Η «δίαιτα των λιονταριών» – Η νέα τάση στο TikTok
Τι λένε οι ειδικοί για τις νέες διατροφικές συνήθειες που προωθούνται στα social
Μοσχαρίσιο κρέας, βούτυρο, μπέικον και αυγά είναι οι τροφές στις οποίες «ορκίζονται» ορισμένοι influencers που ακολουθούν τη «δίαιτα των σαρκοφάγων». Η δίαιτα ενισχύει το κρέας και ελαχιστοποιεί ή περιορίζει εντελώς τα φρούτα και τα λαχανικά.
Στο TikTok, μπορεί κανείς να δει ανθρώπους να τρώνε μπολ με μπριζόλα και 12 αβγά όλα σε μια μέρα — και μερικούς να τσιμπολογούν ακόμη και ένα κομμάτι βούτυρο , δαγκώνοντάς το όπως θα έκανε κανείς με ένα καρότο.
@steakandbuttergal All you can eat carnivore heaven #carnivorediet #carnivore #animalbased #liondiet #whatieatinaday
Η δίαιτα, παρόμοια σε στυλ με τις δίαιτες Atkins και κετο, έχει πολλά ονόματα: δίαιτα σαρκοφάγων, δίαιτα λιονταριών, δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και διατροφή με βάση τα ζώα. Οι πιστοί οπαδοί του συγκεκριμένου lifestyle καυχιούνται ότι το δέρμα τους είναι πιο καθαρό από ποτέ, το έντερο τους είναι πιο υγιές και είναι στην καλύτερη φόρμα της ζωής τους.
«Ένα από τα καλύτερα πράγματα που συνέβησαν από τότε που σταμάτησα τη βίγκαν διατροφή και έγινα σαρκοφάγος είναι ότι η μυρωδιά του σώματός μου μόλις εξαφανίστηκε», είπε η TikToker @steakandbuttergal σε ένα από τα βίντεό της . «Δεν χρησιμοποιώ σαπούνι, δεν χρησιμοποιώ αποσμητικό και μυρίζω καταπληκτικά».
Τι λένε οι ειδικοί
Η δίαιτα των σαρκοφάγων «ακούγεται βασικά σαν μια φρικτή ιδέα»
Η απώλεια βάρους είναι ένα από τα τεράστια οφέλη που οι άνθρωποι που ακολουθούν τη δίαιτα των σαρκοφάγων ισχυρίζονται ότι έχουν βιώσει από τότε που πρόσθεσαν περισσότερα προϊόντα με βάση τα ζώα στη διατροφή τους. Αυτό είναι πιθανό επειδή το πρότυπο διατροφής μειώνει επίσης τους υδατάνθρακες, λέει στο CNBC ο Δρ Walter Willett , καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard TH Chan School of Public Health.
«Είναι πιθανό μερικοί άνθρωποι που έτρωγαν πολύ επεξεργασμένο άμυλο και ζάχαρη να βελτιωθούν βραχυπρόθεσμα», λέει ο Willett αναφορικά με τη διατροφή των σαρκοφάγων. «Αλλά αυτό ακούγεται σαν μια δίαιτα που θα είναι πολύ ανθυγιεινή μακροπρόθεσμα».
@steakandbuttergal What we eat carnivore couple #carnivorediet #carnivore #theliondiet #liondiet #carnivoreketo
Με μια δίαιτα μόνο με βόειο κρέας, βούτυρο, μπέικον και αυγά, οι άνθρωποι δεν θα λαμβάνουν αρκετές φυτικές ίνες, καροτενοειδή και πολυφαινόλες στις οποίες είναι πλούσια τα φρούτα και τα λαχανικά.
Η υγεία του εντέρου
Η λήψη φυτικών ινών στη διατροφή σας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εντέρου και μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε κατάθλιψη και καρκίνο του μαστού . Τα καροτενοειδή έχουν ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου και οι πολυφαινόλες έχουν ιδιότητες που μπορούν να προστατεύσουν από την ανάπτυξη παθήσεων όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Οι τροφές που είναι εξέχουσες στις δίαιτες των σαρκοφάγων περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, προσθέτει ο Willett.
Σε μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine, οι ερευνητές του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι σε περισσότερους από 100.000 άνδρες και γυναίκες, «αυτοί που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν την τάση να πεθαίνουν νεότεροι και να πεθαίνουν πιο συχνά από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο », σύμφωνα με το Harvard Health Publishing .
Παρά το πλήθος των μελετών που συνδέουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τις καρδιακές παθήσεις , μερικοί άνθρωποι απλώς δεν συμφωνούν ότι η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι κακή για την καρδιά.
«Αυτό είναι το κύριο μήνυμα που ακούμε για το κόκκινο κρέας. Ουσιαστικά κατηγορείται για κάθε είδους καταστροφές στην ανθρώπινη υγεία, από καρδιαγγειακές παθήσεις έως καρκίνο του παχέος εντέρου», λέει -επίσης στο CNBC- η Δρ Τζόρτζια Έντε , εκπαιδευμένη στο Χάρβαρντ, πιστοποιημένη από το διοικητικό συμβούλιο ψυχίατρος που ειδικεύεται στη διατροφική ψυχιατρική.
«Βασίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε έναν τύπο ερευνητικής μεθόδου που ονομάζεται επιδημιολογία διατροφής, η οποία είναι απλώς μη δοκιμασμένες θεωρίες, ουσιαστικά, εικασίες, σχετικά με το πώς μπορεί να μας επηρεάζει το κόκκινο κρέας, που δεν έχουν δοκιμαστεί ποτέ σε κλινικές δοκιμές και έχουν βρεθεί ότι υποστηρίζονται. », λέει η Έντε.
Πηγή: ΟΤ
Ετικέτες: Η «δίαιτα των λιονταριών»