Τροφές που επηρεάζουν και μάλλον μειώνουν την τεστοστερόνη
Οι επεξεργασμένες τροφές φαίνεται να παίζουν κάποιο ρόλο στα επίπεδα που μπορεί να έχει η τεστοστερόνη στον οργανισμό, και οι έρευνες που γίνονται σε αυτό τον τομέα είναι αρκετές, αλλά δίνουν αντικρουόμενα αποτελέσματα.
Μετα-αναλύσεις έχουν ρίξει φως στον αντίκτυπο της δίαιτας με υψηλής περιεκτικότητας πρωτεΐνες στα επίπεδα της τεστοστερόνης, και προτρέπουν περαιτέρω διερεύνηση της σχέσης μεταξύ διατροφής και ρύθμισης της τεστοστερόνης.
Από επιστημονική άποψη, δεν είναι απολύτως σαφές εάν μεμονωμένες τροφές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα επίπεδα ορμονών, όπως η τεστοστερόνη, καθώς τα διατροφικά αποτελέσματα προκύπτουν από το συνδυασμό όλων των τροφών που καταναλώνονται. Ως εκ τούτου, είναι πιο ακριβές να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η δυτική δίαιτα θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης λόγω της υψηλής κατανάλωσης ζάχαρης, λίπους και επεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον δείκτη μάζας σώματος, να αυξήσουν το σωματικό λίπος και να διαταράξουν το συνολικό μεταβολισμό.
Τροφές και τεστοστερόνη
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα επιστημονικά στοιχεία που δικαιολογούν τη σχέση μεταξύ των διατροφικών επιλογών και των επιπέδων τεστοστερόνης.
Τροφές με πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
Έχουμε ακούσει για τα οφέλη του φυτικού ελαίου, καθώς το υψηλό επίπεδο ακόρεστων λιπαρών οξέων θεωρείται ευεργετικό για πολλές χρόνιες ασθένειες, από καρδιαγγειακές παθήσεις έως διαβήτη, σε σύγκριση με τα κορεσμένα λίπη ζωικής προέλευσης.
Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη το 2023 αποκάλυψε ότι μεταξύ των ανδρών που ασκούνται με μέση ηλικία τα 27 έτη, η υψηλότερη πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFAs) συσχετίστηκε με χαμηλότερες συγκεντρώσεις τεστοστερόνης .
Τα έλαια ηλίανθου, καλαμποκιού και σόγιας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε PUFA, αλλά το ελαιόλαδο μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή εάν ανησυχείτε για τα επίπεδα PUFA στη διατροφή σας όσον αφορά τη διατήρηση των επιπέδων τεστοστερόνης. Το ελαιόλαδο έχει υψηλή περιεκτικότητα (75%) σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ είναι ευεργετικό για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών και καρκίνου.
Ορισμένα δημητριακά
Αρκετά δημητριακά, όπως το ρύζι, το κεχρί και το σιτάρι, μπορεί να αυξήσουν την πρωτεΐνη SHBG (σφαιρίνη που δεσμεύει τη σεξουαλική ορμόνη) στο σώμα. Το SHBG δεσμεύει την τεστοστερόνη και παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της βιοδιαθεσιμότητας της τεστοστερόνης και άλλων ορμονών του φύλου στην κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο, αυτή η δέσμευση μειώνει τη συγκέντρωση της ελεύθερης τεστοστερόνης στο σώμα και καθιστά την τεστοστερόνη λιγότερο βιολογικά ενεργή. Επομένως, υψηλότερα επίπεδα SHBG συνήθως οδηγούν σε χαμηλότερα επίπεδα ελεύθερης τεστοστερόνης .
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ το SHBG συνδέεται με την τεστοστερόνη, δεν μειώνει τη συνολική παραγωγή τεστοστερόνης στο σώμα. Αντίθετα, επηρεάζει την ποσότητα τεστοστερόνης που είναι διαθέσιμη για φυσιολογική δραστηριότητα. Επομένως, μια ισορροπημένη κατανάλωση δημητριακών δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο.
Αρτοσκευάσματα
Μια μελέτη από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ταϊπέι έδειξε ότι η υψηλή συχνότητα κατανάλωσης ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και γλυκών συνδέεται με χαμηλά επίπεδα ολικής τεστοστερόνης.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωταρχική σχέση μπορεί να αποδοθεί στο αυξημένο σωματικό λίπος που προκύπτει από την υψηλή κατανάλωση αρτοσκευασμάτων και όχι στις άμεσες επιπτώσεις αυτών των τροφών, καθώς είναι γνωστό ότι τα αυξημένα επίπεδα σωματικού λίπους μειώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες.
Σόγια
Λόγω των αντιφατικών ερευνητικών αποτελεσμάτων, οι επιδράσεις της σόγιας στα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης είναι ακόμα υπό συζήτηση.
Η σόγια είναι πλούσια σε φυτοοιστρογόνα, τα οποία είναι ενώσεις φυτικής προέλευσης και μπορεί να μιμούνται τις επιδράσεις των οιστρογόνων, της κύριας γυναικείας σεξουαλικής ορμόνης στο σώμα. Μια μελέτη του 2005 στην οποία συμμετείχαν 35 άνδρες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης σόγιας για 57 ημέρες οδήγησε σε μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης.
Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Μια ανασκόπηση 15 μελετών δεν βρήκε σημαντική επίδραση της κατανάλωσης σόγιας στα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες.
Ίσως είναι ωφέλιμη η μέτρια κατανάλωση σόγιας, ειδικά για άτομα με κλινικά χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.
Αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης. Μια μελέτη του 2022 που διεξήχθη σε 314 άνδρες δείχνει ότι όσοι πίνουν πολύ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας τεστοστερόνης .
Ακόμη και μια μέρα βαριάς πρόσληψης αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται στη μακροχρόνια εξάρτηση από το αλκοόλ.
Αιθέριο έλαιο τσουκνίδας. Η δυνατή απάντηση στην τριχόπτωση.
Αν θες τη λεκάνη πιο καθαρή χωρίς οσμές βάλε αυτό το προϊόν στο καζανάκι