Παίρνεις αντιβίωση; Μην φας αυτές τις 7 τροφές!
Στρεπτόκοκκος και γρίπη Α, φαρρυγίτιδα και ιγμορίτιδα, ό,τι και αν σου συμβαίνει η αντιβίωση μπορεί να βοηθήσει, όχι όμως όταν καταναλώνεις αυτές τις τροφές.
Η αντιβίωση είναι σημαντική για πολλούς τύπους βακτηριακών λοιμώξεων, αλλά αυτά που τρως ενώ είσαι σε θεραπεία μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητά της και την ανάρρωσή σου.
Γιατί έχει σημασία τι τρως όταν παίρνεις αντιβίωση;
Ορισμένα τρόφιμα ενδέχεται να αλληλεπιδράσουν με την αντιβίωση μειώνοντας την απορρόφησή της από τον οργανισμό ή ακόμα και μπλοκάροντας τη δραστική ουσία του φαρμάκου, ενώ άλλα τρόφιμα μπορούν να εντείνουν τις παρενέργειες όπως π.χ. γαστρεντερικές διαταραχές.
Τα αντιβιοτικά είναι δίκοπο μαχαίρι. Αν και αυτά τα φάρμακα μπορούν να “καθαρίσουν” τη μόλυνση, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων στον οργανισμό σου. Αυτό η ανισορροπία προκαλεί ναυτία, αέρια και διάρροια που αντιμετωπίζουν πολλοί όταν λαμβάνουν αντιβίωση.
Εάν δεν είσαι εξοικειωμένη με τη φαρμακευτική αγωγή που σου προτείνει ο γιατρός σου είναι πάντα καλή ιδέα να ζητάς κάποιες οδηγίες και από τον φαρμακοποιό που έχει εμπειρία στην αλληλεπίδραση τροφής-φαρμάκων.
Οι 7 τροφές που επηρεάζονται από την αντιβίωση
Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να πάρεις αντιβίωση, ρώτησε το γιατρό σου για συγκεκριμένες διατροφικές συμβουλές, στο μεταξύ όμως έχε στο νου σου τις παρακάτω τροφές με τις οποίες θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική.
Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ
Τροφές πλούσιες σε σίδηρο
Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
Καφεΐνη
Αλκοόλ
Πολυβιταμίνες και αντιόξινα
1. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο
Είτε πρόκειται για τυρί, γάλα, γιαούρτι ή βούτυρο, το ασβέστιο στα γαλακτοκομικά προϊόντα μείναι πρόβλημα. Το τόφου, το kale και οι σπόροι chia έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Όταν τρως αυτά τα τρόφιμα ενώ λαμβάνεις αντιβίωση. όπως τετρακυκλίνες ή φθοριοκινολόνες, το φάρμακο θα εμποδίσει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό σου.
Επίσης, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα που περιέχουν υψηλή ποσότητα ασβεστίου, δημιουργούν το ίδιο πρόβλημα με τα τρόφιμα που είναι φυσικές πηγές ασβεστίου. Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα είναι συνήθως δημητριακά πρωινού, χυμός πορτοκαλιού και φυτικό γάλα.
Προτίμησε να φας αυτές τις τροφές τουλάχιστον δύο ώρες μετά τη λήψη του αντιβιοτικού και έξι ώρες πριν από την επόμενη δόση.
2. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ
Τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί όπως το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ, τα ανθρακούχα αναψυκτικά, η σοκολάτα και τα προϊόντα ντομάτας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ, η οποία μειώνει τη δραστικότητα του φαρμάκου που απορροφάται στον οργανισμό.
Προτίμησε να φας αυτές τις τροφές τουλάχιστον δύο ώρες μετά τη λήψη του αντιβιοτικού και έξι ώρες πριν από την επόμενη δόση.
3. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο
Όπως και το ασβέστιο, έτσι και ο σίδηρος επηρεάζει τον τρόπο που απορροφάται η αντιβίωση. Εάν παίρνεις κάποια πολυβιταμίνη που περιέχει σίδηρο, θα πρέπει να την πίνετις τουλάχιστον 3 ώρες μετά την αντιβίωση για να μην επηρεάσει τη δράση του φαρμάκου.
Προτίμησε να περιορίσεις το διάστημα που παίρνεις αντιβίωση την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ξηρών καρπών, οστρακοειδών και μαύρης σοκολάτας.
4. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
Η προσθήκη πολλών φυτικών ινών στην καθημερινή διατροφή είναι πολύ σημαντική και ωφέλιμη για τον οργανισμό. Ωστόσο, είναι κάτι που θα πρέπει να παραλείψεις για όσο διάστημα παίρνεις αντιβίωση. Το καστανό ρύζι, η βρόμη, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα σκούρα πράσινα λαχανικά καθυστερούν την κένωση του στομάχου και αυτό αλλάζει το ρυθμό απορρόφησης της αντιβίωσης.
Προτίμησε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά και πρεβιοτικά, που θα διατηρήσουν την εντερική σου υγεία και θα συμβάλλουν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού.
5. Καφεΐνη
Ορισμένα αντιβιοτικά ενδέχεται να αυξήσουν τις επιδράσεις της καφεΐνης, αρνητικά. Η αντιβίωση εμποδίζει το σώμα σου να μεταβολίσει την καφεΐνη και παραμένει στον οργανισμό σου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί θα μπορούσε να αυξήσει τη διουρητική επίδραση της καφεΐνης, τη νευρικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και την αϋπνία.
Προτίμησε ροφήματα χωρίς καφεΐνη ενώ παίρνεις αντιβίωση και πίνε άφθονο νερό για να παραμείνεις ενυδατωμένη.
6. Αλκοόλ
Είναι καλύτερο να απέχεις εντελώς από το αλκοόλ μέχρι και 48 ώρες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας με αντιβιοτικά εάν παίρνεις μετρονιδαζόλη. Προσοχή όμως και με τα στοματικά διαλύματα, η προπυλενογλυκόλη που εμπεριέχεται για στοματικές πλύσεις, φάρμακα για τον βήχα ή προϊόντα για το κρυολόγημα και τη γρίπη καλό είναι να αποφεύγεται. Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη λήψη ορισμένων αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ναυτία και έμετο, πονοκέφαλο και άλλες παρενέργειες.
7. Πολυβιταμίνες και αντιόξινα
Αυτά τα προϊόντα μπορεί να περιέχουν μέταλλα, κυρίως μαγνήσιο, ασβέστιο, αλουμίνιο, σίδηρο ή ψευδάργυρο, που εμποδίζουν την αντιβίωση να δράσει.
Προτίμησε να πάρεις πολυβιταμίνες και αντιόξινα τουλάχιστον δύο ώρες μετά τη λήψη του αντιβιοτικού σου και έξι ώρες πριν από την επόμενη δόση.
Πάρε σωστά την αντιβίωση
Φρόντισε να ακολουθείς πάντα τις οδηγίες του φαρμάκου.
Ολοκλήρωνε την αγωγή, ακόμα κι αν αρχίσεις να αισθάνεσαι καλύτερα. Μην την σταματάς.
Μην κρατάς αντιβιοτικά για την επόμενη φορά που θα αρρωστήσεις.
Ορισμένα αντιβιοτικά δεν πρέπει να σπάνε, να συνθλίβονται ή να μασώνται, γι’ αυτό έλεγξε την ετικέτα.
Εάν έχεις πρόβλημα με την κατάποση χαπιών, ενημέρωσε τον γιατρό σου ώστε να σου συνταγογραφήσει αντιβίωση σε άλλη μορφή.
Εάν παραλείψεις μια δόση, πάρε την αμέσως μόλις το θυμηθείς, εκτός εάν είναι σχεδόν η ώρα για την επόμενη δόση σου. Οι δόσεις είναι συγκεκριμένες ώστε να διατηρείται μια σταθερή ποσότητα φαρμάκου στο σώμα σου. Η λήψη των δόσεων πολύ κοντά μεταξύ τους ή η λήψη διπλής δόσης μπορεί να αυξήσει τις παρενέργειες και δεν έχει κανένα όφελος.
Εάν χάσεις όλες τις δόσεις σου σε ένα 24ωρο, επικοινώνησε με τον γιατρό σου.
Εάν οι οδηγίες συνιστούν να λαμβάνεται με φαγητό, πάρε την αντιβίωση με ένα γεύμα ή ένα μικρό σνακ όπως κράκερ. Η τροφή βοηθά το σώμα να απορροφήσει ορισμένα φάρμακα και να μειώσει τις παρενέργειες.
Εάν οι οδηγίες συνιστούν να λαμβάνεται η αντιβίωση με άδειο στομάχι, προγραμμάτισε τα γεύματά σου ώστε να τα καταναλώσεις μία ώρα μετά τη λήψη της αντιβίωσης ή δύο ώρες πριν από την επόμενη δόση. Ορισμένα φάρμακα λειτουργούν καλύτερα εάν δεν υπάρχει άλλη τροφή στο στομάχι σου.
shape.gr
unsplash.com
https://www.mystikaomorfias.gr/2024/03/23/i-lidokaini-skotonei-ta-karkinika-kyttara-deichnei-nea-erevna/
Αντιγράψτε και επικολλήστε αυτόν τον σύνδεσμο στον WordPress ιστότοπο για ενσωμάτωση
Αντιγράψτε και επικολλήστε αυτόν τον κώδικα στον ιστότοπό σας για να ενσωματωθεί