Πώς θα αντιμετωπίσεις τις ορμονικές αλλαγές στην επιδερμίδα σου;
Όταν τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν, αλλάζει και η εικόνα της επιδερμίδας
Λήδα Κοτταροπούλου
Από τις πιο μικρές διακυμάνσεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού σου κύκλου μέχρι τις πιο έντονες μεταπτώσεις την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και πριν και κατά την εμμηνόπαυση, οι ορμόνες επηρεάζουν όχι μόνο την ψυχολογία και τη διάθεσή σου, αλλά και την επιδερμίδα σου.
Οι ορμονικές αυτές αλλαγές ευθύνονται για αρκετές από τις ατέλειες, όπως σπυράκια, ακμή, έντονη ερυθρότητα, ροδόχρους νόσος, υπερμελάγχρωση και καφέ κηλίδες, αλλά και αύξηση της τριχοφυΐας.
Σπυράκια
Αν εμφανίζονται πριν από την περίοδό σου σπυράκια γύρω από το στόμα και το σαγόνι σου, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζεις ορμονική ακμή. Τις ημέρες πριν από την περίοδο τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, ενώ εκείνα της τεστοστερόνης παραμένουν τα ίδια. Η τεστοστερόνη είναι ένα ανδρογόνο που καθορίζει τα ανδρικά χαρακτηριστικά στην εμφάνισή μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει μόνο στους άνδρες.
Όλοι διαθέτουμε ανδρογόνα στον οργανισμό μας και αποτελούν τον κύριο “εχθρό” της αψεγάδιαστης επιδερμίδας, καθώς προάγουν την παραγωγή σμήγματος αλλά και την τριχοφυΐα, κυρίως στην περιοχή της κάτω γνάθου. Όταν λοιπόν παρατηρείται μείωση των οιστρογόνων, τα ανδρογόνα δημιουργούν σπυράκια.
Τα προϊόντα με σαλικυλικό οξύ εξισορροπούν την έκκριση σμήγματος και αντιμετωπίζουν ως έναν βαθμό τα σπυράκια, αλλά η έντονη ορμονική ακμή είναι δύσκολο να μειωθεί με καλλυντικά προϊόντα. Αυτό που βοηθά είναι τα αντισυλληπτικά, καθώς περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, ορμόνες που καταστέλλουν τη δράση των ανδρογόνων.
Επιπλέον, η μείωση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων βοηθά στην αντιμετώπιση της ορμονικής ακμής, καθώς το γάλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ανδρογόνα. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι σε τελευταίες μελέτες αποδεικνύεται ότι οι επεξεργασμένες τροφές, όπως το λευκό ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά, λόγω του υψηλού γλυκαιμικού τους δείκτη, μετατρέπονται γρήγορα σε σάκχαρα που προάγουν την παραγωγή ινσουλίνης και εντείνουν τη δράση των ανδρογόνων.
Τέλος, η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, προάγει και αυτή την εμφάνιση ακμής. Τις περιόδους που εμφανίζονται πιο έντονα σπυράκια στο πρόσωπό σου απόφυγε τη μηχανική απολέπιση με scrub και προτίμησε τη χημική απολέπιση σε ένα δερματολογικό ιατρείο ή στο σπίτι με προϊόντα που περιέχουν οξέα.
Επίσης, επίλεξε κρέμες ενυδάτωσης με μη λιπαρή σύνθεση και ανάλαφρη υφή, που δε θα εντείνουν την έκκριση σμήγματος. Φυσικά, ο καλός και σχολαστικός καθαρισμός πρωί και βράδυ βοηθά στην ανάκτηση της υγιούς εικόνας της επιδερμίδας.
Γιατί έχεις ακόμα ακμή και τι πρέπει να προσέξεις για να τη μειώσεις;
Υπερμελάγχρωση
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη αυξάνονται στον οργανισμό και μπορούν να επηρεάσουν την έκκριση μελανίνης, με αποτέλεσμα το 50% των εγκύων να εμφανίζουν καφέ κηλίδες στο μέτωπο, τα ζυγωματικά και το άνω χείλος. Αυτό μπορεί να συμβεί και στις γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά. Από τη στιγμή που το μέλασμα, όπως ονομάζεται, εμφανιστεί, είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και μπορεί να παραμείνει ακόμα και μετά την εγκυμοσύνη ή τη διακοπή των αντισυλληπτικών.
Στις περισσότερες περιπτώσεις το μέλασμα δεν εμφανίζεται μόνο στην επιφάνεια της επιδερμίδας, αλλά και στα βαθύτερα στρώματα και γι’ αυτό οι δερματολόγοι συνιστούν πιο δραστικές θεραπείες, όπως χημικό πίλινγκ, laser και τοπική χρήση σκευασμάτων με υδροκινόνη.
Η καθημερινή χρήση αντηλιακού όλο τον χρόνο είναι απαραίτητη στην πρόληψη εμφάνισης νέων καφέ κηλίδων, όπως και προϊόντων περιποίησης με ρετινόλη, νιασιναμίδη και λευκαντικούς παράγοντες το βράδυ, που βοηθούν στη μείωση της έκτασης και της έντασης των δυσχρωμιών.
Ερυθρότητα
Το έντονο κοκκίνισμα που εμφανίζεται κατά περιόδους κυρίως στην περιοχή των ζυγωματικών οφείλεται σε διακυμάνσεις των οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα αυξάνουν την παραγωγή νιτρικού οξέος, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η ροδόχρους νόσος εξαρτάται απόλυτα από τη διακύμανση των ορμονών, πολλές γυναίκες εμφανίζουν έντονη ερυθρότητα στο πρόσωπό τους στη μέση περίπου του εμμηνορρυσιακού τους κύκλου, όταν η ωορρηξία αυξάνει κατά πολύ τα επίπεδα των οιστρογόνων.
Στις νεότερες γυναίκες η αντισυλληπτική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τη μείωση της ερυθρότητας, ενώ για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση η χορήγηση μιας θεραπείας με χαμηλή περιεκτικότητα σε οιστρογόνα εξισορροπεί τις ορμόνες στον οργανισμό και μειώνει το έντονο κοκκίνισμα στο πρόσωπο. Επιπλέον, τα εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης για επιδερμίδες με ροδόχρου βοηθούν στην αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων.
Επίσης, καλό θα ήταν να επιλέγεις προϊόντα με καταπραϋντικούς παράγοντες και
ήπια καθαριστική δράση, που προστατεύουν τον επιδερμικό φραγμό και ενισχύουν την άμυνα της επιδερμίδας. Όταν η έντονη ερυθρότητα συνοδεύεται από μικρά σπυράκια, τότε χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση, καθώς πρόκειται για ροδόχρου ακμή.
Πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις τη γνώμη ενός δερματολόγου πριν επιλέξεις κάποιο προϊόν ή θεραπεία και ίσως χρειαστεί η λήψη αντιβιοτικών και μια σειρά θεραπειών με laser. Για να καλύψεις την έντονη ερυθρότητα, αναζήτησε ειδικευμένα primers, που διαθέτουν πράσινη απόχρωση. Το πράσινο χρώμα εξουδετερώνει το κόκκινο και έτσι, απλώνοντας το κατάλληλο primer πριν από το μέικαπ, η επιδερμίδα σου θα δείχνει αψεγάδιαστη, χωρίς ίχνος ερυθρότητας.