Τα 7 τρόφιμα που πρέπει να τρώτε τον Φεβρουάριο
Αναρωτιέστε ποια φρούτα και λαχανικά είναι στην εποχή τους; Ήρθε η ώρα να απολαύσετε όλη τη φρεσκάδα που προσφέρει η φύση. Αν δεν ξέρετε ποια φρέσκα προϊόντα ανήκουν στην εποχή τους, μέσα στο Φεβρουάριο, τότε ακολουθεί ένας χρήσιμος οδηγός με γευστικές επιλογές για όλο το μήνα.
Τα 7 φρούτα και τα λαχανικά εποχής για τον Φεβρουάριο
Εσπεριδοειδή
Ιταλική λαχανίδα (lacinato kale)
Μπρόκολο
Γλυκοπατάτες
Λαχανίδες
Λαχανάκια Βρυξελλών
Κουνουπίδι
Εσπεριδοειδή: Τα βιταμινούχα φρούτα του Φεβρουαρίου
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, αλλά μήπως ξεχνάμε κάτι; Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας τους. Μανταρίνια, κλημεντίνες, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, λάιμ, πορτοκάλια και η λίστα δεν έχει τέλος. Για τα πιο γλυκά και φρέσκα εσπεριδοειδή, επισκεφθείτε τη λαϊκή αγορά ή το μανάβικο της γειτονιάς σας.
Συμβουλή: Όταν διαλέγετε μανταρίνια, προτιμήστε αυτά που είναι μαλακά και λίγο φουσκωμένα στις άκρες – αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι σκληρά και στεγνά στο εσωτερικό.
Λαχανίδα: Ο βασιλιάς των λαχανικών το χειμώνα
Με τους χοντρούς μίσχους και τα ανθεκτικά φύλλα της, η λαχανίδα ευδοκιμεί τον χειμώνα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες λαχανίδας, όμως οι καλύτερες για την εποχή είναι η lacinato και η σγουρή πράσινη ή μωβ λαχανίδα. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες, σούπες, μαγειρευτά, ακόμα και σε smoothies και χυμούς. Επιπλέον, η λαχανίδα είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες A, C, Κ και μαγγάνιο.
Ένας τρόπος για να απολαύσετε τη λαχανίδα το χειμώνα είναι να την κόψετε σε μικρά κομμάτια, να την τοποθετήσετε σε ένα μεγάλο μπολ και να την ανακατέψετε με χυμό λεμονιού ή μηλίτη, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε λίγο από το αγαπημένο σας dressing ή να την πολτοποιήσετε στο μπλέντερ μαζί με αβοκάντο.
Μπρόκολο: Ο βασιλιάς των λαχανικών
Το μπρόκολο, για μένα, είναι το καλύτερο λαχανικό! Είτε στον ατμό, ψητό, είτε σοταρισμένο, μπορείτε εύκολα να καταναλώσετε ένα ολόκληρο κεφάλι. Υπάρχουν μάλιστα πολλές διαφορετικές ποικιλίες, όπως το baby μπρόκολο (broccolini) και το μπρόκολο ράπα (αγαπημένο στην Ιταλία). Όταν αγοράζετε μπρόκολο, ψάξτε για συμπαγή κεφάλια με έντονο πράσινο χρώμα. Και μην ξεχνάτε, όταν το κόβετε, μην πετάξετε τα κοτσάνια! Είναι γεμάτα βιταμίνες και μπορούν να πολτοποιηθούν στο μπλέντερ για να φτιάξετε πολτό ή να δώσετε όγκο σε σούπες και μαγειρευτά.
Αναρωτιέστε ίσως αν υπάρχει κάτι δημιουργικό να φτιάξω με μπρόκολο; Η τέλεια ιδέα για σνακ, μεσημεριανό, ή ακόμα και βραδινό είναι το ψητό μπρόκολο. Για να φτιάξετε ψητό μπρόκολο, απλά κόψτε τα κεφάλια σε μπουκετάκια, ανακατέψτε τα με ελαιόλαδο και τα αγαπημένα σας μπαχαρικά και ψήστε τα στο φούρνο στους 190°C μέχρι να γίνουν τραγανά. Θα έχετε τα πιο λαχταριστά ψητά μπουκετάκια μπρόκολου.
Γλυκοπατάτες: Το superfood της εποχής
Οι γλυκοπατάτες είναι σχεδόν υπερτροφή. Έχουν λίγες θερμίδες, χορταίνουν και είναι γεμάτες κάλιο και βιταμίνη Α. Υπάρχουν επίσης πολλές διαφορετικές ποικιλίες, όπως η ανοιχτόχρωμη “Hannah”, οι ιαπωνικές με μωβ φλούδα και λευκή σάρκα, και οι μωβ με σκούρο χρώμα σε όλο τους το μήκος.
Μπορείτε να τις μαγειρέψετε με αμέτρητους τρόπους, όπως στο τηγάνι, στο φούρνο, σοταρισμένες, στην φριτέζα αέρος ή ακόμη και σε φρυγανιέρα για να φτιάξετε “ψωμί” από γλυκοπατάτα!
Συμβουλή: Πλύντε τη γλυκοπατάτα, τρυπήστε τη σε μερικά σημεία, τυλίξτε τη σε βρεγμένο χαρτί κουζίνας και βάλτε τη στο φούρνο μικροκυμάτων για 8-10 λεπτά.
Λαχανίδες: Ένας διατροφικός θησαυρός
Οι λαχανίδες (collards) αποτελούν ένα υποτιμημένο μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών. Ανήκουν στην ίδια κατηγορία με το λάχανο, αλλά έχουν πιο ήπια γεύση και αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου, βιταμίνης Α και βήτα-καροτίνης. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά και τα φυτοχημικά συστατικά τους ενδεχομένως συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.
Γιατί να τις προσθέσετε στη διατροφή σας:
Απίστευτα θρεπτικά λαχανικά: Μόνο ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες λαχανίδες παρέχει το 44% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α και το 6% ασβεστίου. Είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες.
Ήπια και ποικιλόμορφη γεύση: Αν και από την ίδια οικογένεια με το λάχανο, οι λαχανίδες έχουν πιο απαλή και γλυκιά γεύση. Μπορείτε να τις μαγειρέψετε με διάφορους τρόπους, όπως βραστές, στον ατμό, τηγανητές ή σε σούπες και μαγειρευτά.
Ενίσχυση Υγείας: Οι έρευνες δείχνουν ότι οι λαχανίδες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδιαίτερα του πεπτικού και του μαστού. Επιπλέον, η ρίβιταμίνη Κ που περιέχουν συμβάλλει στην υγεία των οστών, ενώ οι φυτικές ίνες ωφελούν την πέψη.
Λαχανάκια Βρυξελλών: Πρωταθλητές γεύσης και υγείας
Αν ψάχνετε για ένα λαχανικό γεμάτο βιταμίνες και γεύση, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι η ιδανική επιλογή.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη Α. Επιπλέον, αυτά τα μικρά σε μέγεθος λαχανικά, μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους: τηγανητά, ψητά ή στον ατμό.
Ξεπεράστε την προκατάληψη
Ίσως γνωρίζετε κάποιον που… “μισεί” τα λαχανάκια Βρυξελλών. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γονίδιο TAS2R38, που τα κάνει να τους φαίνονται πιο πικρά. Όμως, για τους υπόλοιπους, είναι μια απολαυστική και θρεπτική επιλογή!
Κουνουπίδι
Το κουνουπίδι είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο όμορφα και υγιεινά λαχανικά. Είναι επίσης ένα από τα πιο ευέλικτα λαχανικά. Μπορεί να γίνει σάλτσα, πουρές, ακόμα και smoothies. Ναι, smoothies! Μην το απορρίψετε πριν το δοκιμάσετε!
Η κρούστα κουνουπιδιού είναι ένας εύκολος τρόπος να προσθέσετε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σας, ενώ παράλληλα μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη!
Αυτά είναι λοιπόν τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε στη διατροφή σας τον Φεβρουάριο. Ενσωματώστε τα στις συνταγές σας και σίγουρα δεν θα το μετανιώσετε!
Αιθέριο έλαιο τσουκνίδας. Η δυνατή απάντηση στην τριχόπτωση.