Σόγια: Τα υπέρ και κατά για την υγεία
Σόγια Τα υπέρ και κατά για την υγεία
Εάν ακολουθείτε μια φυτική διατροφή, η σόγια είναι πιθανώς μια καλή πηγή πρωτεΐνης για εσάς. Παραμένει ωστόσο, μια αμφιλεγόμενη τροφή, αφού πολλοί επαινούν τα οφέλη της για την υγεία, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι μπορεί κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, δημιουργώντας ορμονική ανισορροπία και διαταραχή της υγείας της καρδιάς. Είναι η σόγια υγιεινή ή είναι πραγματικά κακή για εσάς; Η κλινική διατροφολόγος, Christina Manian, RDN απαντά.
Τι είναι η σόγια;
Η σόγια, είναι μέρος της οικογένειας των οσπρίων μαζί με τα φασόλια, τα μπιζέλια και τιςφακές. Έχει πλούσια ιστορία, με καταγωγή από τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα τον 11ο αιώνα. Τα προϊόντα που προέρχονται από τη σόγια, όπως το miso και το tofu, είναι από τότε βασικά προϊόντα ιδιαίτερα στην ασιατική κουζίνα.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η Manian, η δημοτικότητα της σόγιας και των προϊόντων της, σύντομα αυξήθηκε διεθνώς, εξαπλώνοντας σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Σήμερα, μπορείτε να βρείτε συνήθως μια ποικιλία από σόγια και τρόφιμα με βάση τη σόγια στα περισσότερα παντοπωλεία.
Διατροφικά οφέλη
Τα μοναδικά φυτοχημικά στη σόγια μπορεί να προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η σόγια μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης, ειδικά της LDL (κακής) χοληστερόλης. Αυτές οι βελτιώσεις είναι μεγαλύτερες σε άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα συμπληρώματα σόγιας δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Οι ίνες της σόγιας φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην μείωση της χοληστερόλης.
Μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα
Η κατανάλωση σόγιας σχετίζεται με βελτιωμένα αποτελέσματα για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας με υποβοηθούμενη αναπαραγωγική τεχνολογία. Έχει επίσης προστατευτική δράση έναντι της BPA, μιας χημικής ουσίας που βρίσκεται στο πλαστικό, η οποία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα. Γυναίκες που έτρωγαν σόγια πριν από εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν επιτυχημένη εγκυμοσύνη από εκείνες που δεν έτρωγαν σόγια.
Από την άλλη πλευρά, ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η πρόσληψη σόγιας μπορεί στην πραγματικότητα να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα. Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση πολύ υψηλών ποσοτήτων σόγιας θα μπορούσε να αλλάξει τα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών και να επηρεάσει αρνητικά την λειτουργία των ωοθηκών.
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη ισοφλαβόνης από σόγια συσχετίστηκε με χαμηλότερη πιθανότητα εγκυμοσύνης, ή γέννησης ζωντανού παιδιού.
Αλλεργία
Η σόγια είναι ένα από τα 8 αλλεργιογόνα τρόφιμα μαζί με: το αγελαδινό γάλα, τα αυγά, τα φιστίκια, τους ξηρούς καρπούς, το σιτάρι, το ψάρι και τα οστρακοειδή. Θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα προϊόντα για άτομα με αλλεργίες, γιατί βρίσκεται «κρυμμένη» σε αρκετά προϊόντα όπως: καρυκεύματα, ζωμούς λαχανικών και άμυλα, υποκατάστατα κρέατος, κατεψυγμένα γεύματα, ορισμένες μάρκες δημητριακών και σε μερικά φυστικοβούτυρα. Η αλλεργία όμως στη σόγια είναι μία από τις πολλές τροφικές αλλεργίες που ξεκινά συνήθως πριν από την ηλικία των 3 ετών και συχνά υποχωρεί έως την ηλικία των 10 ετών.
Παρενέργειες
Οι πιο συχνές παρενέργειες της σόγιας είναι οι διαταραχές του πεπτικού, όπως η δυσκοιλιότητα και η διάρροια.
Η σόγια μπορεί να αλλάξει τη λειτουργία του θυρεοειδούς σε άτομα που έχουν έλλειψη ιωδίου.
Η πολύ μεγάλη ποσότητα σόγιας μπορεί να είναι επικίνδυνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή οι ουσίες που μοιάζουν με οιστρογόνα (φυτοοιστρογόνα της σόγιας) θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για το έμβρυο. Λίγα είναι γνωστά σχετικά με την ασφάλεια κατανάλωσης πολύ μεγάλης ποσότητας σόγιας κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!
Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.
Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!
Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.