Ποια ομάδα αίματος διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού

Ποια ομάδα αίματος διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού

Μία νέα έρευνα συνδέει την ομάδα αίματος με τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Τα άτομα με μία από τις ομάδες αίματος τύπου Α είναι πιο επιρρεπή στο εγκεφαλικό πριν την ηλικία των 60 ετών σε σύγκριση με τα άτομα με άλλες ομάδες αίματος, σύμφωνα με έρευνα.

Οι ομάδες αίματος περιγράφουν την πλούσια ποικιλία χημικών ουσιών που εμφανίζονται στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων μας. Μεταξύ των πιο γνωστών είναι εκείνα που ονομάζονται Α και Β, τα οποία μπορεί να υπάρχουν μαζί ως ΑΒ, μεμονωμένα ως Α ή Β, ή όταν δεν υπάρχουν καθόλου, είναι γνωστά ως Ο.

Ακόμη και σε αυτούς τους κύριους τύπους αίματος, υπάρχουν ανεπαίσθητες παραλλαγές που προκύπτουν από μεταλλάξεις στα υπεύθυνα γονίδια. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2022, ερευνητές γονιδιωματικής αποκάλυψαν μια σαφή σχέση μεταξύ του γονιδίου για την υποομάδα Α1 και του πρώιμου εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 48 γενετικές μελέτες, οι οποίες περιλάμβαναν περίπου 17.000 άτομα με εγκεφαλικό και σχεδόν 600.000 ελέγχους ατόμων χωρίς εγκεφαλικό. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 18 και 59 ετών.

Μια έρευνα σε όλο το γονιδίωμα αποκάλυψε δύο τοποθεσίες που συνδέονται έντονα με έναν παλαιότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Το ένα συνέπεσε με το σημείο όπου βρίσκονται τα γονίδια για την ομάδα αίματος. Μια δεύτερη ανάλυση συγκεκριμένων τύπων γονιδίων του τύπου αίματος βρήκε στη συνέχεια ότι τα άτομα των οποίων το γονιδίωμα κωδικοποιούσε μια παραλλαγή της ομάδας Α είχαν 16% μεγαλύτερη πιθανότητα εγκεφαλικού πριν από την ηλικία των 60 ετών, σε σύγκριση με έναν πληθυσμό άλλων τύπων αίματος. Για όσους είχαν γονίδιο για την ομάδα Ο1, ο κίνδυνος ήταν χαμηλότερος κατά 12%. Οι ερευνητές σημείωσαν, ωστόσο, ότι ο πρόσθετος κίνδυνος εγκεφαλικού σε άτομα με ομάδα αίματος Α είναι μικρός, επομένως δεν χρειάζεται επιπλέον επαγρύπνηση ή έλεγχος σε αυτή την ομάδα.

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε γιατί η ομάδα αίματος Α θα προσέφερε υψηλότερο κίνδυνο», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας και αγγειακός νευρολόγος Steven Kittner από το Πανεπιστήμιο του Maryland. «Αλλά πιθανότατα έχει να κάνει με παράγοντες πήξης του αίματος όπως τα αιμοπετάλια και τα κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία καθώς και άλλες πρωτεΐνες που κυκλοφορούν, οι οποίες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη θρόμβων αίματος», κατέληξε.

www.healthstat.gr

Πως θα εξαφανίσεις το διπλοσάγονο σου στον δερματολόγο.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr