Εγκεφαλικό: Πώς δεν θα μας πιάσει στον… ύπνο
Εσείς κλείνετε τα παντζούρια όταν πέφτετε για ύπνο; Νέα μελέτη προειδοποιεί ότι οι άνθρωποι που ξυπνούν από το εξωτερικό φως μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικό επεισόδιο.
ΒΑΣΙΛΙΝΑ ΡΙΣΤΑΝΗ
Το εξωτερικό φως από τις λάμπες του δρόμου ή την κίνηση του δρόμου δυσκολεύει τον ύπνο μας γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να κλείνουμε τα παντζούρια πριν κοιμηθούμε – ειδικά αν μένουμε σε μεγάλες πόλεις ή πολυσύχναστες γειτονιές.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο σύγχρονος άνθρωπος κοιμάται λιγότερο σε σύγκριση με το παρελθόν. Τα τελευταία 50 χρόνια η μέση διάρκεια ύπνου στον δυτικό κόσμο έχει μειωθεί κατά δύο ώρες περίπου και ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων κοιμάται πλέον λιγότερο από επτά ώρες.
Ακόμα και ένα μικρό ποσοστό φωτεινότητας αποδεικνύεται αρκετά ισχυρό ώστε να εισβάλει στον αμφιβληστροειδή μας ενώ έχουμε τα μάτια μας κλειστά και να στείλει σήμα στον εγκέφαλο, το οποίο αναστατώνει το βιολογικό μας ρολόι.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Stroke, το επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ενωσης για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια, τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα έκθεσης στο εξωτερικό τεχνητό φως έχουν 43% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.
«Η έκθεση σε έντονο τεχνητό φως τη νύχτα θα μπορούσε να επηρεάσει τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος, καταστέλλοντας την έκκριση μελατονίνης. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές σε βιολογικούς δείκτες, όπως σε αύξηση των επιπέδων τριγλυκεριδίων, της αρτηριακής πίεσης και της γλυκόζης στο αίμα, παράγοντες δηλαδή καρδιαγγειακού κινδύνου», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.
Tips για πιο… σκοτεινό δωμάτιο
Κλείνουμε τα παντζούρια πριν πέσουμε για ύπνο.
Οι κουρτίνες συσκότισης μπορούν να μας βοηθήσουν εάν το δωμάτιό μας δέχεται πολύ εξωτερικό φως.
Καλό είναι, επίσης, να φοράμε γυαλιά που φιλτράρουν τη UV ακτινοβολία και το μπλε φως, να χρησιμοποιούμε φίλτρα μπλε φωτός στα κινητά μας και να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε το κινητό στο σκοτάδι.
Απενεργοποιούμε ή αφήνουμε εκτός δωματίου τις ηλεκτρονικές σας συσκευές, τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον ύπνο.
Pro tip: Φοράμε μάσκα ύπνου
Σε πρόσφατη μετα-ανάλυση, ερευνητές από την Κίνα εξέτασαν δεκάδες μελέτες από όλο τον κόσμο που αφορούσαν την αποτελεσματικότητα διαφόρων παρεμβάσεων για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς.
Στις εν λόγω μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 2.000 άτομα, χρησιμοποιήθηκαν διάφορες μέθοδοι που θα μπορούσαν δυνητικά να προάγουν τον καλό ύπνο, από τη χρήση ωτοασπίδων μέχρι το διαλογισμό.
Μελετώντας τα ευρήματα όλων αυτών των ερευνών, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μάσκες ύπνου ήταν η πιο αποτελεσματική παρέμβαση για τη βελτίωση του ύπνου των ασθενών.
Λάδι ελίχρυσος. Ισχυρό αναπλαστικό αντιρυτιδικό.
Ενισχυμένη Μαύρη Πεύκη. Ισχυρότερη σύσφιξη και ανόρθωση!
4 σημαντικά λάθη που κάνουμε με την εφαρμογή της ρετινόλης και ελάχιστες γνωρίζουν