Μακροζωία: Αποφύγετε τα 5 «π», λέει κορυφαίος γιατρός

Μακροζωία: Αποφύγετε τα 5 «π», λέει κορυφαίος γιατρός

Ποια είναι τα απαγορευτικά 5 «π», που πρέπει να τα βγάλουμε από τη διατροφή μας αν θέλουμε να κερδίσουμε την πολυπόθητη μακροζωία.

Ο Valter D. Longo είναι Ιταλοαμερικανός βιογεροντολόγος και κυτταρικός βιολόγος γνωστός για τις μελέτες του που προτείνουν ότι η μακροζωία ρυθμίζεται από παρόμοια γονίδια και μηχανισμούς σε πολλά ευκαρυωτικά κύτταρα.

Σε μία πρόσφατη δημοσίευσή του στους New York Times, ο Longo, ο οποίος είναι διευθυντής του USC Longevity Institute στην Καλιφόρνια, λέει ότι θέλει να ζήσει 120 έως 130 υγιή χρόνια.

Ο ιταλικός τρόπος ζωής θεωρείται εδώ και πολλά χρόνια το «χρυσό» πρότυπο για τη μακροζωία, με έμφαση στη μεσογειακή διατροφή, το περπάτημα και την κοινωνικοποίηση. Η Σαρδηνία της Ιταλίας είναι μία από τις πέντε Μπλε Ζώνες, όπου οι άνθρωποι ζουν για πολλά χρόνια με εξαιρετική υγεία. Τα μαθήματα που μπορεί κάποιος να διδαχθεί από τους κατοίκους της Σαρδηνίας ήταν το επίκεντρο σε ένα από τα επεισόδια του πρόσφατου ντοκιμαντέρ του Dan Buettner στο Netflix, Living to 100.

Ο Longo, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιταλία, επισημαίνει ότι σήμερα, «σχεδόν κανείς στην Ιταλία δεν ακολουθεί τη μεσογειακή διατροφή». Η νεολαία της Ιταλίας βρίσκεται αντιμέτωπη με την παχυσαρκία εξαιτίας αυτών που ο Longo αποκαλεί τα «δηλητηριώδη πέντε «π» – πίτσα, πάστα (ζυμαρικά), πρωτεΐνη, πατάτες και πανέ (δηλαδή ψωμί)», γράφει ο Jason Horowitz.

Ο Longo φοβάται ότι αν και οι Ιταλοί μπορεί να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής τους, τα χρόνια που θα ζήσουν δεν θα είναι με υγεία, εάν αυτό το μοτίβο συνεχίσει να κυριαρχεί.

Οι συνταγές της … μακροζωίας
Πώς θα το αντιστρέψετε αυτό;

Ο Longo, συγγραφέας του The Longevity Diet, είναι υποστηρικτής της μεσογειακής διατροφής, η οποία αποτελείται από φυτικά τρόφιμα και ξηρούς καρπούς. Στον ιστότοπό του έχει τις δικές του συνταγές για μακροζωία, οι οποίες περιλαμβάνουν γλυκόξινες σαρδέλες, γεμιστές αγκινάρες, λαχανοντολμάδες και κρεμμύδια σε σάλτσα καρυδιού.

Υπερασπίζεται επίσης μια άλλη σχετικά νέα ιδέα στον χώρο, γνωστή ως «ψεύτικη νηστεία» ή «μια δίαιτα που μιμείται τη νηστεία». Αυτό αναφέρεται στον περιορισμό της πρόσληψης τροφής, η οποία υποτίθεται ότι βοηθά το σώμα να αποκομίσει τα οφέλη της νηστείας χωρίς την πλήρη αποχή από το φαγητό.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Longo, το πρωτόκολλο περιλαμβάνει μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και υψηλή σε λιπαρά οξέα. «Η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας Fasting Mimicking Diet επιτρέπει στο σώμα να παραμένει σε κατάσταση νηστείας, η οποία ενεργοποιεί ένα σύνολο προστατευτικών μέτρων που έχει αναπτύξει το σώμα», αναφέρει ο ιστότοπός του. «Αυτό επιτρέπει στο σώμα να βελτιστοποιεί την απόδοσή του, να αναζωογονεί τα κύτταρα του και να ευδοκιμεί κάτω από απαιτητικές συνθήκες», σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Τέλος, η έρευνα έχει βρει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα στη διαλείπουσα νηστεία, αλλά η συνεχιζόμενη δημοτικότητά της καταδεικνύει που μπορούν να φτάσουν οι άνθρωποι με την ελπίδα να παρατείνουν τη ζωή τους.

unsplash.com

www.healthstat.gr

Η κατανάλωση αυτών των ψαριών είναι πιο υγιεινή από τον σολομό – Έως και 5 φορές υψηλότερα θρεπτικά συστατικά

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr