Άσκηση για την ανακούφιση του πόνου στον ώμο
Ο ώμος είναι ένα από τα πιο συχνά τραυματισμένα μέρη του σώματος, καθώς είναι μια περιοχή που κινείται συνεχώς και την οποία χρησιμοποιούμε πολύ οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
Τενοντίτιδα, ρήξη, εξάρθρωση… αυτοί είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς του ώμου. Σε πολλές περιπτώσεις συνδέονται με τον αθλητισμό, αλλά σε άλλες περιπτώσεις ο ένοχος είναι ένα χτύπημα ή τραύμα στην περιοχή που προκαλεί δυσφορία, πόνο ή ακόμη και αδυναμία πολλών κινήσεων.
Τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν ότι πρόκειται για τραύμα ή για τραυματισμό λόγω φθοράς. Εάν ο τραυματισμός είναι αποτέλεσμα χτυπήματος, ο πόνος είναι συνήθως πιο οξύς και άμεσος στην περιοχή του ώμου και το άτομο αισθάνεται αδυναμία στο χέρι.
Εάν ο τραυματισμός είναι φθορά, τα συμπτώματα αλλάζουν. Ο πόνος είναι περισσότερο πυροβολισμός και δεν συνδέεται τόσο με μια συγκεκριμένη κίνηση του χεριού ή του ώμου. Αυτός ο τραυματισμός μπορεί να περιορίσει σοβαρά ορισμένες κινήσεις. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση, ο πόνος εμφανίζεται επίσης όταν είμαστε ξαπλωμένοι, και μάλιστα συνήθως αυξάνεται.
Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, υπεισέρχεται το στροφικό πέταλο. Το στροφικό πέταλο είναι μια ομάδα μυών και τενόντων που περιβάλλουν την άρθρωση του ώμου και στηρίζουν την άρθρωση καθώς και επιτρέπουν την κίνηση του βραχίονα και του ώμου.
Είτε πρόκειται για τραυματισμό που οφείλεται σε τραύμα είτε σε φθορά, και είτε για την πρόληψη ή την αναστροφή του πόνου ή της δυσφορίας, είναι σημαντικό να γυμνάζεται η περιοχή σιγά-σιγά και με ασκήσεις προσαρμοσμένες στον κάθε άνθρωπο, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε έναν ειδικό, ο οποίος θα είναι αυτός που θα προσδιορίσει τον τραυματισμό και θα συνταγογραφήσει τη θεραπεία.
Μετά από αυτό, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να γυμνάζετε την περιοχή και σε αυτό το βίντεο ο προσωπικός μας γυμναστής εξηγεί μια πολύ αποτελεσματική και λιγότερο τραυματική άσκηση από άλλες που συνήθως εκτελούνται για την αντιμετώπιση των τραυματισμών του ώμου.
Άσκηση για τον ώμο, βήμα προς βήμα
Για να κάνετε την άσκηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν αλτήρα ελαφρού βάρους.
Η ιδέα είναι να κάνετε την άσκηση όρθιοι ή καθιστοί αλλά με το αντιβράχιο και τον αγκώνα σας να ακουμπούν στον τοίχο σε γωνία 45 μοιρών με τον τοίχο.
Σε αυτή τη θέση και φροντίζοντας να μην ανεβαίνει ο ώμος και το χέρι να παραμένει στο ίδιο επίπεδο, πρέπει να σηκώνετε και να κατεβάζετε το βάρος, όπως εξηγεί ο γυμναστής στο βίντεο.
Η ιδέα είναι να το κάνετε σιγά-σιγά και με αρκετές μόνο επαναλήψεις ώστε να μην αισθάνεστε δυσφορία.
Πρώτα με το ένα χέρι και στη συνέχεια με το άλλο.
Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε πάρα πολύ ή να κάνετε πάρα πολλές επαναλήψεις.
Οστεοπόρωση και ο μύθος του ασβεστίου – Τι πρέπει να γνωρίζετε