Η vegan διατροφή αποδεικνύεται εξίσου αποτελεσματική κατά των εξάψεων της εμμηνόπαυσης με την ορμονοθεραπεία

Η vegan διατροφή αποδεικνύεται εξίσου αποτελεσματική κατά των εξάψεων της εμμηνόπαυσης με την ορμονοθεραπεία

Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες συνήθως στρέφονται στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) για να μειώσουν τα ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως οι εξάψεις. Ωστόσο, η θεραπεία έχει ορισμένα μειονεκτήματα, όπως αυξημένους κινδύνους καρκίνου των ωοθηκών και του μαστού. Ευτυχώς, η δοκιμή της Γυναικείας Μελέτης για την Ανακούφιση των Αγγειοκινητικών Συμπτωμάτων (WAVS) αποκαλύπτει ότι μια φυτική διατροφή με άφθονες ποσότητες σόγιας μπορεί να μειώσει τις εξάψεις κατά ένα εκπληκτικό 88%, ενώ παράλληλα βοηθά σημαντικά στην απώλεια βάρους.

«Δεν καταλαβαίνουμε ακόμη γιατί λειτουργεί αυτός ο συνδυασμός, αλλά φαίνεται ότι αυτά τα τρία στοιχεία είναι βασικά – η αποφυγή ζωικών προϊόντων, η μείωση του λίπους και η προσθήκη μιας μερίδας σόγιας», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Neal Barnard, MD, πρόεδρος της Επιτροπής Ιατρών και επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, σε ένα δελτίο μέσων ενημέρωσης .

«Τα αποτελέσματά μας αντικατοπτρίζουν τις δίαιτες περιοχών στον κόσμο, όπως η προδυτικοποιημένη Ιαπωνία και η σύγχρονη χερσόνησος Γιουκατάν, όπου μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, φυτικής βάσης που περιλαμβάνει σόγια είναι πιο διαδεδομένη και όπου οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα».

Η ομάδα στρατολόγησε 84 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ανέφεραν ότι είχαν επεισόδια εξάψεων δύο ή περισσότερες φορές την ημέρα. Στη συνέχεια χωρίστηκαν τυχαία είτε σε μια ομάδα παρέμβασης που ακολουθούσε vegan δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που κατανάλωνε μισό φλιτζάνι μαγειρεμένους σπόρους σόγιας καθημερινά, είτε σε μια ομάδα ελέγχου χωρίς διατροφικές αλλαγές για 12 εβδομάδες. Μετά από 12 εβδομάδες, διαπίστωσαν ότι μεταξύ εκείνων που ακολουθούσαν vegan διατροφή, οι μέτριες έως σοβαρές εξάψεις μειώθηκαν κατά 88 τοις εκατό και οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσο όρο 8 κιλά . Αυτό είναι περίπου το ίδιο ποσοστό επιτυχίας με το HRT , το οποίο είναι συνήθως 70 έως 90 τοις εκατό αποτελεσματικό κατά των εξάψεων. Η βασική διαφορά είναι ότι η πραγματοποίηση διατροφικών αλλαγών είναι πολύ πιο απλή και συνοδεύεται από σημαντικά μικρότερο κίνδυνο ιατρικών επιπλοκών.

Αιθέριο Έλαιο Μύρο. Για την αποκατάσταση φθοράς.

Η δοκιμή χωρίστηκε σε δύο μέρη, με το πρώτο να δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2021. Αντιμετώπισε με επιτυχία το σημείο ότι μπορεί να υπάρχουν θετικές αλλαγές στην ανακούφιση από την εμμηνόπαυση λόγω των εποχιακών διακυμάνσεων της θερμοκρασίας. Οι γυναίκες που άρχισαν να συμμετέχουν στη μελέτη κατά τη διάρκεια της άνοιξης είχαν συγκρίσιμα οφέλη με τις γυναίκες που το έκαναν αυτό το φθινόπωρο, αποδεικνύοντας ότι τα αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι αξιοσημείωτα ακόμη και μετά την προσαρμογή της θερμοκρασίας .

Ο Δρ Barnard και η ομάδα συμφωνούν ότι τα αποτελέσματά τους όχι μόνο υποστηρίζουν την τοποθέτηση της διατροφής και του τρόπου ζωής στην πρώτη γραμμή της συζήτησης με την ανακούφιση από εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση, αλλά και για άλλες κοινές επιπλοκές όπως η αύξηση βάρους και οι επιπτώσεις χρόνιων ασθενειών.

«Αυτή η μελέτη καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα μιας διατροφικής παρέμβασης για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης», εξηγεί ο Δρ Barnard. «Επίσης, είναι ακριβώς η δίαιτα που αναμένεται να μειώσει τις ανησυχίες για την υγεία πολλών γυναικών που φτάνουν στην εμμηνόπαυση: αυξανόμενο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου του μαστού και προβλημάτων μνήμης».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Menopause .

studyfinds.org

www.pexels.com

Αλόη.Το φυτικό κολλαγόνο με την βιταμίνη Α.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr