Εμμηνόπαυση: Οι εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης των συμπτωμάτων
Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας (mindfulness) και η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων διάθεσης και ύπνου που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση μελετών.
Οι γυναίκες παρουσίασαν στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης μετά από θεραπεία ενσυνειδητότητας και γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, σύμφωνα με ανάλυση 30 μελετών που περιλάμβαναν περισσότερες από 3.500 γυναίκες που βρίσκονται στη φάση της εμμηνόπαυσης σε 14 χώρες.
Σινάνη Αικατερίνη
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτές οι πρακτικές μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές με τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για να βοηθηθούν οι γυναίκες στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, κατέληξαν οι ερευνητές.
«Οι γενικοί γιατροί και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συχνά δυσκολεύονται να συμβουλέψουν τις γυναίκες για κάτι άλλο πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Roopal Desai, συνεργάτης ψυχολογίας του University College του Λονδίνου. «Αυτή η έρευνα θα βοηθήσει να δώσουμε στους γενικούς ιατρούς και τους ασθενείς περισσότερες επιλογές».
Οι ασκήσεις ενσυνειδότητας διδάσκουν στους ανθρώπους να έχουν επίγνωση του τι αισθάνονται στον παρόντα χρόνο, χρησιμοποιώντας μεθόδους αναπνοής και άλλες πρακτικές για να χαλαρώσουν το σώμα και το μυαλό.
Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία εκπαιδεύει τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν τις αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές που εμφανίζονται ως απάντηση σε δύσκολες καταστάσεις και να προσαρμόζουν τις αντιδράσεις τους ώστε να είναι πιο θετικές και ευεργετικές για τους ίδιους.
Η ανασκόπηση περιελάμβανε τα στοιχεία 10 μελετών που εξέταζαν τον αντίκτυπο της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και εννέα που αξιολογούσαν τη χρησιμότητα των ασκήσεων ενσυνειδητότητας.
Άλλες έντεκα μελέτες εξέτασαν άλλες θεραπευτικές τεχνικές, συμπεριλαμβανομένης της ομαδικής συμβουλευτικής, της συζυγικής υποστήριξης, της καθοδήγησης υγείας και των τεχνικών συναισθηματικής ελευθερίας.
Η συμπεριφορική θεραπεία και η ενσυνειδητότητα όχι μόνο βελτίωσαν τη διάθεση, αλλά ήταν επίσης αποτελεσματικές στη μείωση των συμπτωμάτων της «ομίχλης εγκεφάλου» που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση και αφορούν τη μνήμη και τη συγκέντρωση.
Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι η πιο αποδοτική επιλογή για τη διαχείριση της εμμηνόπαυσης, δήλωσαν οι ερευνητές.
Σε σύγκριση με άλλες επιλογές, απαιτεί μικρότερη διάρκεια θεραπείας – περίπου 1,5 ώρα ανά συνεδρία και σχεδόν 12 ώρες συνολικά.
«Η διαχείριση της εμμηνόπαυσης αποτελεί πλέον θέμα προτεραιότητας στη δημόσια υγεία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Aimee Spector, καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας της γήρανσης στο University College του Λονδίνου. «Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης επικεντρώνονται στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και στα σωματικά συμπτώματα. Αυτό περιορίζει τις θεραπευτικές επιλογές για τις γυναίκες που ανησυχούν για τους κινδύνους της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης και παραβλέπει την ευημερία των γυναικών με μη σωματικά συμπτώματα, όπως είναι η εγκεφαλική ομίχλη και τα προβλήματα διάθεσης, τα οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Affective Disorders.