Φυτικές Θεραπείες για την Καρδιά και τη Γλυκόζη: Επιστημονική Προσέγγιση και Έρευνες για Υγιή Ζωή
Τα Κορυφαία Βότανα για την Υγεία του Σακχαρώδους Διαβήτη”
Φυτικές και Φυσικές Θεραπείες. Τα καλύτερα Βότανα για την Ρύθμιση της Γλυκόζης με Επιστημονικές Έρευνες.
Πολλά κοινά βότανα και μπαχαρικά υποστηρίζεται ότι έχουν ιδιότητες μείωσης του σακχάρου στο αίμα που τα καθιστούν χρήσιμα για άτομα με ή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί διάφορες κλινικές μελέτες που δείχνουν πιθανούς δεσμούς μεταξύ των φυτικών θεραπειών και του βελτιωμένου ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα , γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των ατόμων με διαβήτη που χρησιμοποιούν αυτά τα πιο «φυσικά» συστατικά για να βοηθήσουν στη διαχείριση της κατάστασής τους.
Ποιες φυτικές θεραπείες είναι διαθέσιμες;
Οι φυτικές θεραπείες που έχουν αποδειχθεί σε ορισμένες μελέτες ότι έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες περιλαμβάνουν:
-Αλόη
-Εκχύλισμα μύρτιλλου
-Πικρό πεπόνι
-Κανέλα
-Τριγωνίδα
-Τζίντζερ
-Μπάμια
Ενώ τέτοιες θεραπείες χρησιμοποιούνται συνήθως στην αγιουρβεδική και ανατολίτικη ιατρική για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων όπως ο διαβήτης, πολλοί ειδικοί στον τομέα της υγείας στη Δύση παραμένουν δύσπιστοι σχετικά με τα αναφερόμενα ιατρικά οφέλη τους.
Στην πραγματικότητα, επειδή ορισμένα βότανα, βιταμίνες και συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα για τον διαβήτη (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης) και να αυξήσουν τις υπογλυκαιμικές τους επιδράσεις , υποστηρίζεται συχνά ότι η χρήση φυσικών θεραπειών θα μπορούσε να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα και να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων επιπλοκών του διαβήτη. .
Όποιοι και αν είναι οι λόγοι που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα συγκεκριμένα βότανα, πρέπει πάντα να συζητάτε τα σχέδιά σας με το γιατρό σας και την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για τον διαβήτη πρώτα για να διασφαλίσετε ότι είναι ασφαλή για την κατάστασή σας και έπειτα για να καθορίσετε την κατάλληλη δόση.
Περαιτέρω θεραπείες με βότανα
Τα βότανα και τα φυτικά παράγωγα που αναφέρονται παρακάτω έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά από ντόπιους για τη θεραπεία του διαβήτη, στις περιοχές στις οποίες αναπτύσσονται.
Πολλοί υποφέρουν από ανεπαρκή βάση γνώσεων.
Allium
Το Allium sativum είναι πιο γνωστό ως σκόρδο και πιστεύεται ότι προσφέρει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μικροκυκλοφορική δράση. Αν και λίγες μελέτες έχουν συνδέσει άμεσα το allium με τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα, τα αποτελέσματα ήταν θετικά.
Το Allium μπορεί να προκαλέσει μείωση της γλυκόζης στο αίμα, να αυξήσει την έκκριση και να επιβραδύνει την αποικοδόμηση της ινσουλίνης . Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα και απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές.
Bauhinia forficata και Myrcia uniflora
Η Bauhinia forficata αναπτύσσεται στη Νότια Αμερική και χρησιμοποιείται σε θεραπείες με βότανα της Βραζιλίας. Αυτό το φυτό έχει αναφερθεί ως «φυτική ινσουλίνη». Η Myrcia uniflora χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στη Νότια Αμερική. Μελέτες που χρησιμοποιούν τα βότανα ως αφεψήματα τσαγιού υποδηλώνουν ότι τα υπογλυκαιμικά τους αποτελέσματα είναι υπερεκτιμημένα.
Coccinia indica
Η Coccinia indica είναι επίσης γνωστή ως «κολοκύνθη κισσού» και αναπτύσσεται άγρια σε όλη την ινδική υποήπειρο. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε αγιουρβερδικές θεραπείες, το βότανο έχει βρεθεί ότι περιέχει ινσουλινομιμητικές ιδιότητες (δηλ. μιμείται τη λειτουργία της ινσουλίνης).
Σημαντικές αλλαγές στον γλυκαιμικό έλεγχο έχουν αναφερθεί σε μελέτες που αφορούσαν το coccinia indican και οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω.
Ficus carica
Το Ficus carican, ή φύλλο συκής, είναι ευρέως γνωστό ως διαβητικό φάρμακο στην Ισπανία και τη Νοτιοδυτική Ευρώπη, αλλά το δραστικό συστατικό του είναι άγνωστο. Μερικές μελέτες σε ζώα υποδηλώνουν ότι το φύλλο συκής διευκολύνει την πρόσληψη γλυκόζης.
Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του φυτού δεν έχει ακόμη επικυρωθεί στη θεραπεία του διαβήτη.
Τζίνσενγκ
Το Ginseng είναι ένα συλλογικό όνομα για μια ποικιλία διαφορετικών ειδών φυτών.
Σε ορισμένες μελέτες που χρησιμοποιούν αμερικανικό τζίνσενγκ, αναφέρθηκαν μειώσεις στη γλυκόζη αίματος νηστείας . Οι ποικιλίες περιλαμβάνουν κορεάτικο τζίνσενγκ, σιβηρικό τζίνσενγκ, αμερικάνικο τζίνσενγκ και ιαπωνικό τζίνσενγκ.
Σε ορισμένα χωράφια το φυτό, ιδιαίτερα το είδος panax, χαιρετίζεται ως «θεραπευτικό». Όπως συμβαίνει με πολλά από τα βότανα που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο για τη θεραπεία των διαβητικών , απαιτούνται περαιτέρω μακροχρόνιες μελέτες για να επαληθευτεί η αποτελεσματικότητα του ginseng.
Gymnema sylvestre (ΓΥΜΝΕΜΑ)
Το Gymnema sylvestre χρησιμοποιείται επίσης στην παραδοσιακή αγιουρβερδική ιατρική. Το φυτό αναπτύσσεται στα τροπικά δάση της νότιας και κεντρικής Ινδίας και έχει συνδεθεί με σημαντική μείωση της γλυκόζης στο αίμα Μερικές μελέτες σε ζώα έχουν αναφέρει ακόμη και την αναγέννηση των κυττάρων των νησιδίων και την αύξηση της λειτουργίας των β-κυττάρων.
Momordica charantia
Το Momordica Charantia έχει διάφορα ονόματα και είναι εγγενές σε ορισμένες περιοχές της Ασίας, της Ινδίας, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής. Διατίθεται στο εμπόριο ως charantia, είναι επίσης γνωστό ως καρέλα ή καρόλα και πικρό πεπόνι. Το βότανο μπορεί να παρασκευαστεί με διάφορους διαφορετικούς τρόπους και μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς με την έκκριση ινσουλίνης, την οξείδωση της γλυκόζης και άλλες διεργασίες.
Έχουν επίσης αναφερθεί οξείες επιδράσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα .
Ocimum sanctum
Το Ocimum sanctum είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται στις παραδοσιακές πρακτικές της Αγιουρβερδικής και είναι κοινώς γνωστό ως ιερός βασιλικός. Μια ελεγχόμενη κλινική δοκιμή έδειξε θετική επίδραση στη μεταγευματική και τη γλυκόζη νηστείας και οι ειδικοί προβλέπουν ότι το βότανο θα μπορούσε να ενισχύσει τη λειτουργία των βήτα κυττάρων και να διευκολύνει τη διαδικασία έκκρισης ινσουλίνης.
Opuntia streptacantha
Το Opuntia streptacantha (nopal) είναι κοινώς γνωστό ως ο κάκτος της φραγκοσυκιάς στις άνυδρες περιοχές όπου αναπτύσσεται.
Οι κάτοικοι της ερήμου του Μεξικού έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιήσει το φυτό στον έλεγχο της γλυκόζης. Η εντερική πρόσληψη γλυκόζης μπορεί να επηρεαστεί από ορισμένες ιδιότητες του φυτού και μελέτες σε ζώα έχουν βρει σημαντικές μειώσεις στη μεταγευματική γλυκόζη και HbA1c.
Για άλλη μια φορά, για να επικυρωθεί ο κάκτος του φραγκόσυκου ως αποτελεσματικό μέσο για την ενίσχυση των διαβητικών ασθενών, απαιτούνται μακροχρόνιες κλινικές δοκιμές.
Silibum marianum
Το Silibum marianum είναι επίσης γνωστό ως γαϊδουράγκαθο, και είναι μέλος της οικογένειας των αστέρων. Η σιλυμαρίνη περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και αντιοξειδωτικών, μερικά από τα οποία μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Ο ρόλος του γαϊδουράγκαθου στον γλυκαιμικό έλεγχο είναι ελάχιστα κατανοητός.
Trigonella foenum graecum
Το Trigonella foenum graecum είναι γνωστό ως τριγωνέλλα και καλλιεργείται ευρέως στην Ινδία, στη Βόρεια Αφρική και σε μέρη της Μεσογείου.
Είναι επίσης μέρος της αγιουρβερδικής θεραπείας και χρησιμοποιείται εκτενώς στη μαγειρική.
Από τις λίγες μη ελεγχόμενες δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί σε διαβητικούς τύπου 2 , οι περισσότερες αναφέρουν βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο. Περαιτέρω μελέτη είναι σίγουρα δικαιολογημένη.
Περαιτέρω βότανα που έχουν μελετηθεί και μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα για διαβητικούς ασθενείς περιλαμβάνουν:
Berberine
Cinnamomym tamala
Κάρι
Ευγενία τζαμπολάνα
Gingko
Phyllanthus amarus
Pterocarpus marsupium
Solanum torvum και
Vinca rosea