Προληπτική Διατροφή: Πώς η Φασολάδα Καταπολεμά Ασθένειες

Προληπτική Διατροφή: Πώς η Φασολάδα Καταπολεμά Ασθένειες

 

Μπορεί να θεωρούνται το «κρέας του φτωχού», αλλά στην πραγματικότητα είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες. Λίγοι μπορούν να αντισταθούν σε μια χειμωνιάτικη φασολάδα, αλλά πολλοί περισσότεροι θα υποκλιθούν μπροστά στον “βασιλιά των οσπρίων” μόλις ενημερωθούν πόσα οφέλη κρύβει για την υγεία μας.

Είναι από τα βασικά προϊόντα της μεσογειακής διατροφής που όμως η κατανάλωση τους, παρά τις συμβουλές των ειδικών, μειώνεται διαρκώς, με αποτέλεσμα να περιορίζονται και οι εκτάσεις που καλλιεργούνται στη χώρα μας.
Έτσι η παραδοσιακή φασολάδα που απέκτησε τη φήμη της ως πάλαι ποτέ κύρια τροφή των Ελλήνων σήμερα συχνά παρασκευάζεται με φασόλια εισαγωγής από την Αλβανία, τα Σκόπια, αλλά και την Τουρκία.

Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα καταναλώνονται περίπου 35.000 τόνοι φασολιών, οι μισές από αυτές τις ποσότητες εισάγονται
Tα φασόλια παρέχουν καλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, άμυλο, φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες της ομάδας B και ανόργανα στοιχεία, όπως το κάλιο.

Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο περίβλημα των φασολιών έχουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Ακόμη τα φασόλια περιέχουν ισοφλαβονοειδή και λιγνάνες, ουσίες στις οποίες αποδίδεται αντιική, αντιμυκητιακή και αντιοξειδωτική δράση.
Πάντως η σημαντικότερη ιδιότητα που αποδίδεται στα συγκεκριμένα όσπρια είναι η αντικαρκινική.

Τα φασόλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από ελεύθερες ρίζες οι οποίες βλάπτουν τα κύτταρα και οδηγούν στον καρκίνο. Γυναίκες που έτρωγαν φασόλια ή όσπρια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, σε διάστημα 8 ετών είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο μαστό σε σχέση με όσες έτρωγαν μια φορά το μήνα ή λιγότερο, όπως αναφέρει έρευνα σε περισσότερες από 90.000 γυναίκες που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer.
Έρευνες επιστημόνων έχουν συσχετίσει ουσίες που περιέχονται στον βλαστό της φασολιάς με σημαντική αντικαρκινική προστασία. Θεωρείται δε ότι η ευεργετική αυτή δράση περνά και στα ξερά φασόλια καθώς και τα πράσινα φασολάκια που προέρχονται από το ίδιο φυτό. Οι σαπονίνες φάνηκε πως μπλοκάρουν την αναπαραγωγή των όγκων.

Βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου

Εκτός από το ότι είναι πλούσια σε ίνες, τα περισσότερα φασόλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Λόγω των ινών και της πρωτεΐνης οι υδατάνθρακες στα φασόλια απορροφώνται με πιο αργό ρυθμό σε μακρύτερο διάστημα. Αυτό βοηθά να μένει σταθερό το σάκχαρο.
Έρευνα στο Archives of Internal Medicine ανακάλυψε ότι άνθρωποι με διαβήτη 2 που κατανάλωναν ένα φλιτζάνι φασόλια καθημερινά για 3 εβδομάδες μπόρεσαν να διατηρήσουν χαμηλότερο το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση σε σχέση με την έναρξη της δίαιτας.

Βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης

Το υγιές καρδιαγγειακό σύστημα αρχίζει με αυτά που τρώτε και τα φασόλια είναι μια τροφή που χρειάζεστε (χαμηλή σε λιπαρά). Έρευνα στο περιοδικό Canadian Medical Journal ανακάλυψε ότι η κατανάλωση μιας μερίδας φασολιών, αρακά ή οσπρίων την ημέρα, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης LDL κατά 5% και τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά 5-6%. Η διαλυτή ίνα στα φασόλια επικολλάται στη χοληστερόλη στο γαστρεντερικό σύστημα εμποδίζοντάς την να απορροφήσει στο αίμα.

Είναι ωφέλιμα για την καρδιά

Η διατροφή που είναι πλούσια σε φασόλια είναι καλό νέο για την καρδιά. Με κάθε μείωση 1% της ολικής χοληστερόλης υπάρχει περίπου 2% μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή.
Επίσης τα φασόλια είναι πλούσια σε ίνες. Έρευνα στο British Medical Journal εξέτασε τη σχέση μεταξύ πρόσληψης ινών και καρδιοπάθειας, καθώς και καρδιαγγειακής νόσου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρόσληψη επιπλέον 7 γραμμαρίων ινών την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας από τις παραπάνω νόσους κατά 9%.
Τα φασόλια είναι επίσης καλές πηγές καλίου και μαγνησίου, που κάνουν καλό στην καρδιά. Το κάλιο απομακρύνει το υπερβάλλον αλάτι και το νερό από τον οργανισμό, που μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Το μαγνήσιο βοηθά στη νευρική λειτουργία και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με το National Institutes of Health.

Ελέγχουν το βάρος

Εκτός του ότι τα φασόλια περιέχουν ίνες, περιέχουν και πρωτεΐνη, που μειώνει την όρεξη. Επειδή η πρωτεΐνη και οι ίνες στα φασόλια καθυστερούν την εκκένωση του στομάχου αισθάνεστε κορεσμό για περισσότερη ώρα και καθυστερεί να επιστρέψει η πείνα.
Ενώ πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στο κρέας για πρωτεΐνη οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν ότι πρωτεΐνη περιέχουν και τα φασόλια.
Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα μαύρα φασόλια περιέχουν σχεδόν 8 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Η χαμηλή περιεκτικότητα λίπους στα φασόλια καθιστά πιο εύκολη την απώλεια βάρους. Έτσι μπορούν να γίνουν τα φασόλια μια υπερτροφή για την απώλεια κιλών.

Περιέχουν σίδηρο

Οι τρέχουσες οδηγίες επιστημόνων υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν 18 mg σιδήρου την ημέρα. Τα φασόλια είναι ένας τρόπος να αρχίσετε να ενισχύετε την πρόσληψη σιδήρου.
Ωστόσο, επειδή είναι φυτική τροφή περιέχουν μη αιμικό σίδηρο που δεν απορροφάται τόσο εύκολα όσο αυτό που περιέχεται στο κρέας.
Για καλύτερη απορρόφηση συνιστάται να τρώτε φασόλια με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως μπρόκολο και ντομάτα.

Καλή πηγή βιταμίνης Β

Σε πολλές ποικιλίες φασολιών θα βρείτε θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη B6, και φυλικό οξύ, βιταμίνες B που σας βοηθούν να μετατρέπετε την τροφή σε ενέργεια, που ενισχύουν την καλή χοληστερόλη και μειώνουν τη φλεγμονή.
Έρευνες έδειξαν ότι το φυλικό οξύ και η βιταμίνη B6 μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.
Γιαπωνέζικη έρευνα στο περιοδικό Stroke ανακάλυψε ότι υψηλότερη κατανάλωση φυλικού οξέως και βιταμίνης B6 συνδέθηκε με λιγότερους θανάτους από καρδιακή ανεπάρκεια σε άντρες όπως και λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιοπάθεια και καρδιαγγειακά νοσήματα σε γυναίκες. Ενώ μπορείτε να λάβετε βιταμίνη B από τα ψάρια, την ολική άλεση και τα λαχανικά, η πρόσθεση φασολιών στη διατροφή είναι καλός τρόπος να διατηρήσετε δυνατό τον οργανισμό σας.

Μειονεκτήματα

Πάντως τα φασόλια έχουν και μερικά μειονεκτήματα, όπως το χαρακτηριστικό φούσκωμα που συνοδεύει την κατανάλωσή τους. Συνιστάται λοιπόν να μην καταναλώνονται σε περιπτώσεις γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως έλκος, γαστρίτιδα, οισοφαγίτιδα, ακόμη και σε περιπτώσεις έξαρσης του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
Tο φούσκωμα θεωρείται ότι οφείλεται κυρίως στην δομή των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων που περιέχουν τα φασόλια, καθώς και στις φυτικές ίνες.

eftrogin30.blogspot.com

Οι επιδράσεις του άγχους στο σώμα σου και πώς θα μάθεις να το «ακούς»

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr