπορους, αμύγδαλα, κάσιους, ψάρια και χόρτα. Τα άτομα με διαβήτη τείνουν να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, το οποίο συνδέεται με μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης και μεγαλύτερη αναισθησία στην ινσουλίνη. Τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει διάρροια, επομένως, συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν το πάρετε.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα αυτών των συμπληρωμάτων μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Επιπλέον, η υπερβολική χρήση συμπληρωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις σε άλλα όργανα και στη λειτουργία τους, ειδικά όταν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις.

Πριν ενσωματώσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής στο σχέδιο διαχείρισης του διαβήτη σας, είναι ζωτικής σημασίας να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας, όπως έναν γιατρό ή εγγεγραμμένο διαιτολόγο. Μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε ποια συμπληρώματα, εάν υπάρχουν, είναι κατάλληλα για τις συγκεκριμένες ανάγκες σας και να σας καθοδηγήσουν σχετικά με τη σωστή δοσολογία.
Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥
Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.
https://www.mystikaomorfias.gr/2023/11/19/to-fysiko-proion-pou-tha-sas-voithisei-na-katharisete-to-vromiko-psygeio-sas-se-defterolepta/