Τι λέει το χρώμα των κολπικών εκκρίσεων για την υγεία σας;

Η λέξη κολπική έκκριση ή η διαυγής ή θολή λευκή βλέννα που προέρχεται από τον κόλπο μιας γυναίκας, μερικές φορές προκαλεί ενόχληση ή ερεθισμό στις πιο ιδιωτικές περιοχές της. Οι εκκρίσεις συνήθως απελευθερώνονται κατά το στάδιο της ωορρηξίας του εμμηνορροϊκού κύκλου πριν υποχωρήσουν ξανά, για να επανέλθουν για άλλη μια φορά όταν πλησιάζει η περίοδος.
Μικρές ποσότητες καθαρών εκκρίσεων βοηθούν στη λίπανση του κόλπου, που συνήθως απελευθερώνεται κατά το στάδιο της ωορρηξίας ενός εμμηνορροϊκού κύκλου, πριν φύγει και επιστρέψει ξανά όταν η περίοδος πλησιάζει.

Η φυσιολογική έκκριση μπορεί να έχει τη δική της μυρωδιά, αλλά δεν πρέπει να μυρίζει ιδιαίτερα άσχημα, ούτε να προκαλεί φαγούρα, πόνους στο στομάχι, πυρετό ή αίσθημα τσιμπήματος κατά την ούρηση.

Γιατί είναι φυσιολογική η κολπική έκκριση;
Οι κολπικές εκκρίσεις είναι ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο για όλες τις γυναίκες, οι οποίες συνήθως εμφανίζονται σε μικρές ποσότητες ως μια διαυγής ουσία που μοιάζει με βλέννα που βοηθά στην ενυδάτωση και τη λίπανση του κόλπου. Οι εκκρίσεις μπορεί να έχουν τη δική τους μυρωδιά, αλλά δεν πρέπει να μυρίζουν ιδιαίτερα άσχημα, ούτε να προκαλούν φαγούρα ή άλλα συμπτώματα, όπως πόνο στο στομάχι, πυρετό ή αίσθημα τσιμπήματος.

Επομένως, εάν διαπιστώσετε ότι η μυρωδιά, η εμφάνιση ή το χρώμα των εκκρίσεών σας αλλάζει, συμπεριλαμβανομένης της σάπιας μυρωδιάς, της πυκνότητας και του όγκου, της αιματηρής, του κιτρινοπράσινου χρώματος, της έκκρισης σε μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες ποσότητες, προκαλώντας κολπικό κνησμό και  τσούξιμο ή πρόκληση πυρετού ή πόνου κατά τη διάρκεια του σεξ, μπορεί να είναι σημάδι ενός προβλήματος υγείας. Εάν μια τέτοια κατάσταση αγνοηθεί και αφεθεί χωρίς θεραπεία λόγω του ότι ο πάσχων δεν την παίρνει στα σοβαρά ή είναι πολύ ντροπαλός για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες.

Τι σημαίνουν τα διαφορετικά χρώματα των κολπικών εκκρίσεων;

 

Το χρώμα των κολπικών εκκρίσεων μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία των ακόλουθων καταστάσεων υγείας:

Θαμπό κίτρινο κολπικό έκκριμα: Οι κολπικές εκκρίσεις στο χρώμα του ξινιού γάλακτος με μια έντονη μυρωδιά που διαφέρει από το συνηθισμένο άρωμα ψαριού μπορεί να προκαλέσει ελαφρύ κνησμό και τσούξιμο. Αυτός ο τύπος έκκρισης είναι κοινός σε ασθενείς που έχουν λάβει αντιβιοτικά φάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Κίτρινη κολπική έκκριση: Η κίτρινη έκκριση μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, όπου η έκκριση είναι κίτρινη με έντονη μυρωδιά, θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα ιογενούς λοίμωξης, ενώ η κίτρινη απόρριψη σε συνδυασμό με μυρωδιά ψαριού και φαγούρα προκαλείται συνήθως από βακτηριακή λοίμωξη. Επιπλέον, εάν υπάρχει γονορροϊκή λοίμωξη, αυτό θα οδηγήσει στην παραγωγή μεγάλης ποσότητας κιτρινωπού, πράσινου χρώματος εκκρίματος που θα έχει το δικό της διακριτικό άρωμα, προκαλώντας φαγούρα που θα μπορούσε επίσης να συνοδεύεται από πόνους τσιμπήματος.

: Η πράσινη έκκριση τείνει να προέρχεται από σεξουαλικά μεταδιδόμενα παράσιτα. Αυτός ο τύπος απόρριψης θα είναι συνήθως αφρώδης και θα έχει μια ξινή μυρωδιά που προκαλεί την εμφάνιση ενός κόκκινου εξανθήματος με φαγούρα γύρω από τα γυναικεία γεννητικά όργανα. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου η πράσινη απόρριψη δεν προκαλεί φαγούρα ή έχει πικάντικο άρωμα, μπορεί να οφείλεται σε ορισμένες μορφές βακτηρίων που δεν είναι επικίνδυνα.

Γκρίζες κολπικές εκκρίσεις: Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει μείωση σε ορισμένες καλές μορφές βακτηρίων που βρίσκονται στον κόλπο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια, με πιθανή συνέπεια κολπική φλεγμονή. Επομένως, το έκκριμα θα έχει ανοιχτό γκρι χρώμα και θα φέρει μαζί του μια ξεχωριστή μυρωδιά ψαριού, ειδικά μετά το σεξ ή κατά τα πρώτα στάδια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Επιπλέον, η λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, καθώς και το έντονο πλύσιμο του εσωτερικού του κόλπου, μπορεί να είναι παράγοντες που οδηγούν σε μείωση των βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση της ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων. Ωστόσο, η γκρίζα έκκριση μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα μιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης ασθένειας.

Καφέ κολπική έκκριση: Η καφέ έκκριση εμφανίζεται όταν μικρές ποσότητες αίματος μολύνουν τις εκκρίσεις ως αποτέλεσμα της περιόδου, που σημαίνει ότι είναι απολύτως ασφαλές. Ωστόσο, εάν εκκενωθεί αίμα που φέρει μαζί του μια ευδιάκριτη έντονη μυρωδιά, θα μπορούσε να είναι σημάδι κολπικής μόλυνσης ή ανωμαλιών στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Επιπλέον, όταν εμφανίζεται ελαφρύς πόνος στο στομάχι σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα συμπτώματα, θα μπορούσε να είναι ένδειξη αιμορραγίας εμφύτευσης ή έκτοπης εγκυμοσύνης.

Ροζ κολπική έκκριση: Ανοιχτό ροζ έκκριμα συχνά προκύπτει από την απελευθέρωση του ιστού του ενδομητρίου, η οποία συνήθως λαμβάνει χώρα μετά τον τοκετό, με ορισμένους να αναφέρονται σε αυτήν την ουσία ως λόχια (αιμορραγία μετά τον τοκετό).
Πότε να δείτε έναν γιατρό σχετικά με την κολπική έκκριση

Αν και οι κολπικές εκκρίσεις συμβαδίζουν με το να είσαι γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία, η κατανόηση των αλλαγών που πρέπει να προσέχεις, όσον αφορά το χρώμα, την οσμή και την εμφάνιση, θα μπορούσε να σε βοηθήσει να εντοπίσεις γρήγορα τυχόν προβλήματα υγείας, επιτρέποντας την άμεση θεραπεία σε περιπτώσεις που ανακαλύπτεται μια σοβαρή διαταραχή.

Η υποτίμηση και η παράβλεψη ζητημάτων οικείας φύσης ή η ντροπή να αναζητήσετε βοήθεια για αυτά, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να αγνοηθούν οι διαταραχές υγείας. Μερικές φορές τέτοια ζητήματα ξεκινούν αρκετά αθώα, αλλά μπορούν γρήγορα να εξελιχθούν σε σοβαρά προβλήματα που απαιτούν μακροχρόνιες και περίπλοκες θεραπείες. Επομένως, εάν δεν είστε σίγουροι για τη φύση της έκκρισής σας, συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να λάβετε συμβουλές και να υποβληθείτε σε κατάλληλη θεραπεία όπου χρειάζεται.

www.samitivejhospitals.com
www.pexels.com
Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥
Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.
https://www.mystikaomorfias.gr/2023/11/25/loimoxeis-anoterou-anapnefstikou-poioi-einai-pio-evalotoi-kai-pos-tha-tis-apofygete/