Πέντε τρόποι για να ξεκουράσετε τον εγκέφαλό σας
Με τη σύγχρονη ζωή τόσο γεμάτη με δραστηριότητες και ερεθίσματα, είναι δύσκολο να αποσυνδεθούμε εντελώς και να χαλαρώσουμε. Αλλά αυτό είναι κάτι που χρειάζεται ο εγκέφαλός μας για να επιδιορθωθεί και να αποκατασταθεί. Το πιο σίγουρο μέρος για να πάει ο εγκέφαλός μας και να βρει λίγη ηρεμία είναι η… χώρα του ύπνου. Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία να κοιμόμαστε αρκετά.
Η Βικτόρια Γκάρφιλντ, ερευνήτρια και καθηγήτρια στο University College του Λονδίνου, μελετά τον ύπνο τα τελευταία 10 χρόνια και επισημαίνει ότι όλα τα στοιχεία εδώ και δεκαετίες δείχνουν ότι ο πολύ λίγος ή ο υπερβολικά πολύς ύπνος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η καρδιακή προσβολή, η άνοια, η υπνική άπνοια, το άγχος και η κατάθλιψη.
Η ομάδα της Γκάρφιλντ διαπίστωσε πρόσφατα ότι η συνήθεια του σύντομου ύπνου κατά τη διάρκεια της μέρας συνδέεται με μεγαλύτερο συνολικό όγκο εγκεφάλου. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Health τον Ιούνιο, ανέλυσε δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων μαγνητικών τομογραφιών, από περισσότερους από 35.000 ενήλικες της Βιοτράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πόσο μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου; Σύμφωνα με την Γκάρφιλντ, περίπου 15 κυβικά εκατοστά, τα οποία η ομάδα της υπολόγισε ότι αντιστοιχούν σε 2,5 έως 6,5 χρόνια γήρανσης. «Αρκετά σημαντικός αριθμός όσον αφορά την ηλικία του εγκεφάλου. Και πιστεύουμε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, επειδή ο μικρότερος συνολικός όγκος του εγκεφάλου συνδέεται με ορισμένες ασθένειες, με πρόωρη θνησιμότητα και με υψηλότερα επίπεδα στρες», σημειώνει η ίδια.
Τι μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι ο εγκέφαλός σας είναι ξεκούραστος; Η Γκάρφιλντ έχει πέντε συμβουλές.
1. Κοιμηθείτε αρκετά
Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να τα βγάλουν πέρα με 4 ή 5 ώρες ύπνου τη νύχτα, αλλά στην πραγματικότητα χρειάζεστε πολύ περισσότερο ποιοτικό χρόνο με το μαξιλάρι σας – ιδανικά μεταξύ 7 και 9 ωρών τη νύχτα για τους ενήλικες, ανάλογα με την ηλικία σας.
«Δίνεται μεγάλη έμφαση στη διατροφή, στο να έχεις ένα υγιές βάρος και να γυμνάζεσαι, να προσπαθείς να μην πάθεις διαβήτη και όλα αυτά τα πράγματα. Και πολλοί λένε “μπορώ να κοιμάμαι 4 ώρες τη νύχτα και είμαι μια χαρά” και δεν καταλαβαίνουν ότι στην πραγματικότητα οι σωρευτικές επιπτώσεις με την πάροδο του χρόνου δεν είναι καθόλου καλές».
2. Ορίστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου
Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα επτά ημέρες την εβδομάδα, κι ας είναι δύσκολο. Είναι σημαντικό επειδή για να μπορέσουμε να έχουμε αυτές τις 7 έως 9 απαραίτητες ώρες ύπνου.
3. Βάλτε τη σιέστα στο πρόγραμμά σας
Ένας σύντομος ύπνος κατά τη διάρκεια της μέρας μπορεί να βοηθήσει πολύ. «Το πολύ μέχρι 30 λεπτά, επειδή γνωρίζουμε ότι αυτό είναι αρκετά ευεργετικό για τον εγκέφαλο».
Να σημειωθεί ότι αν και η ομάδα της Γκάρφιλντ διαπιστώνει μια θετική επίδραση του σύντομου ημερήσιου ύπνου στον εγκέφαλο, άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι στους ηλικιωμένους η σιέστα συχνά συνδέεται με αρνητικά αποτελέσματα, όπως ο υψηλότερος κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ.
4. Ασκηθείτε λίγο
Ο νυχτερινός ύπνος και η ημερήσια σιέστα δεν είναι οι μόνοι τρόποι για να κάνει ένα διάλειμμα ο εγκέφαλός σας. Η κίνηση είναι επίσης σημαντική.
«Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότ το να βγαίνετε έξω και να κάνετε έναν περίπατο είναι πραγματικά ευεργετικό, ιδιαίτερα αν μπορείτε για λίγο να αποσυνδεθείτε από τις συσκευές και να έρθετε σε επαφή με τη φύση».
5. Κάντε κάτι που δεν θέλει σκέψη
Ο διαλογισμός, αν και πολύ αποτελεσματικός, δεν είναι για όλους. Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να απενεργοποιήσουν τον εγκέφαλό τους. Υπάρχουν όμως κι άλλες δραστηριότητες που απαιτούν λιγότερη εγκεφαλική ισχύ, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης (αλλά τίποτα σχετικό με την εργασία) ή ακόμη και μια βόλτα για ψώνια. Αλλά μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές για μία ώρα πριν πέσετε για ύπνο το βράδυ.
unsplash.com Σέρουμ πεπτιδίων. Η επανάσταση στην ανάπλαση.
Αυτή είναι η συνταγή για την τέλεια κούπα τσαγιού, σύμφωνα με χημικό