Τι πρέπει να τρως αν έχεις αναιμία;
Νιώθεις κόπωση, έχεις χλωμή όψη, δύσπνοια, πονοκεφάλους, , οι ζαλάδες, ακόμη και τα κρύα χέρια και πόδια. Είναι πιθανό να έχεις αναιμία.
Μυρτώ Μήτσιου
Τι πρέπει να τρως αν έχεις αναιμία;
Όταν μιλάμε για αναιμία αναφερόμαστε στην κλινική κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και της αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Κι αυτά βεβαίως, απαιτούν θεραπεία. Και μια σωστή διατροφή μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα αυτής της διαταραχής.
Όταν η αιτία λοιπόν, δεν είναι γενετική, η αναιμία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας κακής διατροφής που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανισορροπίες, κόπωση, ταχυκαρδίες, υπνηλία, ζαλάδα, μαύρους κύκλους, ακόμη και εύθραυστα νύχια. Ιδιαίτερα περιοριστικές και φτωχές σε θρεπτικά συστατικά δίαιτες μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές ελλείψεις σε συστατικά που είναι θεμελιώδη για τη σωματική ευεξία του οργανισμού μας.
Για να μάθεις αν έχεις αναιμία θα πρέπει να κάνεις μια γενική αιματολογική εξέταση η οποία θα σου δείξει την αιτία και το είδος αυτής, με σκοπό τη σωστή διαχείριση της κατάστασης.
Τι να τρως σε περίπτωση που έχεις σιδηροπενική αναιμία
Η σιδηροπενική αναιμία εμφανίζεται γενικά ως αποτέλεσμα της ανεπαρκούς πρόσληψης σιδήρου. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε μείωση της σύνθεσης της αιμοσφαιρίνης και κατά συνέπεια σε μείωση των τιμών της. Είναι μια διαταραχή που εντοπίζεται εύκολα με την παρουσία έντονης περιόδου.
Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές στην περίπτωση της σιδηροπενικής αναιμίας;
Οι ζωικές πρωτεΐνες σίγουρα δεν πρέπει να λείπουν: τα κόκκινα και λευκά κρέατα, τα ψάρια αλλά και τα αυγά είναι πολύ χρήσιμα για την αύξηση του σιδήρου που αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό.
Ορισμένες φυτικές τροφές μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες για να συμπληρώσουν την απαραίτητη ποσότητα. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το σέσκουλο, τα όσπρια και τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν επίσης να είναι εξαιρετικές πηγές σιδήρου. Ωστόσο, αυτά αφομοιώνονται λιγότερο σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ζωικής προέλευσης.
Η αφομοίωση είναι θεμελιώδης γιατί είναι σημαντικό το έντερο να μπορεί να κάνει τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για το σώμα διαθέσιμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό μπορείς να το πετύχεις με τους σωστούς συνδυασμούς.
Στην πραγματικότητα, είναι απαραίτητο να αποφεύγεται ο συνδυασμός τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο με πολύ υψηλό αριθμό ινών ή τανινών. Αυτά δεν επιτρέπουν την πλήρη απορρόφηση της θρεπτικής ουσίας από το έντερο, μειώνοντας ουσιαστικά την αποτελεσματικότητα της πρόσληψής τους.
Στον αντίποδα, οι βιταμίνες Α, C και Β μπορούν να αυξήσουν την ικανότητα απορρόφησης του σιδήρου στην εντερική περιοχή. Πες ναι λοιπόν, στα εσπεριδοειδή και απόφυγε το συνδυασμό μεταξύ πηγών σιδήρου και τυριών ή ζυμαρικών. Σε γενικές γραμμές συστήνεται να καταναλώνονται τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, φολικό οξύ και βιταμίνη Β12 και να αποφεύγονται τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Τι να τρως σε περίπτωση έλλειψης βιταμίνης Β και φολικού οξέως
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 και του φολικού παρατηρείται κυρίως στους χορτοφάγους και τους vegan καθώς τα συναντάμε σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντική η λήψη συγκεκριμένων συμπληρωμάτων που μπορούν να αντισταθμίσουν το έλλειμμα βιταμινών.
Διαφορετικά, το φολικό οξύ υπάρχει επίσης σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και τα δημητριακά.
Δυστυχώς, το μαγείρεμα τείνει να μειώνει την ποσότητα φολικού οξέος που περιέχεται σε αυτά τα τρόφιμα. Για το λόγο αυτό συνιστάται η κατανάλωσή τους σε ωμή μορφή, όταν αυτό είναι δυνατό.
Να θυμάσαι ωστόσο ότι η λήψη συμπληρωμάτων δεν υποκαθιστά την ισορροπημένη διατροφή και πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με το γιατρό σου.