Ενίσχυσε το κολλαγόνο σου με αυτόν τον ζωμό λαχανικών | Συνταγή

Ενίσχυσε το κολλαγόνο σου με αυτόν τον ζωμό λαχανικών | Συνταγή

Ζωμός λαχανικών, σούπερ comfort, πλούσιος σε μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό και ενισχύουν την παραγωγή του κολλαγόνου. Η Δέσποινα Μαρσέλου, Master of Science στην Κλινική Διατροφή και Ανοσολογία, μας εξηγεί.

Ενίσχυσε το κολλαγόνο σου με αυτόν τον ζωμό λαχανικών | Συνταγή

Ο ζωμός από κόκαλο δεν είναι τόσο υγιεινός και θρεπτικός όσο νομίζαμε τόσα χρόνια. Μια από τις κύριες ιδιότητές του είναι ότι περιέχει κολλαγόνο, το οποίο βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, στις αρθρώσεις, στην υγεία των μαλλιών, του δέρματος, των νυχιών.

Στον οργανισμό, όμως, διασπάται σε αμινοξέα και μέταλλα, που σημαίνει ότι δεν αξιοποιείται πλέον ως κολλαγόνο, σε αυτή τη μορφή. Υπάρχουν, όμως, άλλες εναλλακτικές και μάλιστα χορτοφαγικές, που μπορούν να δώσουν ώθηση στο κολλαγόνο του οργανισμού μας.

Τα λαχανικά, είναι σούπερ θρεπτικά και ωφέλιμα για την υγεία μας και μας παρέχουν θρεπτικά συστατικά και ενισχύουν το κολλαγόνο στον οργανισμό. Τέτοιες τροφές είναι:

τα φύκια: το wakame φημίζεται για την ιδιότητά του να ενισχύει το κολλαγόνο
τα φασόλια σόγιας,
η λαχανίδα (kale),
το σέλερι,
το παντζάρι,
το σπανάκι,
το ελαιόλαδο,

Είναι πλούσια σε μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό και σε αντίθεση με τα ζωικά προϊόντα, που είναι όξινα, ο ζωμός λαχανικών είναι αλκαλικός και μπορεί να ωφελήσει έναν οργανισμό που καταναλώνει καφέ, αλκοόλ, κρέας και ζάχαρη.

Δοκίμασε, λοιπόν, τη συνταγή και χρησιμοποίησε όσο το δυνατόν περισσότερο βιολογικά προϊόντα για την εκτέλεσή της.

Συνταγή
Υλικά για περίπου 3 λίτρα ζωμού

4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με health claim (υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες)
2 φλιτζάνια σέλερι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι παντζάρι κομμένο σε φέτες
4 φλιτζάνια φρεσκοκομμένο σπανάκι και λαχανίδα
2 κ.σ. πετιμέζι
¼ του φλιτζανιού πάστας miso
¼ του φλιτζανιού φρέσκο, χοντροκομμένο μαϊντανό
1 φύλλο δάφνης
300 γρ. κίτρινη κολοκύθα
Λίγο κουρκουμά
12-16 φλιτζάνια νερό

Οδηγίες
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρεις το σέλερι σε λάδι ζεσταμένο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Μόλις το σέλερι μαλακώσει, σε περίπου 5 λεπτά, προσθέτεις τη δάφνη, το παντζάρι, το νερό και το πετιμέζι. Αύξησε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σκέπασε με το καπάκι την κατσαρόλα.
Μόλις το μείγμα αρχίζει να βράζει, μείωσε τη θερμοκρασία και άφησέ το να σιγοβράζει για περίπου 45 λεπτά. Πρόσθεσε το σπανάκι, τη λαχανίδα, την κολοκύθα και την πάστα miso, ανακατεύοντας μέχρι το miso να διαλυθεί. Πασπάλισε και τον κουρκουμά και ανακάτεψε.
Σούρωσε τα λαχανικά και χρησιμοποίησε μόνο τον ζωμό ή σέρβίρισέ τον με τα λαχανικά, ως ελαφριά σούπα.
Tips

Το miso στη συνταγή είναι μια παραδοσιακή ιαπωνική πάστα από φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση με αλάτι και μύκητα koji και μερικές φορές με ρύζι, κριθάρι, φύκια ή άλλα υλικά. Έτσι θα βάλεις και τη ζύμωση στον ζωμό, προσφέροντας στον οργανισμό σου προβιοτικά που ευεργετούν την υγεία του εντέρου και του ανοσοποιητικού.

Μπορείς επίσης να προσθέσεις προαιρετικά 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι και 1-2 σκελίδες σκόρδου για έξτρα γεύση και αντιμικροβιακή δράση. Αν τα χρησιμοποιήσεις, προσθέστε τα στην αρχή της διαδικασίας στην κατσαρόλα, μαζί με το σέλερι.

Για έξτρα ώθηση στο ανοσοποιητικό, την υγεία του εντέρου και για να αυξήσεις τα αντιοξειδωτικά του ζωμού, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μανιτάρια βιολογικής καλλιέργειας. Τα μανιτάρια θα χαρίσουν έξτρα πρωτεΐνη στη σούπα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και προστατεύουν από ιογενείς λοιμώξεις.

www.shape.gr

Πως θα εφαρμόσεις την Διαλείπουσα νηστεία για να Πυροδοτηθεί ο Μεταβολισμός σου.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr